THOMAS COEX Afp
PREGLED DANA

Košarkaši SAD-a protiv Francuza za zlato, Šimić bez finala, Karabatić i društvo za naslov

Tri dana prije kraja Igara u Tokiju kristalizira se borba za vrh kod osvajača medalja.
Piše: HINAObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 17:22

Četrnaestog dana XXXII Olimpijskih igara u Tokiju u 13 sportova, atletici, biciklizmu, boksu, hrvanju, kajaku/kanuu na mirnim vodama, karateu, plivanju, nogometu, hokeju na travi, skateboardingu, skokovima u vodu, sportskom penjanju i stolnom tenisu, dijelile su se medalje.

U "kraljici sportova" podijeljeno je osam kompleta odličja.

Svjetski rekorder u bacanju kugle 28-godišnji Amerikanac Ryan Crouser obranio je naslov olimpijskog pobjednika iz Rio de Janeira, a u šestoj seriji je postigao i novi olimpijski rekord s 23.30 metara. Sunarodnjak Joe Kovacs, je baš kao i u Riju, osvojio srebrnu medalju s hicem 22.65 m, dok se za potpunu reprizu pobjedničkog postolja iz Rija pobrinuo Novozelanđanin Tom Walsh, koji je i u Tokiju osvojio broncu s 22.47 m.

Izostanak ozlijeđenog dvostrukog olimpijskog pobjednika Christiana Taylora s Igara u Tokiju najbolje je iskoristio 28-godišnji Portugalac Pedro Pichardo koji je s novim nacionalnim rekordom (17,98 m) osvojio zlato u troskoku. Srebro je s novim osobnim rekordom (17,57 m) neočekivano osvojio Kinez Yaming Zhu, a povijest je ispisao Hugues Fabrice Zango koji je Burkinu Faso stavio na popis država koje su osvojile olimpijsko odličje. Skokom od 17,47 m iz treće serije Zango je osvojio brončanu medalju.

U utrci na 110 m prepone novi je olimpijski pobjednik Jamajčanin Hansle Parchment sa svojim najboljim rezultatom u sezoni (13.04 sekundi). Drugi je bio Amerikanac Grant Holloway (13.09), a slavlje Jamajčana upotpunio je Ronald Levy (13.10) osvajanjem brončane medalje.

Nakon svjetskog zlata, bahamski atletičar Steven Gardiner osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju na 400 metara u Tokiju. Gardiner je u finalu pobijedio s rezultatom 43.85 što je najbolji rezultat ove sezone. Drugi je bio Kolumbijac Jose Anthony Zambrano s rezultatom 44.08, dok je broncu osvojio Kirani James s Grenade koji je trčao 44.19. James je time upotpunio komplet olimpijskih odličja na 400 metara. U Londonu je bio "zlatni", u Rio de Janeiru je osvojio srebro, a sada je bio treći.

U skoku s motkom pobijedila je Amerikanka Katie Nageotte s preskočenih 4.90 m osvojivši prvu veliku titulu u karijeri. Aktualna svjetska prvakinja Ruskinja Anželika Sidorova je bila druga s preskočenih 4.85m, a identičnu visinu je preskočila i brončana Britanka Holly Bradshaw koja je osvojila prvu medalju za svoju zemlju u ovoj disciplini. Aktualna olimpijska prvakinja, Grkinja Katerina Stefanidi bila je četvrta sa 4.80.

Kanađanin Damian Warner osvojio je zlatnu medalju u desetoboju sa 9.018 bodova oborivši olimpijski rekord Amerikanca Ashtona Eatona iz Rio de Janeira (8.893). Svjetski rekorder Francuz Kevin Mayer osvojio je svoje drugo uzastopno srebro na Igrama sa 8.726 bodova nakon što je bio drugi i u Brazilu prije pet godina. Broncu je osvojio Australac Ash Moloney s rezultatom 8.649 bodova.

Belgijanka Nafi Thiam obranila je naslov olimpijske pobjednice u sedmoboju sakupivši 6.791 bodova. Nizozemke Anouk Vetter i Emma Oosterwegel osvojile su srebrnu, odnosno brončanu medalju sa 6.689 i 6.590 bodova.

Talijanski atletičar Massimo Stano rastužio je domaće navijače u Sapporu, na čijim je ulicama u četvrtak održana utrka hodača na 20 km u kojoj je Talijan stigao do naslova olimpijskog pobjednika ispred dvojice japanskih reprezentativaca. Koki Ikeda je za Talijanom zaostao devet sekundi i osvojio srebrno odličje, a aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini Toshikazu Yamanishi se morao zadovoljiti s broncom, jer je na cilj došao 23 sekunde nakon pobjednika.

image
OLYMPICS 2020

Zlatna olimpijska medalja u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu pripala je Kineskinjama koje su u finalu pobijedile Japan sa 3-0. Zlato za Kinu osvojile su Chen Meng, Sun Yingsha i Wang Manyu. U susretu za broncu ekipa Hong Konga je porazila Njemačku sa 3-1.

Američki hrvač David Taylor osvojio je zlatnu medalju slobodnim stilom u kategoriji do 86 kg. Talyor je u finalu sa 4-3 pobijedio Iranca Hassana Yazdanicharati, osvajača zlatne medalje na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, tada u kategoriji do 74 kg. Brončane medalje su osvojili Rus Artur Naifonov i Myles Amine.

U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 57 kg slavila je Japanka Risako Kawai koja je u finalu bila bolja od Bjeloruskinje Iryne Kurachkine sa 5-0. Amerikanka Helen Maroulis i Bugarka Evelina Nikolova osvojile su broncu u ovoj kategoriji.

U muškoj konkurenciji u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 57 kg zlato je osvojio Rus Zavur Uguev koji je u finalu sa 7-4 pobijedio Indijca Kumara Ravija. Brončanu medalju su osvojili Amerikanac Thomas Patrick Gilman i Kazahstanac Nurislam Samayev.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju prvi put je održano natjecanje u karateu i prvu olimpijsku zlatnu medalju u tom sportu osvojila je Španjolka Sandra Sanchez Jaime i to u katama, a nakon nje je Francuz Steven Da Costa postao prvi olimpijski pobjednik u borbama u kategoriji do 67 kg, dok je Bugarka Ivet Goranova uzela zlato u kategoriji do 55 kg.

Španjolac Alberto Gines Lopez postao je prvi olimpijski pobjednik u slobodnom penjanju. Španjolac je iza sebe je ostavio Amerikanca Nathaniela Colemana i Austrijanca Jakoba Schuberta, dok je Francuz Mickaël Mawem, prvi u kvalifikacijama u utorak, zauzeo peto mjesto.

Američke nogometašice su u četvrtak osvojile brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što su u borbi za treće mjesto sa 4-3 nadigrale Australke.

U finalu u petak igraju Kanada i Švedska.

Belgijska muška hokejska reprezentacija je osvojila zlato u četvrtak na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što je u finalu poslije raspucavanja pobijedila Australiju.

Za Belgijance je ovo prva olimpijska medalja u ovom sportu. U ranijem igranom susretu za broncu Indija je sa 5-4 pobijedila Njemačku i osvojila prvu medalju u ovom sportu nakon zlata 1980. godine na OI u Moskvi.

Nizozemka Shanne Braspennincx osvojila je zlato u keirinu, dok je Britanac Matthew Walls zlatni u omniumu.

Srebro je u keirinu, olimpijskom sprintu, pripalo Novozelanđanki Ellesse Andrews (zaostatak 0,061 sekunde), a bronca Kanađanki Lauriane Genest (0,148 sekunde).

U omniumu je Walls za zlato osvojio 153 boda, a srebro je sa 129 bodova uzeo biciklist iz Novog Zerlanda Campbell Stewart, dok je brončanu medalju sa 124 boda osvojio Talijan Elia Viviani.

Novozelanska kajakašica Lisa Carrington doveslala je do svog trećeg zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju, a nakon pojedinačnog trijumfa na 200 metara i u dvosjedu na 500 m, na istoj je dionici bila najbrža i u jednosjedu. To je ukupno peto zlatno olimpijsko odličje za 32-godišnju Novozelanđanku koja je naslove olimpijske pobjednice osvajala na 200 m u Londonu i Rio de Janeiru, gdje je na 500 m bila brončana.

Najbolja kanuistica u sprintu na 200 m je 19-godišnja Amerikanka Nevin Harrison (45.932 sekundi), dok je Mađar Sandor Totka noviolimpijski pobjednik u kajaku jednosjedu na 200 m. Australci Jean van der Westhuyzen i Thomas Green novi su olimpijski pobjednici u kajaku dvosjedu na 1000 m (3:15.280 minuta)

Ruski boksač Albert Batyrgaziev pobijedio je u finalu perolake kategorije (do 57m kg) na Olimpijskim igrama u Tokiju u četvrtak Amerikanca Dukea Ragana što mu je donijelo zlatnu medalju, prvo odličje tog sjaja za Rusiju u boksu na ovim Igrama. Batyrgaziev je Amerikanca pobijedio odlukom sudaca 3-2, dok su broncu osvojili Kubanac Lazaro Alvarez i Ganac Samuel Takyi.

Kineskinja Quan Hongchan osvojila je zlato u skokovima u vodu s tornja 10 m dok je njena sunarodnjakinja Chen Yuxi osvojila srebro u četvrtak na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je šesta zlatna medalja u skokovima za vodu za Kinu i četvrta srebrna. Četrnaestogodišnja Hongchan je do zlata došla s 466,20 bodova, a Yuxi je sakupila 425,40 bodova. Australki Melissi Wu pripala je bronca s osvojenih 371,40 bodova.

Nijemac Florian Wellbrock osvojio je zlatnu medalju u daljinskom plivanju na 10km što mu je drugo odličje na ovim OI nakon bronce na 1.500m. Nijemac je slavio sa više od 25 sekundi ispred Mađara Kristofa Rasovszkyja (1:48;59.0). Talijan Gregorio Paltrinieri (1:49:01.1) je osvojio brončanu medalju.

Australac Keegan Palmer postao je u četvrtak prvi olimpijski pobjednik u parku, jednoj od dvije skateboarding discipline na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Bivši surfer 18-godišnji Palmer, je slavio rezultatom 95,83 bodova, srebrna medalja je pripala Brazilcu Pedru Barrosu (86,14), a bronca Amerikancu Coryju Juneaou (84,13). Ova disciplina se sastoji od izvođenja zračnih figura u praznom 'bazenu' ispunjenom reljefnim neravninama.

Linker
30. travanj 2024 04:50