Mia Carol i Elena Congost

 Baptiste Autissier/imago Sportfotodienst/profimedia
BIZARNA SITUACIJA

Maratonka shrvana zbog oduzete medalje: ‘Nerealno! Nisam varala, nego htjela ispasti čovjek‘

Španjolka tvrdi da je htjela pomoći čovjeku u padu i pritom samo na sekundu prekršila pravila
Piše: SNObjavljeno: 09. rujan 2024. 07:14

Ranije smo pisali o nesretnom slučaju Elene Congost, španjolske paraolimpijke kojoj je oduzeta brončana medalja u maratonu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Congost se vratila Igrama nakon osam godina, ranije je uzela zlato u Riju, a u međuvremenu se posvetila obiteljskom životu. Na nagovor supruga, vratila se maratonu i spremala senzacionalni pothvat u Parizu. U ciljnu ravninu ušla je kao treća, no u posljednja dva metra ispustila je uže koje ju veže za vodiča Mijaa Carola. Budući da je to zabranjeno u skladu s pravilom o stalnoj povezanosti užetom, organizatori su ju suspendirali, a ni nakon uložene žalbe Španjolskog paraolimpijskog saveza nisu promijenili stav.

Sada se oglasila Congost i iznijela svoju stranu priče. Kaže da je htjela samo pomoći svom vodiču.

- Shrvana sam jer sam imala medalju u rukama. Ponosna sam na sve što sam napravila, a na kraju su me diskvalificirali jer sam 10 metara prije cilja na jednu sekundu ispustila uže - započela je Španjolka pa otkrila razlog tog, pokazat će se "kobnog" poteza.

- Vodič pored mene je padao, djelovalo je da će licem udariti o tlo. Htjela sam mu pomoći, onda sam ponovo uhvatila uže i prošla kroz ciljnu liniju. Uhvatila sam osobu koja pada pored mene, to je refleksna reakcija. Od toga nemam nikakve koristi, stanem i trčim dalje. Kažu mi da, kad ispustiš uže, ne smiješ ići unazad. Nisam htjela varati, nego ispasti čovjek! Suspendirali su me jer sam htjela pomoći čovjeku koji pada. Ne mogu pronaći nikakvo objašnjenje, ovo se čini nepravednim i nerealnim.

Da bi diskvalifikacija bila još bolnija, Mundo Deportivo navodi da je Congost na pariškom maratonu ostvarila rezultat karijere u T12 maratonu, što je oznaka za maratone namijenjene sportašima oštećenog vida ili vidne oštrine. Osobni rekord postavila je na tri sata i 48 sekundi, ali očito se neće knjižiti...

Linker
09. rujan 2024 07:14