Foto: Damir Krajac / CROPIX
'OČEKIVANO ZLATO'

LEGENDARNI BRK HRVATSKOG VATERPOLA JASNO PORUČIO 'Imamo i prošlost i sadašnjost i budućnost. Ne treba strahovati za budućnost hrvatskog vaterpola'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 31. srpanj 2017. 14:11

Prije deset godina Ratko Rudić osvojio je naslov svjetskog prvaka u Australiji. Danas više nije na klupi, ali je blizu, “uvijek na dispoziciji”, kaže. Naravno da je dočekao prvake iz Budimpešte na Trgu bana Josipa Jelačića, zadovoljna, nasmiješena brka.

- Očekivano, apsolutno očekivano zlato. Bio sam jedan dio priprema s njima u SAD-u, već su tada pokazivali želju za dokazivanjem, da naprave rezultat i dali su naslutiti da je ovo godina u kojoj možemo osvojiti svjetsko zlato.

Imali smo najteži put do finala, puno teži od Mađara?

- Nije pitanje puta, ali reprezentacija mora imati tu kvalitetu i čvrstinu da dođe na tu poziciju. Oni su sami odlučili, “moramo ići na prvo mjesto”. Prelomili su, tako se stvara mentalitet pobjednika.

Melbourne prije deset godina i danas?

- Bilo je slično na neki način, iako smo tada bili manje favoriti nego ova reprezentacija danas. Mi smo tada imali dosta problema, praktički bez većeg rezultata prije smo uzeli zlato. I tada smo pokazali želju i čvrstinu.

Dva su igrača tu još opstala iz te generacije.

- Joković i Bušlje tada su bili mladi igrači, ali koji su i tada odigrali zapaženu ulogu, o ovoj sada ne treba ni trošiti riječi. Sada spadaju među iskusnije.

Uvijek ste imali sjajna pomoćnike Damjanića, Kobešćaka, Fatovića, Asića, Tucka, koji su kasnije postali vrhunski treneri. Kako birate pomoćnike?

- Biram najbolje što u tom trenutku Hrvatska ima i nastojim u stožeru imati najbolje stručnjake u svakom pogledu. Uvijek sam volio oko sebe imati ljude koji imaju vlastiti kritički odnos. Što je odlično s obzirom na to da kao trener radim pod velikim opterećenjem pa uvijek je dobro saslušati i nekoga sa strane koji možda bolje vidi neke stvari. Ti savjeti i sugestije su uvijek zlata vrijedni i zato sam volio imati oko sebe ljude koji razumiju problematiku. Svi su moji pomoćnici imali veliku i zapaženu ulogu u pripremi utakmice. Pomagali su mi u svakom pogledu, mislim da je to dobar način organiziranja rada u stručnom stožeru.

Niste više izbornik, ali ste i dalje “dobri duh” ove reprezentacije. Koliko vas Tucak koristi kao savjetnika?

- Razgovaramo, ali morate znati da je Tucak potpuno autonoman i da ima svoj plan i sustav. Ako je što potrebno, tu sam, ali ću vam isto tako reći da nisam bio previše prisutan sada.

Hoćemo li još dugo trajati na vrhu svjetskog vaterpola?

- Trajemo već deset godina u kontinuitetu, osvajali smo medalje na svim natjecanjima, a to je dokaz kvalitete. Imamo i prošlost, i sadašnjost, i budućnost. Ne treba strahovati za budućnost hrvatskog vaterpola, doista...

Linker
30. travanj 2024 11:52