STR Afp
PANDEMIJA

Najavljene rigorozne anticovid mjere za Zimske olimpijske igre, zbog zaraze odgođen i tokijski maraton

‘Rigorozno ćemo postaviti protupandemijske mjere, kako bi se u Pekingu osiguralo zdravlje...‘
Piše: HinaObjavljeno: 17. rujan 2021. 16:54

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach uputio je pismo članovima MOO-a, predsjedniku Međunarodnog paraolimpijskog odbora, predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora, čelnicima međunarodnih sportskih saveza te samim olimpijcima.

U pismu najavljuje pomoć nacionalnim olimpijskim odborima za cijepljenje sportaša uoči ZOI-a u Pekingu te oštre protupandemijske mjere kako bi se organizirale nove sigurne Igre.

"Prve odgođene Olimpijske igre mogli smo ostvariti samo uz jedinstvenu i snažnu podršku svih u našoj olimpijskoj zajednici. To je dodatno izvanredan uspjeh s obzirom na mnoge izazove s kojima smo se morali suočiti posljednjih mjeseci pandemije“, naveo je Bach koji je pohvalio sve one koju su sudjelovali u organizaciji OI u Tokiju te učinili da Igre budu, kao i uvijek, na vrlo visokoj razini.

„Bile su to besprijekorne Igre, a od svih nas je bio potreban dosad neviđeni napor da ih priredimo na siguran način za sve. Olimpijske igre Tokio 2020. bile su Olimpijske igre nade, solidarnosti i mira“.

Okrenuo se potom Thomas Bach onome što stoji ispred Međunarodnog olimpijskog odbora i svih onih koji su vezani za Zimske OI u Pekingu iduće godine.

„S približavanjem zime naš fokus je u potpunosti usmjeren na pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Iako je pandemija još daleko od kraja, želio bih vas potaknuti da zajedno s našim kineskim partnerima i prijateljima ne štedimo napore. Baš kako smo to učinili i u Tokiju, rigorozno ćemo postaviti protupandemijske mjere, kako bi se u Pekingu osiguralo zdravlje i sigurnost svih olimpijskih sudionika“.

Naveo je potom Bach „sretan sam što mogu najaviti da ćemo i za Zimske olimpijske igre Peking 2022. imati program cijepljenja, koji je tako učinkovito djelovao za Tokio. To znači da ćemo stavljanjem cjepiva na raspolaganje, do ZOI-ja u Pekingu ponovno dati podršku svim olimpijskim sudionicima. Naravno, u skladu s njihovim nacionalnim propisima“.

Na kraju je predsjednik Bach poslao pozitivnu poruku kao najavu ZOI-a u Pekingu riječima „izvrsna suradnja koju imamo s našim kineskim partnerima i prijateljima, kao i relevantnim kineskim zdravstvenim vlastima, daju nam svima veliko pouzdanje da ćemo i u zimskom izdanju imati sigurne i zaštićene Olimpijske igre“.


Tokijski maraton odgođen zbog pandemije za ožujak 2022.

Pandemija koronavirusa razlog je što su organizatori Tokijskog maratona odgodili njegovo održavanje koje se trebalo dogoditi 17. listopada.

U Japanu trenutačno vladaju pooštrene mjere i cijela situacija je nagnala organizatore da pomaknu termin održavanja na 6. ožujka iduće 2022. godine.

Iz organizacijskog odbora su naveli kako su „učinili sve kako ne bi došlo do odgode, ali je stanje u gradu izvanredno“.

Inače, ove godine je u Tokiju održan maraton koji se trebao održati 2020. godine, ali je broj sudionika bio bitno ograničen i samo se 200 trkača elitnog ranga moglo natjecati tokijskim ulicama.

Linker
19. travanj 2024 20:11