Tamara Boroš (arhiva)


 
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
STOLNI TENIS

Legendarna Tamara Boroš postala prvakinja Europe s Njemačkom! ‘Nisam sanjala da možemo osvojiti zlato‘

Velik uspjeh legendarne hrvatske igračice, a danas izbornice Njemačke
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 03. listopad 2021. 19:08

Naša legendarna stolnotenisačica, a danas izbornica Njemačke, Tamara Boroš postala je prvakinja Europe. U finalu u Cluj-Napoci Njemice su pobijedile branitelja naslova Rumunjsku s 3:1 te po šesti put postale europske prvakinje (2015., 2014., 2013., 1998. i 1996.).

Glavnu ulogu u pohodu na naslov prvakinja imala je Nina Mittelham, koja je nedavno osvojila i Top 16. Na početku EP-a u skupini je upisala jedan poraz, a nakon toga je ostvarila šest pobjeda i predvodila Njemice do novog trofeja. U finalu je ostvarila dvije pobjede u finalu, pobijedila je Szocs (3:2), gubila 9:5 u petom setu, i Elizabetu Samaru (3:2). Uspjeh je još veći kad znamo da je Boroš u Rumunjskoj predvodila praktički novu ekipu. Na Euru nije igrala Solja (27 godina, 17. na svijetu), Han Ying (38 godina, 20.), Shan Xiaona (38 godina, 37.), dok su nastupile Nina Mittelham (24 godine, 33.), Sabine Winter (29 godina, 117.), Chantal Mantz (25 godina, 198.) i Anett Kaufmann (15 godina, 1038.)

- Cijeli ovaj turnir bio je toliko izazovan jer je samo dva dana prije početka našoj prvoj igračici Petrissi Solji pozlilo i nismo mogli računati na nju. Snažno sam vjerovala u naše mlade igračice, znala sam da su u vrhunskoj formi i da imaju dobar ekipni duh s kojim koja možeš pobijediti bilo koga. Iskreno, nisam sanjala da možemo osvojiti zlato. Išli smo korak po korak, prvi cilj nam je bio proći skupinu, a zatim smo željeli osigurati medalju u četvrtfinalnom susretu s Poljskom. Finale protiv Rumunjske bio je najteži susret. Djevojke su igrale nevjerojatno dobro. Sabine je u svom meču protiv Samare pobijedila 3:0, a to joj je bila prva pobjeda u karijeri protiv Rumunjke. Tako sam sretna i nemam riječi kako bih opisala svoje osjećaje - rekla je Tamara Boroš.

Rumunjska je igrala u 12 finala dosad. U zadnjih sedam finala Rumunjke su nastupile šest puta i osvojile dva naslova (2019. i 2017.), a prvakinje su još bile 2005., 2002. i 1992. Samara, Szocs i Dodean su igrale u svih šest posljednjih finala. Brončanu medalju osvojile su Portugalke i Francuskinje.

Nezaustavljivi Nijemci

U muškoj konkurenciji titula ide Nijemcima, koji su u finalu s 3:1 pobijedili Rusiju. Njemačka je na ovom Euru nastupila bez najboljih igrača Dimitrija Ovtcharova i Time Bolla, ali svejedno su opet osvojili titulu i to treću uzastopnu i devetu ukupno. Po prvi put od 1990. Njemačka je nastupila na EP-u bez spomenutog dvojca, a od 2005. nisu propustili igrati u finalu. Velik uspjeh Rusa koji nikad nisu osvojili europsku titulu i tek imaju jednu broncu u povijesti Eura. Na ovom EP-u su nastupili s mladim talentima, Vladimirom Sidorenkom (19 godina), Levom Katsmanom (20) i Maksimom Grebnevim (19), dok je iskusniji 34-godišnji Kiril Skačkov odigrao tek dva susreta, te su osvojili prvo ekipno srebro u povijesti ruskog stolnog tenisa. Inače, ruski trio, koji je igrao u finalu, je najmlađi sastav u povijesti svih finala EP-a s prosjekom od 19.7 godina. Bronca je u rukama Danske i Švedske.

Linker
01. svibanj 2024 02:41