Naši gosti i voditelj Dean Bauer u studiju Hanza Medije
 HANZA MEDIA
PODCAST SN

Loše stanje u HR klubovima koji su stvorili brojne prvake: ‘Zbog korone smo izgubili još 30 % proračuna‘

Tema najnovijeg podcasta Sportskih novosti bila je ‘Aktualno stanje u našem momčadskom sportu‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. prosinac 2020. 14:36

Naglasak je bio primarno na ekipnim loptačkim sportovima, te njihovim klubovima i savezima koji u konačnici imaju i zadaću donekle skrbiti u djelovanju, te pomagati im.

Kada se s vremena na vrijeme kao nacija ujedinimo pred TV ekranima u praćenju kakvog velikog natjecanja, turnira ili se pak okupimo u danima slavlja i dočeka na ulicama i trgovima, poradi pozdravljanja i nazdravljanja hrvatskoj reprezentaciji, nikako ne treba smetnuti s uma ono ključno. Taj uspjeh, svaka ta medalja ili pokal je "iskovana" u klubu. Klubovi su temelj svakog sporta, oni "stvaraju" zvijezde, u njima nastaju reprezentativci.

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

No, manje je znano da su baš ti isti naši klubovi koji stvaraju ili su stvorili olimpijske pobjednike, svjetske i europske prvake, u izrazito lošem stanju prvenstveno financijske nesigurnosti, praktički nepostojanja poreznih olakšica i uz cijeli niz problema. Iz ove smo "priče" svjesno izostavili nogomet koji ipak ima neke svoje marketinško-financijske specifičnosti koje su jako teško usporedive s ostalim sportovima, što nikako ne znači da i nogometni klubovi ne dijele u velikoj mjeri nesigurnu svakidašnjicu ostalih sportova.

KLIKNITE OVDJE I DOZNAJTE SVE O 69. IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI!

Stoga smo u SN podcastu ugostili - Renata Živkovića, glavnog tajnika Hrvatskog vaterpolskog saveza, Domagoja Čavlovića, direktora Košarkaškog kluba Cibona i Vedrana Šupukovića, direktora Rukometnog kluba PPD Zagreb.

Teme raznolike, od proračuna, izvora financiranja preko statusa amaterskih i profesionalnih klubova, Opatijske inicijative, uloge države do regionalnih liga.

- Uz sve probleme, nama je dodatno samo korona-kriza smanjila klupski proračun barem 30% - rekao je direktor Cibone Domagoj Čavlović. Njegov kolega iz PPD Zagreba, Vedran Šupuković je dometnuo.

- Sezona počinje u pravilu u rujnu, a financijska godina u siječnju. Mi uz sve to nikada ne znamo s koliko novca možemo računati u nekoj sezoni, godini.

Renato Živković, glavni tajnik HVS-a je pak pohvalio državu, posebno aktualnu Vladu RH.

- Doista moramo odati priznanje na činjenici da je ova Vlada prepoznala značaj sporta, iskazala volju za pomoći i udvostručila financiranje.

Pogledajte podcast:

Linker
25. travanj 2024 00:32