Trener Anthony Poša, rođeni Novozelanđanin čiji obiteljski korijeni sežu s Korčule i iz
Vrgorca, na rukama svojih igrača

 DR. BERISLAV ROŽMAN/RAGBi.hr
RAGBIJAŠKI POTHVAT

Ljubav prema sportu ne mjere novcem, oni broje lomove, hematome i modrice i zbog toga nimalo ne žale

Hrvatska nacionalna vrsta pobijedila je u odlučujućoj utakmici, te tako izborila dugoočekivanu promociju
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 11. travanj 2022. 19:57

Hrvatski su ragbijaši tijekom vikenda u Izraelu imali pravu malu odiseju, istinsko iskušenje, ali iskušenje sa sretnim, zapravo predivnim završetkom. U subotu su u kibucu Jizre’el igrali utakmicu života, utakmicu u kojoj su novom, teško izborenom pobjedom ostvarili ono što su njihovi prethodnici tražili desetljećima.

Nakon što su u slavili u prve tri utakmice Europskog kupa nacija u skupini Conference 1 (skupina Jug) protiv Slovenije, Cipra i Malte, nova gostujuća pobjeda protiv Izraelaca donijela im je promociju u višu i puno jaču diviziju natjecanja, u diviziju Trophy. Njihovu veselju nije bilo kraja i burno su proslavili ovaj podvig. Ispred njih su u Europi sada samo momčadi iz nedodirljivih Six Nations te šest reprezentacija iz divizije Championship u kojoj su Gruzija, Španjolska, Rumunjska, Portugal i Rusija. Od sljedeće će sezone nastupati u Trophyju (Belgija, Njemačka, Poljska, Švicarska, Ukrajina i Litva). Najbolje dvije reprezentacije iz Trophyja ići će u Championship, a Hrvatska, te najvjerojatnije Češka, također iz skupine Conference 1, ali skupina sjever, penju se među “trofejne”.

image

Izrael nam je dugo godina bio rival, no Hrvati sada idu u diviziju Trophy

DR. BERISLAV ROŽMAN/RAGBi.hr

Odahnuli su svi

- Nije to uspjelo ni mojoj generaciji u kojoj je igralo zamalo pola “mojih” Novozelanđana - od sreće je grcao nakon utakmice pune drame trener Anthony Poša, naravno Novozelanđanin hrvatskih korijena koji danas radi kao trener u Engleskoj.

Među tim njegovim “kiwijima” u hrvatskom dresu bili su i neki genijalni igrači, koji su čak i oblačili dres All Blacksa, “ragbijaškog Brazila”, kao što je Frano Botica.

Igrali su naši ragbijaši tijekom posljednjih desetljeća puno puta s neugodnim Maltežanima, Izraelcima, Cipranima... i dosad nikako nisu uspijevali otići korak više te nisu ulazili u krug 20-ak najboljih momčadi Starog kontinenta. Sad su u tome konačno uspjeli! Odahnuli su svi, svanulo je sunce tajniku HRS-a Većeslavu Holjevcu, koji nije bio u Izraelu jer je obavljao dužnost u Poljskoj namijenjenu mu od Rugby Europe Boarda čiji je postao član, procvao je Poša, a tamo negdje dolje daleko na Novom Zelandu veselio se i čestitao svima na uspjehu Milan Yelavich, koji je vodio reprezentaciju u nekoliko posljednjih ciklusa.

Ne mogu sad odustati

Koliko su sretni bili ragbijaši, naročito oni najiskusniji, kao kapetan i rekorder po broju nastupa (51) Nik Jurišić, nemoguće je opisati.

Da, bila je to prava hrvatska fešta u Izraelu, potpuno zaslužena fešta naših amatera koji za nastupe u reprezentaciji moraju uzimati slobodne dane ili godišnji odmor, za naše igrače koji godinama doslovno lome kosti i skupljaju modrice samo iz ljubavi prema ragbiju i dresu s nacionalnim grbom. Na obaveznom zajedničkom druženju dviju reprezentacija nakon utakmice - što je posebnost samo ragbijaškog svijeta - u grla su se slile gajbe piva, pala je i hrvatska pjesma usred Izraela.

- Ne znam što mi to više treba, 34 su mi godine, toliko sam već dugo unutra i vrijeme je za “penziju”, ali i dalje ne mogu bez ragbija, bez reprezentacije - rekao je Jurišić nakon pivom zalivenog uspjeha.

- Ne mogu sad odustati, sad kad smo konačno ovo ostvarili.

Istina je, ljubav naših ragbijaša ne mjeri se novcem jer ga za svoju ljubav ne dobivaju, oni broje lomove, hematome i modrice i zbog toga nimalo ne žale. Oni su zaista posebna sorta sportaša, danas, nažalost, već izumrla.

image

Reprezentativci pred Bazilikom navještenja

DR. BERISLAV ROŽMAN/RAGBi.hr

Sve za ragbi i sveti dres

Ragbijaši su krenuli iz Zagreba u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Let preko Istanbula se odužio uz dvosatnu pauzu na Bosporu prije polaska za Tel Aviv gdje je, pak, nekoliko sati potrajala procedura ulaska u Izrael uz brojne provjere. Iako su prije puta obavljeni PCR testovi u Zagrebu, ista je procedura, iz bogzna kojeg razloga, morala biti ponovljena i u Tel Avivu. Iako je od najvećeg izraelskog grada do Jizre’ela samo stotinjak kilometara, gužva je na autocesti bila neviđena, autobus je doslovno milio kroz klasični “rush hour” te je cijeli put trajao više od 12 sati.

image

Ragbijaši u dimijama, koje su posudili kod lokalnog trgovca, kod hrvatskog mozaika u Nazaretu

DR. BERISLAV ROŽMAN/RAGBi.hr

Nisu pritom naši sportaši još bili svjesni da se samo nekoliko kilometara od njih odvija drama i pucnjava u kojoj je ubijeno nekoliko ljudi, a ranjeno ih je puno više. Nažalost, u Svetoj zemlji nikad mira, teško da će ga ikad i biti. Sve to, pokazalo se, nije se negativno odrazilo na ono što su naši igrači pokazali na terenu.

Nakon burno proslavljene pobjede unutar samog kibuca ragbijaši su krenuli u domovinu. Povratak nije bio nimalo lakši jer je potrajao cijelu noć - ponovno preko Istanbula gdje se na transfer čekalo tri sata te se u Zagreb došlo poslije 8 sati po hrvatskom vremenu. Splićani i Sinjani su nakon još jedne neprospavane noći morali odraditi još jednu malu dodatnu putnu rutu.

No, vrijedilo je i svatko od njih bi to ponovio. I hoće, vrlo rado, čim krene sljedeći ciklus natjecanja. Sve za ragbi, sve za Hrvatsku i sveti dres.

image

Četiri Sinjana kod obilježja Gospe Sinjske u Nazaretu

DR. BERISLAV ROŽMAN/RAGBi.hr

U posjetu Nazaretu četiri Sinjana pronašla i Gospu Sinjsku

Dan prije utakmice “coach” Poša s igračima je odradio samo jedan trening, jutro je bilo predviđeno nekima za “sat povijesti”, a onima koji su vjernici za duhovnu obnovu jer su svi zajedno posjetili Nazaret, od kojeg je Jizre’el udaljen samo desetak minuta vožnje.

Posjet Nazaretu bio je posebno iskustvo, bez obzira na to je li netko od članova hrvatske ekspedicije “pravi” ili tradicijski vjernik ili to, pak, uopće nije. Nazaret je danas grad s najvećom zajednicom Arapa u Izraelu, nazivaju ga i “arapskom prijestolnicom Izraela”, ali je prije svega sveto mjesto triju svjetskih religija: judaizma, kršćanstva i islama. Tamo svaki kamen priča tisućljećima dugu priču.

Tu su naši mladići posjetili Baziliku Navještenja, najveći kršćanski objekt na Bliskom istoku. Sagrađena je uz Marijino vrelo, mjesto na kojem je, prema katoličkom vjerovanju, Gabrijel Mariji objavio rođenje Isusa Krista. Kako su na lice mjesta došli sportski obučeni i s previše otkrivenih dijelova tijela, u prostor bazilike ragbijaši nisu mogli ući. Srdačni palestinski trgovac spremno im je i besplatno posudio desetak “dimija”. “Muškarci u šarenim tajicama”.

Bili su pomalo i sami sebi smiješni, no red je red, bez obzira na to što tko o tome misli. Treneru Poši ništa nije bilo čudno, on je donji dio tijela ogrnuo “palestinkom”. Tako to na Novom Zelandu rade njegovi zemljaci Maori i osjećao se sasvim prirodno.

Priča je zaista bila posebna: u jednom su trenu zazvonila zvona iz Bazilike Navještenja, sve je bilo puno kršćanskih hodočasnika, ne samo katoličkih nego i pravoslavnih, a 20-ak metara niže niz ulicu muslimanski su vjernici, na otvorenom, u parku, pokraj džamije klanjali u velikom broju proslavljajući svoj najveći praznik, Ramazan.

Naravno, grad je izraelski i sve je također bilo puno Židova. Zaista nesvakidašnja slika, za pamćenje. Posebnu je pažnju svima unutar bazilike privukla kolonada s mozaicima pojedinih zemlja, naravno i ona hrvatska s natpisom “Majko Božja, moli za hrvatski narod”. Obišli su naši igrači nakon toga i tradicionalni koloritni orijentalni bazar, kupovali suvenire za uspomenu. Uspomenu koja ne može biti ljepša, posebno u svjetlu promocije u višu diviziju Rugby Europea.

Među hrvatskim ragbijašima dominiraju Zagrepčani i Splićani, naravno, no u Izraelu su bila i četiri Sinjana koje je posebno razveselila “plaketa” Gospe Sinjske s kojom su spremno pozirali dr. Berislavu Rožmanu, dugogodišnjem kroničaru reprezentacije koji to čini objektivom fotoaparata. I njegovo je veselje nakon pobjede bilo bezgranično, baš kao i veselje team menadžerice Ivane Maras, dugogodišnje fizioterapeutkinje Marije Kuće, liječnika i ragbijaša Dominika Draženovića, Pošina pomoćnika Tončija Buzova te potpisnika ovih redova, kao jedinog hrvatskog novinara u ekspediciji.

Linker
17. svibanj 2024 18:49