Lara Cvjetko
 www.hajumejudo.com
EP U JUDU

Lara Cvjetko ostala nadomak europske bronce, protiv Portugalke je presudio ‘golden score‘

Fenomenalan debi na najvećoj pozornici europskog juda zasigurno će Lari biti pravi poticaj
Piše: HinaObjavljeno: 17. travanj 2021. 18:54

Drugog dana Europskog seniorskog prvenstva u judu u Portugalu nastupilo je troje hrvatskih predstavnika, a prvo ime uvjerljivo je bila Lara Cvjetko u kategoriji do 70 kilograma.

Cvjetko je svladala veliku Francuskinju Marie Eve Gahie te došla do borbe za broncu. Iva Oberan (do 63 kg) je upisala jednu pobjedu i poraz, dok je Dominik Družeta (do 81 kg) ispao u prvom kolu.

Mlada, 19-godišnja hrvatska judašica je "wazarijem" u "golden scoreu" svladala prvu nositeljicu natjecanja, prvu na svjetskoj ranking ljestvici kategorije do 70 kg, svjetsku prvakinju iz 2019., svjetsku viceprvakinju iz 2018., osvajačicu 14 Grand Prix/Grand Slam medalja... Prethodno je Cvjetko svladala neugodnu Poljakinju Sobierajsku, koja je vodila wazarijem do 30 sekundi pred kraj. Nije se mlada Zagrepčanka predavala, dapače, izjednačila je wazarijem, a zatim u "golden scoreu" natjerala Poljakinju na treću kaznu, no u četvrtfinalu je izgubila od Ruskinje Taimazove. Bila je to prava rovovska bitka u kojoj, kako je borba odmicala, Cvjetko je imala sve veću nadmoć. Na kraju je presudio wazari u "golden scoreu" za prolaz među četiri najbolje. Polufinalna suparnica je bila peta na svijetu, Nizozemka Van Dijke, koja je dobro proučila Larine snage te wazarijem na početku "golden scorea" rezervirala mjesto u finalu, a Cvjetko poslala u borbu za broncu. Tamo je još jednom odlučio "golden score". Portugalka Timo je znala kako navesti hrvatsku judašicu na dvije kazne, a kada je Cvjetko dobila i treći shido, bilo je jasno kako bajku iz Portugala završava na petom mjestu.

Fenomenalan debi na najvećoj pozornici europskog juda zasigurno će Lari biti pravi poticaj za daljnji rad, a Barbara Matić je dobila pravu reprezentativnu kolegicu u svojoj kategoriji.

Uz Cvjetko, na lisabonski tatami su u subotu izašli i Iva Oberan (do 63 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg). Mlada Dubrovčanka je u svom debitantskom nastupu na Europskom seniorskom prvenstvu pokazala kvalitetan judo. Svladala je Dankinju Olsen (ippon, tri kazne), a zatim protiv Ozdobe-Bach ponudila jednu šansu, koju je iskusnija Poljakinja iskoristila i wazarijem otišla dalje.

Družeta je išao na starog znanca, Rekviašvilija, Gruzijca koji nastupa pod zastavom Srbije. Još jednom je Puljanin bio bolji. Natjerao Rekviašvilija na dvije kazne, a zatim pet sekundi prije isteka četvrte minute pao na wazari i zastao u prvom kolu. Najvažnije je da ostane odlučan i mentalno jak te nastavi s kvalitetnim treninzima te će mu se svi loši i nesretniji ishodi, koje je doživio posljednjih mjeseci, zasigurno vratiti.

U nedjelju nastupaju, u kategoriji preko 78 kg, Helena Vuković i Ivana Maranić, dok su u kategoriji do 100 kg braća Kumrić, Zlatko i mlađi Marko. U kategoriji preko 100 kg nastupa Ivan Čović.

Trebala je nastupiti i Karla Prodan (do 78 kg), dapače, trebala je i braniti europsku broncu iz Praga 2020. Međutim, COVID-19 testiranja su ju zaustavila. Za dolazak na EP je trebalo imati dva negativna testa. Prvi je dobila u utorak, a na drugom, u četvrtak je nalaz bio pozitivan. Kako prema propozicijama EP-a svi natjecatelji moraju doći u Lisabon minimalno dva dana prije dana kada se natječu, veliko je razočaranje, i za samu Karlu i za hrvatski judo, da Karla u nedjelju neće moći braniti europsku broncu.

Linker
22. listopad 2021 01:07