Stipe Miočić

 INSTAGRAM/STIPE MIOčIć Instagram/stipe Miočić
PROPAO SPEKTAKL

Miočićev meč s Jonesom sada više neće imati smisla. White bi morao dati odgovor na veliko pitanje

Otkazana je borba u kojoj je hrvatski teškaš trebao napasti pojas teške kategorije UFC-a
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 25. listopad 2023. 20:31

"Ostarit ću, neću znati...", naziv je pjesme koju su prepjevali mnogi veliki umjetnici s ovih prostora. Nije baš najljepše kad treba koristiti stihove tog uratka, ali, nažalost, odlično nam se uklapa u događaj koji je potresao borilačku javnost. Naime, meč za pojas teške kategorije UFC-a između Stipe Miočića i Jona Jonesa otkazan je, a mi nikada nećemo saznati kako bi prošla borba najboljeg borca u povijesti i najboljeg teškaša u povijesti.

Trebalo je dosta dugo vremena da bi se ovaj meč napokon i ugovorio. Priče su počele još prošle godine. Prvo su se trebali boriti u srpnju, prema glasinama. Miočić je zatim izjavio da će biti spreman boriti se u rujnu pa smo čekali mjesec početka jeseni... ništa ni od toga. Zatim se spominjao prosinac i kraj godine. Samo zamislite kakav bi "šlag na tortu" 2022. bio ovaj meč. Ništa ni od toga. Jones se i oglasio na društvenim mrežama optuživši Miočića da ga je izbjegavao cijelu godinu, a odgovor je bio: "Vidimo se u srpnju."

Nikad nije bilo bliže, samo smo čekali službenu potvrdu. Ipak, ništa ni od toga. Obje strane htjele su meč, ali bilo je izvjesno da se neće održati baš tada. Planirano mjesto radnje bila je UFC 290 priredba, no na kraju čast da predvodi taj događaj dobio je Alexander Volkanovski koji je slavio protiv Yaira Rodrigueza i ostao kralj perolake kategorije.

Kad se sve zbroji i oduzme, rezultat je taj da se Miočić nema kome dokazivati

Ipak, vratimo se na jutro prije te priredbe - Dana White potvrdio je da će Miočić i Jones predvoditi UFC 295 u Madison Square Gardenu 11. studenog! Očekivano, znalo se da je pritajena želja Jonesa da nastupi u New Yorku. Na kraju krajeva, nije bilo ni bitno - meč je ugovoren! Nakon toga, nikako da dočekamo taj studeni. Ne zbog magle i hladnoće, već zbog te noći sa subote na nedjelju gdje bismo oko 6:00 bili kao zapete puške ispred malih ekrana. Neki sretnici bi i otišli gledati uživo. Sve se nekako činilo dobrim, približavao se meč, nikakvi problemi, a uzbuđenje samo raste. Ipak, sve je palo u vodu.

Ozljeda tetive uskratila nam je ovaj meč, a objavljeno je da će se za privremeni pojas boriti Rus Sergej Pavlovič i Englez Tom Aspinall. A gdje je u toj priči Miočić? E, pa nema ga.

Teško je uopće opisati koliko je ovaj rasplet rastužio hrvatsku borilačku javnost. Toliko smo dugo čekali ponovno gledati našeg teškaša u kavezu, a pitanje je hoćemo li uopće više i dobiti priliku. Naime, u kolovozu je napunio 41 godinu te je narativ bio takav da bi se nakon ove borbe trebao umiroviti. Stvari se sada mijenjaju. Ili ne?

Naime, Jones bi se treninzima trebao vratiti za osam mjeseci. Dok se još i spremi za meč, Miočić će već zagaziti u 43. godinu života i tada ovaj meč više neće imati prevelikog smisla. Uostalom, pitanje bi li pojas uopće bio ulog. Za najboljeg teškaša u povijesti nema prevelikog smisla raditi meč u ovim godinama ako ulog nije zlato oko struka. Tu dolazimo do pitanja zašto Miočić nije jedan od boraca koji će pokušati dobiti taj privremeni pojas, ali odgovor ćete morati potražiti kod Dane Whitea.

Kad se sve zbroji i oduzme, rezultat je taj da se Miočić nema kome dokazivati. Ne mora ugovarati mečeve koji bi mu otvorili put da opet napadne titulu. Ne bi smio čekati u redu, ali čeka. Sve to govori da je najizglednije da je ovo, nažalost, kraj...

Linker
27. travanj 2024 12:15