Nelly Korda
 KAZUHIRO NOGI Afp
NOVI TROFEJ

Na najboljem su putu: Stvara se najveća sportska obitelj u povijesti, sada imaju i olimpijsko zlato

Tata je bio veliki tenisač, a danas se posvetio svojoj djeci, na turnirima radi i kao njihov - nosač
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 23:00

Jednom kad svoje karijere zaokruže Nelly, Jessica i Sebastian Korda, možda ćemo pričati o najvećoj sportskoj obitelji u povijesti. Za sada su na dobrom, najboljem putu.

Nelly Korda je, naime, svom prvom "majoru" u golfu (PGA Championships u lipnju) dodala olimpijsko zlato u Tokiju, pobijedila je s jednim udarcem manje (267) ispred Japanke Mone Inami i Novozelanđanke Lydije Ko (268). Potonje dvije su razigravale u playoffu za srebro, Japanka je bila sretnija i spretnija, a 23-godišnja Nelly je uspjela sačuvati zlato posljednjeg od četiri dana olimpijskog turnira.

Korda je u četvrti dan ušla s tri udarca prednosti, pa su se u jednom trenutku s njom izjednačile Inami i Ko, u blizini je bila i Indijka Aditi Ashok. Korda je ponovo stekla tri udarca prednosti, a onda je na 18. i posljednjoj rupi obranila zlato. U međuvremenu su morale stati, sačekati da prođe oluja praćena kišom.

- Moja sestra je, mislim, sasvim blizu statusa legende kao golferica - rekla je njena sestra Jessica (28), koja je posljednjeg dana imala najbolji rezultat (64), dovoljno da bi završila na diobi 15. mjesta. Nelly je u Tokio došla kao najbolja golferica svijeta i opravdala je očekivanja.

- U nekim trenucima je izgledalo da će biti lako, meni je ovo potpuno ludilo što je ona napravila - opet je rekla sestra.

image
Jessica Korda
KAZUHIRO NOGI Afp

U Tokiju je trebao biti i njihov brat Sebastian (21), no on je izabrao igrati na ATP Touru, gdje već ima jednu titulu (Emilia-Romagna u svibnju ove godine), a osvojio je i juniorski Australian Open prije tri godine, odnosno točno 20 godina nakon što je tata osvojio "pravi" Australian Open.

Petr je svojedobno bio i broj dva na rang-listi, dok je mama Regina dosegnula 26. mjesto na WTA renkingu, također je bila i olimpijka u Seulu 1988., a valja spomenuti kako je dvije godine ranije osvojila ITF turnir u Malom Lošinju. Pomladak ih je već nadmašio u nekim stvarima, a bit će još prilike za svih troje. Za olimpijske medalje i najveće trofeje jer dovoljno su mladi. Za sada Nelly predvodi, ali i Jessica i Sebastian su spremni na sve.

image
Sebastian Korda
MITCHELL LAYTON Afp

Inače, iako su Petr i Regina Česi, djeca im se natječu pod zastavom SAD-a budući da su svo troje rođeni na Floridi i tamo odrasli. Tata Petr se posve posvetio karijerama svoje djece, pa je još 2008. bio nosač palica (caddy) tada 15-godišnjoj Jessici na US Openu. Isto je radio i za Nelly, kada je kao 14-godišnjakinja bila najmlađa sudionica US Opena, jednog od četiri majora.

Linker
19. travanj 2024 10:11