Kamila Valieva na primanju kod Putina

 MIKHAIL KLIMENTYEV Afp
NE PONOVILO SE

Mučna priča ruskog ‘čuda od djeteta‘ dovodi do povijesne promjene pravila u sportu!

Drama Kamile Valijeve i njezin psihički slom požurili su prijedlog o povećanju dobne granice za nastup
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. svibanj 2022. 11:55

Dva i pol mjeseca nakon što je drama oko ruske tinejdžerice Kamile Valijeve bila dominantna tema na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Međunarodna klizačka federacija (ISU) predložila je povećanje minimalne dobi za seniorsku konkurenciju s 15 na 17 godina.

ISU je otkrio detalje prijedloga kao dio dnevnog reda svojih nadolazećih sastanaka u Tajlandu, a kao razloge za taj potez naveo je izvještaj svoje liječničke komisije. Bude li usvojen, prijedlog bi postupno povećao minimalnu dob tijekom sljedeće tri godine, najprije s 15 na 16, a zatim i na 17 godina uoči Zimskih olimpijskih igara 2026. u Italiji.

image

Slom Kamile Valijeve na Oilimpijskim igrama

MANAN VATSYAYANA Afp

"Dopuštenje maloljetnim sportašima da se natječu na tako visokoj razini može ih izložiti opterećenjima i rizicima za koje se smatra da su neprikladni za njihovu dob - ne samo fizički, već i u smislu psihičkog i socijalnog razvoja djeteta. Rizici uključuju izgaranje, poremećaj prehrane i mogućnost dugoročnih posljedica ozljeda", stoji u izvještaju liječničke komisije.

Za podsjetnik, 15-godišnja senzacionalna ruska klizačica trebala je biti jedna od najljepših priča pekinških Igara, a na kraju se pretvorila u najmučniju. Nakon osvajanja europskog zlata u siječnju, Valijeva je i na ZOI došla kao glavna favoritkinja za trijumf. Pomogla je svojoj zemlji da osvoji zlato u ekipnom dijelu natjecanja u umjetničkom klizanju, a onda je eksplodirala priča da je pala na doping-testu. Uskoro je i Međunarodna agencija za testiranje (ITA) objavila da je Valijeva još 25. prosinca, tijekom Prvenstva Rusije u Sankt Peterburgu, bila pozitivna na trimetazidin, lijek koji se koristi za ublažavanje bolova u prsima.

Uslijedila je bjesomučna pravna bitka, a na kraju je Sportski arbitražni sud (CAS) odlučio da Valijeva smije klizati u pojedinačnom dijelu natjecanja. U obrazloženju je navedeno kako mlada Ruskinja nije bila pozitivna na ZOI i da bi donošenje suspenzije za vrijeme Igara izazvalo "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima". No, u tim trenucima šteta je već bila napravljena. Ruska djevojčica doživjela je psihički slom - istina, vodila je nakon kratkog programa, ali onda je u slobodnom dvaput pala i još dvaput posrnula, te završila u suzama i "tek" na četvrtom mjestu.

Cijeli taj slučaj nametnuo je pitanje trebaju li se 15-godišnjaci uopće natjecati na seniorskoj razini. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je još u veljači da je Izvršni odbor te organizacije raspravljao o mogućnosti uvođenja minimalne dobi za olimpijsko natjecanje, iako je napomenuo da će se MOO najprije morati konzultirati s međunarodnim federacijama poput ISU-a.

Dob je posebno izražen problem u umjetničkom klizanju, nadasve u ženskoj konkurenciji, gdje mlađe djevojke često pomiču tehničke granice sporta, izvodeći četverostruke skokove lakše od svojih starijih kolegica. Tri posljednje klizačice koje su osvojile pojedinačno zlato na Olimpijskim igrama bile su mlađe od 18 godina u to vrijeme, a nije rijetko da već u ranim dvadesetim godinama djevojke završavaju karijeru. Alysa Liu, dvostruka američka prvakinja, prošli je mjesec, primjerice, najavila povlačenje sa samo 16 godina.

Nakon sapunice u Pekingu velik je broj klizača podržao podizanje dobne granice, dijelom i zbog toga što bi to moglo pomoći u produljenju karijere.

"Čini se da debi na seniorskoj razini s 15 godina ne motivira klizače da imaju dugu karijeru u sportu. Naš sport bi trebao olakšati pravila i stvoriti natjecateljsko okruženje koje podržava mogućnost dugotrajne karijere", stoji u dnevnom redu ISU-ova kongresa.

Linker
23. travanj 2024 00:20