Thomas Bach

 FABRICE COFFRINI Afp
‘DAN SRAMOTE‘

MOO dozvolio povratak u natjecanje Rusima i Bjelorusima, Poljaci poludjeli, a zadovoljni nisu ni Rusi

MOO je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja
Piše: HinaObjavljeno: 28. ožujak 2023. 19:09

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Preporuke Izvršnog odbora MOO-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOO donijeti odluku u "odgovarajuće vrijeme".

MOO je na svojoj stranici objavio kako se sportaši s "ruskom ili bjeloruskom putovnicom mogu natjecati samo kao pojedinačni neutralni sportaši." Dodaje se i kako svaki takav pojedinačni neutralni sportaš, kao i svi ostali sportaši koji sudjeluju, mora ispuniti sve antidopinške zahtjeve koji se na njih odnose.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.

Navodi se i kako sportaši koji aktivno podržavaju rat ne mogu se natjecati, a MOO je preporučio i zabranu nastupa sportašima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.

"Sudjelovanje sportaša s ruskim i bjeloruskim putovnicama na međunarodnim natjecanjima funkcionira. Vidimo to gotovo svaki dan u nizu sportova, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim stolnoteniskim natjecanjima. Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, vidimo to u nogometu i drugim ligama u Sjedinjenim Državama, ali i u Europi, a vidimo to i na drugim kontinentima. Niti u jednom od tih natjecanja nije bilo sigurnosnih incidenata," istaknuo je predsjednik MOO-a Thomas Bach u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog odbora MOO-a u njegovom sjedištu u Lausanni.

Ove preporuke, međutim, ne uključuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i potencijalno sudjelovanje Rusije i Bjelorusije, rekao je Bach.

"MOO će donijeti ovu odluku u odgovarajuće vrijeme po vlastitom nahođenju, bez da ga obvezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija," rekao je Bach, ali nije pojasnio kada će MOO donijeti tu odluku.

Desetak zemalja bojkotiralo je Svjetsko prvenstvo u boksu za žene u znak prosvjeda zbog ruske i bjeloruske nazočnosti na turniru, a u utorak je više od 300 mačevalačica pisalo Bachu tražeći od MOO-a da preispita njihovo dopuštenje, nazvavši to "katastrofalnom pogreškom".

Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser je rekla kako je preporuka MOO-a "šamar ukrajinskim sportašima".

"Međunarodni sport mora potpuno jasno osuditi ruski brutalni agresorski rat. To se može učiniti samo potpunim isključivanjem ruskih i bjeloruskih sportaša", rekla je Faeser u izjavi.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već duže vrijeme prijete bojkotom Olimpijskih igara 2024. u slučaju nazočnosti ruskih i bjeloruskih sportaša.

Ruski olimpijski odbor osuđuje "diskriminirajuće" kriterije za povratak

Ruski olimpijski odbor osudio je kriterije za povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao "diskriminirajuće".

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.

"Najavljeni kriteriji za povratak na međunarodna natjecanja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi," poručio je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdniakov.

Poljaci poručili: "Ovo je dan sramote za MOO"

Ovo je "dan sramote" za Međunarodni olimpijski odbor (MOO), rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova nakon što je MOO preporučio uvjetno vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja.

"Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportaši sudjeluju na natjecanjima. Od Buče, Irpina, Gostomela. Od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOO," napisao je Piotr Wawrzyk na Twitteru.

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje u ponedjeljak su u zajedničkom priopćenju istaknule kako "ne postoji niti jedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportaše koji je MOO uspostavio prije više od godinu dana", nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatrale su da "nacionalnost sportaša ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili tvrtke koje podupiru ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine.

Međunarodni olimpijski odbor u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Linker
30. svibanj 2023 07:58