Leona je prošle sezone u oba slaloma u Leviju osvojila bodove

 afp
PRAVI POČETAK ZA LEONU

‘Korona me slomila, trebalo mi je vremena za povratak, ali sve sam sigurnija da mogu u Top 10 u slalomu‘

Prošli je tjedan proslavila 24. rođendan, a najbolji poklon bili bi joj bodovi u dva slaloma
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. studeni 2021. 08:15

Dva veleslaloma, ženski i muški, održani su u Söldenu još pretposljednjeg vikenda u listopadu, u međuvremenu su održane i dvije paralelne utrke u Lechu, ponovo ženska i muška, ali prava sezona Svjetskog kupa u skijanju zapravo počinje u Finskoj ovaj vikend. S dva ženska slaloma u Leviju kreće “normalan ritam”, utrke iz vikenda u vikend, a povremeno i tijekom tjedna. Na sjeveru Europe su još od 10. studenoga tri naše skijašice - Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić.

Može ovo biti ‘ta’ sezona

Samo je najmlađa, 17-godišnja Zrinka Ljutić, nastupila u Söldenu, dok će za Leonu Popović i Andreu Komšić, koja i ove sezone skija izvan sastava reprezentacije, ovo biti prvi nastupi. Leona je prošli tjedan (13. studenoga) proslavila 24. rođendan, iza nje je već dosta utrka i iskustva, nažalost i ozljeda koje su joj usporile karijeru, ali sad ima iza sebe u potpunosti odrađenu prošlu sezonu u kojoj je pet puta osvajala bodove u slalomu, zdrava je i spremna naplatiti sve dosad uloženo.

Uostalom, i Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija, u najavi sezone je rekao “ovo bi mogla biti njezina sezona ako sve bude kako očekujemo”.

image

Marcel Hirscher s Ferdinandom, koji je dobio ime po Hirscherovom ocu

Afp

- Super je u Leviju, došli smo ranije nego što je bilo uobičajeno, a tri dana smo imale priliku trenirati i na stazi na kojoj će biti održane utrke. Dobro se osjećam cijelo vrijeme ovdje, i “filing” je dobar i sve je super prošlo - javila se iz šetnje u Leviju naša najbolja skijašica, koja voli ugođaj na sjeveru Europe “hladno je, već je prava zimska atmosfera, sve je uređeno za Božić”.

Ovo posljednje i nije čudno jer Djed Božićnjak kreće na svoj put upravo iz Finske, a u Leviju se redovito pojavi i na utrkama koje imaju i posebnu nagradu - pobjednici dobivaju soba.

Kako to da ste se ove godine odlučili za rani odlazak u Levi?

- Tražili smo mjesto za dobar trening, ali u Švicarskoj i Austriji je sve bilo zauzeto, a Finci su nas pozvali, staza je bila dobro napravljena i prihvatili smo poziv. Snijega stvarno ima dosta, puno su ga sačuvali od prošle godine i moglo se dobro trenirati.

image

Leona Popović tijekom ljetnog treninga u Zermattu

CROSKI

Zrinka Ljutić je uoči Söldena rekla da se veseli Leviju jer će biti s Leonom, sad je tu i Andrea Komšić s njima i curama je lakše jer su zajedno. Napokon i one imaju dojam reprezentacije, a ne da sa zavišću gledaju skijašice iz većih nacija koje uvijek imaju društvo.

- Je, super nam i za treninge, ali i za slobodno vrijeme kad smo ovako zajedno.

Dosta je bilo ovih dana u Leviju i skijašica iz ostalih reprezentacija.

- Cure koje su preskočile utrku u Lechu, pa smo i s njima trenirale, neke Slovenke, Njemice, došla je ranije i Petra Vlhova.

Dosta je zatoplilo

Pitanje koje skijaši, i ne samo oni, najmanje vole, odnosi se na očekivanja uoči utrka. Nije ni Leona iznimka.

- Uvijek mi je posebno teško bilo što reći uoči prve utrke u sezoni. Osim toga, tek smo sad u Leviju imali priliku trenirati i s ostalima, kad si sam i nemaš se s kim uspoređivati doista je teško procijeniti koliko si dobar ili nisi. Sigurno je da se nadam drugoj vožnji, nažalost, ponovo ću imati lošiji broj jer mi taman nekoliko bodova fali za prvih 30. Moram se malo i s time boriti i zato se nadam da će uvjeti biti dobri i da će staza izdržati.

Vrijeme je u Leviju, kako kaže, promjenjivo, ali vremenska prognoza nije loša.

- Dosta je i zatoplilo, ali trebale bi temperature prema vikendu ići u minus i nadam se da će tako biti.

Prije godinu dana je u dva slaloma u Leviju osvojila bodove, u drugom ima i svoj dosad najbolji rezultat, 18. mjesto, a skijala je s brojem 55. Upravo joj je to dobro otvaranje sezone dalo i potrebnu dozu sigurnosti za dalje, ali u ovoj želi više.

- Definitivno da uđem u Top 30 i ustalim se u tom društvu tako da me ne brine je li toplo ili nije, kakva će biti staza, hoće li izdržati. Sve to oduzima i energiju i fokus, koliko kod se trudio ne razmišljati o tome. Znači, želja je biti konstantno u Top 30, a koji rezultat u Top 10 ne bi škodio. Mislim da sam sposobna za to. Možda se dosad nije sve posložila da se to dogodi, možda ja u sebi nisam sve posložila, ali dobro se skijam i sve sigurnija sam u sebe da to mogu.

Malo ju je u pripremama za sezonu usporila zaraza koronavirusom, ali srećom nije joj previše uzela.

- Zarazila sam se u rujnu u Zermattu, na kraju priprema sam se osjećala loše, ali nije bilo nešto kritično. Zapravo me slomilo zadnji dan priprema, nisam se mogla skijati, nisam baš bila svoja pa smo obavili testiranje. I ispalo je da sam negativna, ali sam ponovila test po dolasku u Hrvatsku i on je bio pozitivan. Trebalo mi je neko vrijeme da se potpuno vratim, stalno se osjećaš umornije nego inače i nije to baš ugodno.

Ne možeš ne misliti o ZOI

Ali sad je sve u redu, a zadovoljna je i novim skijama. Naime, od ove sezone skija na Völklu.

- Na testiranjima u travnju je bilo odlično, oni su baš htjeli da se odlučim za njih, dobili smo i puno opreme, vrlo su pristupačni oko svega i zadovoljna sam.

Novost uoči sezone bio je i trening u dvorani, u Litvi.

- Meni je to bilo prvi put da treniram u dvorani i stvarno je super za trening, podizanje forme i za testiranje skija jer su uvjeti uvijek isti. Imali smo treninge i ujutro i popodne tako da smo doslovno cijeli dan skijali.

O nastupu na Olimpijskim igrama u Pekingu još ne razmišlja. Ili točnije, pokušava ne razmišljati...

- Stalno nas zatrpavaju s informacijama, od korone, cijepljenja, svega tako da je teško uopće ne razmišljati. Ali poludjet ćemo ako ćemo stalno razmišljati o tome tako da se nastojim isključiti.

Iz Levija će izravno u američki Killington gdje skijašice 27. i 28. studenog imaju veleslalom i slalom. Zapravo, izravno na utrke...

- Dobili smo obavijest iz Killingtona da se nema gdje trenirati uoči utrke, što je malo neodgovorno od njih, pa ćemo odraditi još trening u Leviju i u SAD otputovati na samo četiri dana. Bit će to nastup na adrenalin.

Linker
07. svibanj 2024 17:56