Michael Schumacher

 SAEED KHAN Afp
NA MJESTU NESREĆE

Misterij zbog Schumachera: ‘Zašto su to učinili?‘ Obitelj htjela istupiti u javnost pa se predomislila

Sportski novinar ARD-a Jens Gideon obišao je kobno skijalište i istražio okolnosti Schumijeve nesreće
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. prosinac 2023. 09:43

Deset godina od nesreće u kojoj je za vrijeme skijanja u francuskim Alpama teško stradala ikona Formule 1 Michael Schumacher, novinarska ekipa ARD-a vratila se na mjesto tragedije. Sportski novinar Jens Gideon snimio je pet epizoda podcasta "Schumacher. Povijest jedne ikone" u kojima će pokušati istražiti okolnosti tragedije. Iako javnost, naravno, neće doznati u kakvom je stanju velikan Formule 1 danas.

"Naravno da bih volio znati kako je Schumacher. Ali nemam pravo znati. I ovo treba biti jasno unaprijed: Ovaj podcast nije o tome", poručio je Gideon odmah u prvoj epizodi.

Uvodna epizoda, "Ride into the Dark" fokusira se na to kako se vodila borba za Schumacherov život i i kako je, objasnio je Gideon, "nakon borbe za njegov život počela borba za njegovo dostojanstvo".

Zajedno s belgijskim novinarom, Gideon je odskija rutu kojom je 29. prosinca 2013. skijao i Michael Schumacher.

"Osjećam se nelagodno, ovo je vrlo posebno mjesto", kazao je Gideon, dok se njegov kolega novinar zapitao:

"Na takav dan, s tek malo svježeg snijega, ne vozi se po ovakvoj stazi. Zašto su to učinili?"

image

Schumacher na skijanju 2004.

DPPI Dppi Via Afp

Gideon se potom spustio i u grad Méribel. Niti jedan stanovnik ne govori o danu koji je također promijenio lokalni život.

"U gradu Méribelu nitko ne govori o nesreći - grad šuti", kaže Gideon.

Jedan instruktor skijanja ipak je rekao kako Schumacher kobnog dana "nije napravio ništa što drugi ne bi". "Samo je malo vozio po svježem snijegu", dodao je.

Gideon je također otišao u bolnicu u Grenobleu, u koju je Schumacher zbog nesreće prevezen avionom. Obitelj Schumacher i njegova menadžerica Sabine Kehm nikada nisu dopustili da procuri bilo kakva informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

"Sabine Kehm borila se za dostojanstvo Michaela Schumachera. Do danas", kaže Gideon.

Schumacherov odvjetnik Felix Damm i obitelj jesu, doduše, razmišljali o tome da u danima nakon nesreće javnost obavijeste o Schumacherovom stanju, ali su odustali.

"Nije postojao pravi način da to učinimo. Jer to ne bi bio kraj i morali bi svakodnevno nastavili obaviještavati javnost o njegovu stanju", objasnio je Damm.

Linker
03. svibanj 2024 00:35