LUIS ACOSTA Afp
KANU OI

Marinić ostao bez finala slaloma na divljim vodama! Završnica mu je pobjegla za 2.12 sekundi

‘Sve je išlo dobro do 16. vratiju, gdje sam zapeo u "roli". Počelo me izvrtati i pogubio sam se‘.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 07:54

U polufinalu je bio peti, imao je dvije mirne vožnje, imao je kontinuitet dovoljan za plasirati se među 15 najboljih koji su tražili deset mjesta za finale. Međutim, 31-godišnji Zagrepčanin Matija Marinić, najbolji hrvatski kanuist nije uspio ući u finale slaloma na divljim vodama. Na zahtjevnoj stazi, puno težoj nego u kvalifikacijama Marinić se mučio i na koncu je ostao na najgorem mogućem mjestu, bio je 11., a za posljednjim koji je dospio u finale, Japancem Takuyi Hanedom zaostao je 2,12 sekundi. Čak i da je Marinić izbjegao jedinu penalizaciju u tom svom polufinalu, koja mu je zbog diranja vratiju odnijela dvije sekunde, bilo bi premalo za finale...

- Sve je išlo dobro do 16. vratiju, gdje sam zapeo u "roli". Počelo me izvrtati i pogubio sam se. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko grešaka. I ktome, vrijeme čak i nije bilo toliko loše, ali, nažalost, nisam se uspio plasirati u finale. Žao mi je, no ovo je sport.

Marinić je imao cijeli niz zahvala za svoj premijerni nastup na Igrama.

- Zahvalan sam svima koji su mi vjerovali i pružali potporu na putu za Tokio, ali i na samom natjecanju. Konačno, čestitam Slovencu Benjaminu Savšeku na kasnije osvojenom zlatu. Bio mi je sparing partner za vrijeme priprema u Al Ainu i njegova mi je pobjeda donekle umanjila bol koju mi je nanio vlastiti rezultat - kazao je Marinić.

Stjepan Perestegi, Marinićev trener, bio je utučen. Ipak, pronašao je nadu.

- Iz trenerske perspektive sam malo razočaran. Postoji osjećaj da je finale izmaklo za dlaku. Sanjali smo to finale, a biti 11. u polufinalu je najgore moguće mjesto, kad ih je deset u finalu. Da se Matiji nisu dogodila ta kobna 16. vrata, mislim da bi bio i među pet najboljih na svijetu. Stoga je to 11. mjesto nešto što ostavlja gorak okus u ustima. Za jedno mjesto Matiji je propao i plasman na Igre u Rio de Janieru, tada je također bio 11., i propustio je imati to iskustvo s Igara.

Iskustvo je došlo sada, a Perestegi najavljuje da bi u Parizu mogla biti svašta.

- Na idućim Igrama nas očekuje ozbiljna borba za medalje.

U tom Parizu, koji će stići za samo tri godine Matija Marinić će imati 34 godine, upravo onoliko koliko danas ima godina novi olimpijski prvak, Slovenac Benjamin Savšek. Bio je Slovenac goropadan u finalu, najviše mu se u finalu približio Čeh Lukaš Rohan i to na 3,71 sekundi, dok je postolje kompletirao Nijemac Siediris Tasiaidis, zaostavši 5,45 sekundi iza Savšeka, a pri tome je u borbi za broncu pobjegao Britancu Adamu Burgessu za samo 16 stotinki.

Ljubljančinu, novom olimpijskom prvaku, ovo su treće Igre, bio je šesti u Riju, a u Londonu osmi. Inače, u svojoj kolekciji ima i naslov svjetskog prvaka iz 2017. godine.

Rezultati finala: 1. Benjamin Savšek (Slo) 98.25, 2. Lukaš Rohan (Češ) +3.71, 3. Sideris Tasiadis (Njem) +5.45, 4. Adam Burgess (VB) +5.61, 5. Martin Thomas (Fra) +6.73...

Linker
05. svibanj 2024 03:40