Nikolina Brnjac

 ANTE CIZMIC Cropix
NIKOLINA BRNJAC ZA SN

Ministrica turizma i sporta: ‘Već sedam godina ulaganja u sport su rekordna i još će dodatno rasti‘

Ministrica nam je otkrila sve što aktualna vlada radi po pitanju sporta
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. rujan 2023. 07:25

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac vrlo je rado izdvojila malo vremena i za čitatelje Sportskih novosti, kako bi ukratko prezentirala sve što aktualna Vlada RH radi po pitanju sporta i njegove budućnosti.

Svake godine MINTS povećava svoja ulaganja u sport, hoćete li nastaviti s tim trendom, kakvi su planovi u budućnosti?

- Od prvog dana svog mandata ova Vlada prepoznala je važnost sporta te je odmah krenula i s konkretnim koracima pomoći sustavu sporta, a jedan od najvažnijih odnosi se na povećanje financijske potpore, pa je u posljednjih sedam godina, svaka nova godina bila rekordna po izdvajanjima. Danas tako govorimo o gotovo trostrukom većim sredstvima za sport u odnosu na 2016. godinu, jer tada su izdvajanja bila tek nešto veća od 200 milijuna kuna, odnosno 28 milijuna eura, a danas smo na 80 milijuna eura. Uz povećanje, koje je u najvećem obimu išlo za krovna sportska udruženja te nacionalne saveze, paralelno smo povećali i ostala ulaganja poput ulaganja u lokalni sport kao i u velike sportske manifestacije te sportsku infrastrukturu. Sigurno ćemo s ovim trendom nastaviti i u budućnosti, pred nama je i niz aktivnosti koje se trenutno realiziraju i realizirat će se u sljedećim godinama, a koje su propisane novim Zakonom o sportu koji je stupio na snagu početkom ove godine.

image

Nikolina Brnjac

NEJA MARKICEVIC Cropix

Kao što ste rekli, novi Zakon o sportu donio je niz novih aktivnosti, je li sve što je njime predviđeno i zaživjelo kroz podzakonske akte i druge dokumente?

- Novi zakonski okvir donesen je nakon 16 godina i omogućio mnoge dodatne iskorake u razvoju sporta, vrhunskog kao i rekreativnog. Kada se radi o vrhunskom sportu, propisano je donošenje kategorizacije sportova, koja sada postaje temelj za dodjelu sredstava. Zatim je uvedeno plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja vrhunskim sportašima I. kategorije te uvođenje nacionalne stipendije za vrhunske sportaše 1., 2. i 3. kategorije čime smo omogućili jednake stipendije za gotovo 2000 sportašica i sportaša. Jedan od noviteta odnosi se i na uvođenje trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih, jer su to pravo do sada imali samo sportaši. Kako bi sport bio dostupniji građanima diljem Hrvatske, dodatno smo osnažili i pomoć lokalnom sportu te smo uz sve natječaje koje smo dosad provodili i za koje smo udeseterostručili financijska sredstva, omogućili i izravno izdvajanje iz Državnog proračuna za županijske sportske zajednice, s fokusom na sport djece i mladih. Osim ovog važnog iskoraka, jasnije smo definirali i ulaganja u sportsku infrastrukturu te propisali mogućnost da Vlada Republike Hrvatske može proglasiti pojedine sportske građevine sportskim građevinama od nacionalnog interesa, što je i učinila donijevši odluku kojom su stadioni Maksimir i Poljud prvi proglašeni građevinama od nacionalnog interesa. Uz ovu odluku, svi pravilnici koji su predviđeni Zakonom su ili doneseni ili su pak u završnoj fazi donošenja i svi postavljeni ciljevi se realiziraju.

Vrhunski rezultati naših sportaša i sportska slika Hrvatske u inozemstvu, koliko to utječe na prepoznatljivost i brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije?

- Naravno da utječu i to u jako velikoj mjeri, jer mislim da ne postoji zemlja u svijetu u kojoj nisu čuli za naše Vatrene i Luku Modrića i njihove uspjehe koje su postigli na posljednja dva Svjetska prvenstva. Izdvojila sam njih jer su oni s obzirom na popularnost nogometa kao sporta i najpoznatiji, međutim svi naši sportaši su sjajni promotori Hrvatske, počevši još od košarkaša i Olimpijskih igara u Barceloni 1992., preko zlatnih rukometaša i vaterpolista, pa Gorana Ivaniševića, Janice i Ivice Kostelića, danas Sandre Perković i mnogih drugih. Njihovi uspjesi i ostvarenja imaju takvu promotivnu vrijednost kakvu ne može donijeti niti jedna reklama i pozicioniraju nas na sportskoj, ali i turističkoj karti svijeta, jer sigurno dio ljudi poželi doći u Hrvatsku baš zbog njih, kako bi vidjeli gdje je svoje prve nogometne poteze napravio Luka Modrić, gdje su svoje olimpijske medalje iskovali Janica i Ivica ili pak gdje je prvi puta teniski reket primio Goran Ivanišević.

Potpora MINTS-a u organizaciji velikih sportskih manifestacija - kolika je važnost organizacije takvih događanja i koje sve benefite donose sportu i turizmu u Hrvatskoj i inozemstvu?

- Velike sportske manifestacije su iznimno važan segment u razvoju sportskog turizma u Hrvatskoj, ali i u dodatnom razvoju naših sportašica i sportaša koji kroz natjecanja koja se održavaju pred domaćom publikom dobivaju nova iskustva i prilike za napredovanje. Ova Vlada prepoznala je važnost velikih sportskih manifestacija te ih snažno podupire od samog početka i u posljednjih sedam godina podržali smo više od stotinu manifestacija s više od 25 milijuna eura. Uz našu potporu Hrvatska je od 2017. godine bila domaćin europskim prvenstvima u rukometu, vaterpolu, dizanju utega i hrvanju, Svjetskom prvenstvu u reliju, a svake godine ugošćuje najveća sportska natjecanja poput ATP turnira u Umagu, biciklističke utrke CRO Race, atletskog mitinga Boris Hanžeković te brojne druge. Mislim da smo se na taj način već pozicionirali kao destinacija i sportskog turizma, odnosno prepoznata ne samo po uspjesima sportaša već kao i sjajni organizatori, što sigurno jako doprinosi imidžu naše zemlje kao sportske destinacije. To smo potvrdili i krajem travnja ove godine, kada smo u Zadru ugostili II. Svjetski kongres sportskog turizma.

image

Nikolina Brnjac

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U vrhunskom sportu, unatoč svim izazovima kojih je sve više, i dalje postižemo odlične rezultate, međutim problem neaktivnosti nacije je pitanje po kojem smo još uvijek na začelju svih pokazatelja na razini EU.

- Da, nažalost, pokazatelji o tjelesnoj aktivnosti naših sugrađana nisu onakvi kakvi bismo željeli, međutim na svim razinama potičemo i sufinanciramo aktivnosti kako bismo to promijenili. Osim što smo povećali izdvajanja za lokalni sport i uveli mogućnost financiranja i županijskih zajednica, a znamo da su oni baza bez koje nema niti aktivnosti nacije niti kasnije vrhunskog sporta, kontinuirano podržavamo, a i sami provodimo inicijative za poticanje na tjelesnu aktivnost građana. Jedna od takvih inicijativa je Europski tjedan sporta, koji počinje danas (23. rujna), kojeg organiziramo devetu godinu za redom, a putem kojeg smo uključili gotovo 250.000 građana u sportske aktivnosti. Kroz tjedan dana promoviramo razne sportove i pokazujemo kako se tjelesnom aktivnošću možemo baviti svugdje, u bilo koje doba dana i neovisno koje smo dobi. Ovaj dio iznimno je bitan, jer znamo koliko tjelesna aktivnost doprinosi boljoj kvaliteti života i vjerujem kako će sve više naših građana to prepoznati te se nastaviti baviti sportom i tijekom cijele godine, a ne samo u ovih tjedan dana koji su pred nama.

Linker
20. travanj 2024 21:12