Josip Pavić, Siniša Krajač, Damjan Rudež, Dubravko Šimenc

 VANESA PANDZIC Cropix
REPREZENTACIJA - ČAST ILI OBAVEZA?

Mi smo 2016. jedna skupili 12 igrača koji su htjeli igrati kvalifikacije

Osvojili smo turnir i plasirali se na Olimpijadu. Istog trenutka, krenuo sam dobivati pozive igrača koji su sada htjeli nastupati
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 24. studeni 2022. 14:05

U prostorijama Hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu je povodom rođendana košarkaške Legende Krešimira Ćosića, Udruga Dani Krešimira Ćosića organizirala zanimljivu panel raspravu pod nazivom Sportaši – ambasadori Hrvatske, čast i (ili) obveza. Kolika je stvarna diplomatska moć sportaša? Reprezentacija – izbor ili obveza? Vlastita odricanja u korist društvu? Bile su samo neke od tema rasprave u kojoj su sudjelovale poznate figure hrvatskog sporta kao što su Aco Petrović, Josip Pavić, Siniša Krajač, Damjan Rudež, Damir Knjaz, Dubravko Šimenc i Josip Vranković. Raspravu su moderirali HRT-ova novinarka Mirna Zidarić i bivši košarkaški reprezentativac i trener Vladimir Vanjak, Krešini bivši suigrač i bliski prijatelj koji je napravio uvod u ovu raspravu

– Moja je privilegija da sam s njim proživio sportske dane te zajedno s njim rastao kao čovjek. Dva tragična događaja - njegov odlazak i odlazak Dražena Petrovića, dva su najveća gubitka za hrvatsku košarkašku obitelj.

Krešimir Ćosić rekorder je po broju nastupa za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije (272 utakmice), a Vanjak dodaje kako se oduvijek radilo o timskom igraču koji nikad nije stavljao sebe ispred momčadi. Štoviše, odbio je ponudu NBA momčadi Portland Trail Blazersa kako bi još igrao u Zadru i reprezentaciji. Takav stav komentirao je Aco Petrović osvrnuvši se na zanimljivu situaciju iz 2016. godine kad je hrvatska košarkaška reprezentacija pozvana sudjelovati na predolimpijskom turniru u Torinu – Savez i ja jedva smo skupili 12 igrača koji će s nama otputovati na jednu takvu reprezentativnu dužnost. Mnogi su bili zaokupljeni svojim karijerama, iza njih je bila naporna NBA sezona, možda neki treći razlog, međutim kod onih koji su otputovali probudio se inat i želja za pobjedom što je na kraju bio naš rezultat. Osvojili smo turnir i plasirali se na Olimpijadu. Istog trenutka, krenuo sam dobivati pozive igrača koji su sada htjeli nastupati, ali sam se držao momčadi koja je tu bila od prvog dana i kojima reprezentacija nije bila samo izlog.

image

Damir Knjaz, Josip Pavć, Vlado Vanjak, Siniša Krajač, Dubravko Šimenc, Damjan Rudež, Mirna Zidarić, Aleksandar Petrović

VANESA PANDZIC Cropix

Na njegove se riječi nadovezao Siniša Krajač koji je istaknuo da je reprezentacija u načelu stvar izbora, ali obaveza za nastupom kreće od malih nogu - Sve kreće od kuće, a onda je tu lokalni klub koji investira u djecu, a na kraju korak po korak taj igrač dođe do reprezentacije. Ako gledamo tako, ona bi trebala biti obaveza svakog sportaša. Naš najpopularniji sport nogomet ne samo da se bazirao na područje Hrvatske, već je počeo dovlačiti igrače koji imaju hrvatske korijene – rekao je Krajač. Upravo tako nešto možemo uzeti u primjeru aktualnih 26 igrača koji trenutno brane boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Katru. Na popisu se nalazi nekoliko igrača koji će možda debitirati na ovom velikom natjecanju, a da nisu ni rođeni u Hrvatskoj. Josip Stanišić rođen je u Münchenu, Luka Sučić u Linzu, ali umjesto matične države odabrali su državu svojih roditelja. To dovoljno govori o svijesti o Hrvatskoj koja postoji diljem svijeta.

- Naš turnir ATP u Umagu jedan je od sjajnih primjera promicanja turizma u Hrvatskoj, gdje su ove godine po prvi puta u finalu bili dvojica igrača iz Top 10 (Carlos Alcaraz i Jannik Sinner) pogotovo uz moć medija u kojima je uvijek logo. Kao takvi šaljemo sportsku sliku na ekrane svima u svijetu, a dobro je poznato da je sport nešto o čemu se govori u svakodnevnim razgovorima. Zahvaljujući uspjesima koje su postigli na najvećoj sceni, naši su sportaši i dalje velike face u svijetu - rekao je bivši vaterpolist i predstavnik Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc koji se referirao na primjer Mark Viduka u Australija, Luke Modrića u Španjolskoj, Mirka Filipovića u Japanu.

Takav su dojam na Damira Knjaza ostavili Rusi gdje je gostovao kod njihovih sportskih diplomata nakon što su se Vatreni okitili srebrom 2018. godine - Ono u što sam posebno bio uključen jest svaki odlazak u Ameriku gdje gotovo svaki razgovor, započinje sportom. Bilo da se govori o gospodarstvu, oni najprije spominju rezultate. Slično je bilo i prilikom u Rusiji gdje su svi rekli kako bi dali sva svoja odličja za ono što smo mi doživjeli kod njih na prvenstvu. Rekao sam im, vas je samo 1,4 milijarde, a nas je 4 milijuna - duhovito je zaključio.

Linker
25. travanj 2024 01:01