Andrej Rubljov već je slao poruke mira

 MATTHEW STOCKMAN Afp
NAJAVA VELIKE ODLUKE

Na pomolu je pomilovanje za suspendirane ruske sportaše? Pred njih je postavljen samo jedan uvjet

Thomas Bach, čelnik MOO-a rekao je za Corriere della Sera da olimpijski pokret mora doprinijeti miru
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. listopad 2022. 11:28

Ruskim bi sportašima uskoro moglo biti dopušteno nastupanje na međunarodnim natjecanjima, što uključuje i hvatanje normi, odnosno kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Jedini uvjet je da ne podržavaju Vladimira Putina i rusku invaziju Ukrajine.

Najavio je to predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, koji je u intervjuu za Corriere della Sera poručio da "olimpijski pokret ima misiju doprinositi miru, a pritom ostati neutralan". Naglasio je da se ne radi o povratku Rusije na sportsku scenu, nego eventualnim dozvolama za sportaše s ruskom putovnicom.

- Ruski sportaši sigurno nisu ti koji su započeli rat. Oni koji su se javno distancirali od režima trebali bi se moći natjecati pod neutralnom zastavom. Naš je cilj da to omogućimo, ali nije lako - rekao je Bach.

Politička odmazda

Objasnio je da se radi o "velikim razlikama na političkoj razini", odnosno da su vlade nekih zemalja samostalno uskratile vize ruskim sportašima čak i kad im je bilo dopušteno natjecati se. Druge su pak svojim sportašima zabranile da se natječu s Rusima. Bach tvrdi da je mirovna misija u tom pogledu neuspjela, a danak plaćaju ruski i bjeloruski sportaši.

- Problem bi se mogao i proširiti jer sport postaje razlog za političku odmazdu. Možda se Iranci neće htjeti natjecati s Amerikancima, pa će se Palestinci odbiti Izraelce i tako dalje. Svijet je pun sukoba, uvijek postoji netko tko se bori protiv nekog drugog i ne želi da taj drugi sudjeluje.

image

Sportaši koji se javno odreknu Putinova režima mogli bi se nadati nastupu na Olimpijskim igrama u Parizu

Grigorij Dukor/Afp

Bach je ranije već kritizirao odluku britanske vlade da zabrani ruskim i bjeloruskim tenisačima nastup na Wimbledonu, okarakteriziravši je kao suprotnu načelima poštenog međunarodnog natjecanja.

- Danas su to Rusi i Bjelorusi, sutra to može biti vaša zemlja. Jer nema zemlje koju vole baš sve ostale vlasti na svijetu - istaknuo je 68-godišnjak u lipnju.

Rubljov i Lesun kao primjeri

MOO je u veljači, odmah nakon početka invazije, savjetovao da se ruske momčadi i sportaše izbaci s međunarodnih natjecanja, što su slijedili gotovi svi sportovi. Budući da su kvalifikacijski ciklusi za Olimpijske igre već počeli, eventualno ukidanje suspenzije stiglo bi u zadnji čas za one koji se još nadaju odlasku u Pariz.

Bach nije precizirao na koji bi se to način sportaši trebali distancirati od Putinova režima, no primjeri postoje. Tenisač Andrej Rubljov je, primjerice, na turniru u Dubaiju markerom na kameru u TV-prijenosu napisao "No war please", dok je Aleksander Lesun, bivši olimpijski prvak u modernom petoboju, odlučio da više nikad neće nastupati za Rusku Federaciju.

Rusi se u nekim sportovima poput tenisa i biciklizma mogu natjecati kao neutralni sportaši, bez nacionalnih simbola poput zastave i himne. U nogometu su trajno suspendirani iz svih međunarodnih natjecanja pa tako reprezentacije neće biti u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2024., koji se iduće nedjelje održava u Frankfurtu.

Linker
26. travanj 2024 07:14