CROPIX
(NE)SVAKIDAŠNJA PRIČA

MLADI HRVATSKI SPORTAŠ OTKRIO ZAŠTO JE S 13 GODINA NAPUSTIO DOMOVINU I UZEO TUĐE DRŽAVLJANSTVO 'Želio sam postati Slovak. I danas bih napravio isto'

MISLAV ROSANDIĆ Danas od 19.30 u Ledenu dvoranu vraća se Medveščak, a protiv njega i hokejaš Slovana iz Bratislave rođen u glavnom hrvatskom gradu
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 30. rujan 2016. 17:08

Nakon osam uzastopnih dvoboja izvan Brloga, Medvjedi se vraćaju u Ledenu dvoranu. Ispali su iz prvih osam mjesta koja vode u doigravanje, no tek je početak sezone, a momčad Gordieja Dwyera tek je odigrala 13 susreta.

Danas ih u Ledenoj dvorani očekuje susret protiv divizijskih rivala Slovana iz Bratislave s kojima stižu bivši Medvjedi Barry Brust i Jonathan Cheechoo, a u Slovanu se nalazi i rođeni Zagrepčanin i mladi slovački reprezentativac Mislav Rosandić. Ovaj 21-godišnjak je s 13 godina otišao u Slovačku, a kako bi se isprofilirao u hokejaškom svijetu uzeo je i putovnicu svoje nove države.

- Nisam se dvoumio kad su mi ponudili državljanstvo. To je došlo i iz moje inicijative, došao sam kao mlad igrač i želim nešto postići u hokeju. Uzeo sam državljanstvo radi hokejaškog puta jer mi to kao hrvatskom reprezentativcu na žalost ne bi bilo omogućeno. S reprezentacijom do 20 godina sam osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu i to je bila druga medalja za Slovačku u tom uzrastu u povijesti. Bio je to čudesan turnir za nas. Za treće mjesto smo svladali Švedsku koja danas već ima NHL igrače. Mala je Slovačka naspram drugih hokejaških sila zato je to bio veliki uspjeh - govori Mislav kojega je otac ‘uvukao’ u svijet hokeja, a danas je s njim u Slovačkoj i brat koji je vratar.

Zagreb, 290916.
Trakoscanska ulica.
Mislav Rosandic, Zagrepcanin koji igra za Slovacki hokejski klub Slovan iz Bratislave uoci utakmice protiv Medvescaka.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

- S tri godine sam ušao u hokej, sad sam već u 21. Tata je igrao hokej pa smo počeli brat i ja. Odmah sam zavolio taj sport, dok je brat imao nekih problema, ali smo na kraju obojica ostali u hokeju - podvlači bivši član zagrebačke Mladosti i objašnjava svoje prve poveznice s novom domovinom.

- Mi smo s Mladosti svako ljeto išli u Topločane dva tjedna na pripreme. Još je mene i brata otac vodio u Dubnicu, tamo gdje sam počeo u Slovačkoj. Mog tatu je trenirao jedan slovački trener i tako smo mi po mjesec dana godišnje provodili na pripremama u Slovačkoj.

Bi li i danas, da mu je na povratku, uzeo slovačko državljanstvo?

- I danas bih napravio isto, uzeo bih slovačko državljanstvo.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTKIH NOVOSTI

Linker
26. travanj 2024 23:05