YURI CORTEZ/AFP/PROFIMEDIA
BRITANCI OTKRIVAJU

Na pomolu jedan od najvećih boksačkih skandala! Pobijedio Hrgu i Milasa, sad ostaje bez uspjeha karijere?

Pet godina kasnije jedna je kontroverza s Olimpijskih igara ponovno postala vruća tema
Piše: SNObjavljeno: 30. rujan 2021. 12:11

Tony Yoka poznato je ime u boksačkom svijetu, a hrvatska publika pobliže ga je upoznala kroz njegove mečeve s Filipom Hrgovićem i Petrom Milasom kojeg je nedavno svladao na kultnom pariškom Roland Garros stadionu.

Yoka je, pored toga, u svijetu puno poznatiji kao olimpijski pobjednik, osvajač zlatne medalje na Igrama koje su se 2016. održale u brazilskom Riju.

Upravo te godine, na putu do najvećeg uspjeha svoje karijere, ovaj francuski teškaš stigao je tako što je u polufinalu slavio protiv Filipa Hrgovića, a onda u finalu i protiv Britanca Joea Joycea. A upravo ta odluka sudaca iz tog posljednjeg meča tada je izazvala kontroverze i brojni su oni koji su smatrali da je Joyce pokraden, odnosno da je tog dana bio bolji od velike francuske zvijezde.

image
Tony Yoka i Joe Joyce
WANG HAOFEI/AVALON/PROFIMEDIA Wang Haofei/Avalon/Profimedia

Pet godina kasnije taj meč i dalje je jedna od vrućih boksačkih tema, a sada je Daily Mail ekskluzivno saznao da bi Yoki moglo biti oduzeto zlato iz Rija. Veliki preokret navodno je opcija nakon izvješća Richarda McLarena, pravnika specijaliziranog za kriminal u sportu i čovjeka koji je razotkrio ruski dopinški skandal.

McLaren se u svojoj istrazi bavio sumnjom da su na Igrama u Riju suci išli na ruku boksačima iz pojedinih zemalja, a Daily Mail pritom u prvi plan gura one izu Francuske i Uzbekistana.

U ovim trenucima još nije donesena konačna odluka i ne zna se hoće li Yoka na temelju McLarenova izvještaja zaista ostati bez zlata, kao ni hoće li isto pripasti Joyceu. No, Britanci vjeruju da će upravo to biti slučaj...

Yoka je, podsjetimo, prije otprilike tri tjedna svladao Splićanina Petra Milasa. S Hrgovićem je pak, odradio tri meča. Slavio je, kao što smo ranije naveli, u Riju, ali i u četvrtfinalu svjetskog prvenstva 2015. godine, dok je Filip bio uspješniji u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva iz 2010. godine. Danas je Francuz kao profesionalac neporažen sa savršenom 'scoreom' od 11 pobjeda iz isto toliko mečeva.

image
Tony Yoka protiv Petra Milasa
CHRISTOPHE SAIDI/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Linker
18. svibanj 2024 11:38