Vladimir Samsonov
 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
VLADIMIR SAMSONOV

Legenda trenira s Hrvatima: ‘U Zagrebu imam odličnu grupu za trening, u rangu ste s najboljima u Europi!‘

Jedan od najboljih europskih igrača ikad najavljuje češće dolaske u Nacionalni centar u Medarsku
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 22. studeni 2020. 23:33

Početkom listopada je u Domu sportova igrao Zagreb Open i pritom ga osvojio. Nešto manje od dva mjeseca nakon tog turnira Vladimir Samsonov, legenda europskog stolnog tenisa, opet je u Zagrebu. Ovoga puta nema turnira, ali jedan od najvećih bjeloruskih sportaša u Zagrebu je odlučio trenirati. Mjesto radnje je Medarska, Nacionalni stolnoteniski centar hrvatske muške reprezentacije i dom jednog od najtrofejnijih hrvatskih klubova, GSTK Zagreb.

- Planiram igrati turnir u Španjolskoj, a kada sam tražio lokaciju za trening, odlučio sam kontaktirati direktora HSTS-a Renata Čengića i hrvatskog izbornika Nevena Karkovića. Brzo smo se dogovorili i ja sam jako zahvalan Savezu što mi je omogućeno da ovdje treniram - kazao je Samsonov, igrač koji je u karijeri osvojio više od 40 medalja, a tu računamo samo ove s velikih natjecanja (SP, EP, Svjetski kup, Top 12).

Trostruki europski prvak, srebrni sa SP-a 1997., trostruki osvajač Svjetskog kupa, a zovu ga i Mr. ECL iliti Mister Liga prvaka jer je u svojoj karijeri osvojio čak 12 titula klupskog prvaka Europe. Na dobrom je putu da osvoji i 13. Poznat je kao jedan od igrača koji su najdulje držali status među Top 10 igrača svijeta (15 godina).

Ne treba previše čuditi što je Samsonov odabrao Zagreb kao destinaciju za trening. Realno, hrvatska reprezentacija ima odličnu grupu za treninge, jednu od najjačih u Europi. Tri igrača su među Top 100 na svijetu, Tomislav Pucar je 37. na svijetu, Andrej Gaćina 47., Frane Kojić 90., a tu su još i dvojica koja kucaju na Top 100, Wei Shihao (191.) i Filip Zeljko (276.). Tu je i reprezentativac Filip Čipin, perspektivni junior Ivor Ban, kao i još neki povremeni bivši reprezentativci te jedan od najboljih mladih europskih igrača, Rumunj Rares Sipos.

image
Tomislav Pucar, Vladimir Samsonov i izbornik Neven Karković
SN

- Hrvatska ima jako dobru grupu igrača i ovdje imam jako kvalitetan sparing. U Düsseldorfu i Saarbrückenu je možda veći broj igrača, ali ovdje imam podjednako dobre uvjete kao i svugdje u Europi. Također, osobno volim Zagreb, koji je jako praktičan grad. Uza sve to ovdje je dosta veliki aerodrom, koji je dobro povezan s ostatkom Europe. Pa i danas u ovo kaotično vrijeme pandemije koronavirusa - dodat će Samsonov.

Hrvatskoj reprezentaciji je dolazak Samsonova priznanje da dobro rade i da to prema van izgleda dobro.

- Tko je Samsonov u svijetu stolnog tenisa ne treba previše trošiti riječi. S tim što se ovdje priprema za turnir iskazuje neko povjerenje da će dobiti to što traži. Vladi se igrajući sve Pro Toureve i Europsko prvenstvo u Zagrebu približio našem stolnom tenisu i HSTS-u. Osvajao je ovdje niz turnira, a po njegovoj priči znamo da rado dolazi u Zagreb. On praktički govori naš jezik i to je još jedna stvar koja nas lakše može povezati. Iako imamo odličnu grupu za trening, našim dečkima iz reprezentacije je sjajno kada netko dođe sa strane, pogotovo igrač kao što je Samsonov. Također, i djeca koja ovdje treniraju mogla su uživo vidjeti Samsonova na treningu. Sve to našem sportu nosi kvalitetu više i dobra je priča. Ono čemu se nadamo je da će Samsonov u budućnosti, koliko mu obveze budu dopuštale, periodično dolaziti na trening, što je na neki način i rekao. Takva suradnja za nas je jako dobra vijest - dodao je Neven Karković, izbornik seniorske vrste.

I Samsonov je potvrdio da ćemo ga češće vidjeti u Zagrebu.

- Nadam se da ćemo i dalje surađivati. Kao što sam već rekao, ovo je za mene jako dobro mjesto za trening. Također, u Zagrebu imam puno prijatelja, poput Zorana Primorca, Dubravka i Spomenku Škorić, Gorana Žufara, Zlatka Čordaša, Marija Amižića i rado se ovdje vraćam - zaključio je 44-godišnji Bjelorus, koji drži 26. mjesto na svijetu.

image
Tomislav Pucar i Vladimir Samsonov
SN

Linker
20. travanj 2024 10:05