facebook
Omogućite im treniranje

Najbolji klub u državi u neviđenim problemima! Djeca su do jučer trenirala, a danas su ‘bačena‘ na cestu

Ovo je slika ‘ispričana‘ samo iz kuta jednog kluba u državi, ali takvih je primjera na tisuće
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. listopad 2020. 18:54

Ovo nije priča o hrvanju, iako ćemo je ispričati kroz prizmu upravo tog sporta. Ovo je priča koja je trenutačno, i tako već nekoliko tjedana, aktualna i silno problematična za sav hrvatski dvoranski sport.

Od jednog od tri temeljna (gimnastika), preko svih borilačkih (boks, judo, hrvanje, karate, taekwondo...) pa onda loptačkih (košarka, rukomet, odbojka, stolni tenis...). Ovo je priča o djeci koja su “do jučer” trenirala u svojim klubovima, a danas su “bačena” na cestu. Zapriječen im je ulaz u školske dvorane, ne treniraju, zabranjeno im je. Govorimo o tisućama i tisućama, možda i desecima tisuća djece. Ovo je divovski i ozbiljan problem.
U strašnim problemima

Hrvački klub Sesvetski Kraljevec, najuspješniji, najbolji klub u državi; klub koji ima svjetskog doprvaka do 23 (Vjekoslav Luburić, do 82 kilograma, zlato osvojeno u studenom prošle godine); klub koji je 2018. imao kao kuriozitet trojicu braće prvaka države (Filip, Luka i Fran Šačić). Taj klub radi očito izvrsno, naporno, trude se, te su okupili i oko 150 djece ukupno, u svim kategorijama, ali... Sva ta djeca otkako je počela škola ne mogu trenirati u dvorani, a od prošlog tjedna ne treniraju više ni na otvorenom. Kako će kad pada kiša.

- Mi smo jedini hrvački klub u Zagrebu koji nema svoju dvoranu, iako smo najbolji zadnje dvije godine, te radimo u školama. Za seniore smo se nekako snašli, pronašli termine od 19.00 do 22.00 sata, a sva djeca nam trenutačno ne treniraju - kaže Dinko Kremić, predsjednik i glavni trener HK Sesvetski Kraljevec.
- Ima nekih naznaka, navodno, da bi se od 1. listopada to moglo riješiti, da bi nam se školske dvorane mogle otvoriti. Valjda. Samo u ovom trenutku smo u strašnim problemima. Ništa ne ovisi o nama, mislim da sve polazi od zabrane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dakako, i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je stručno u svom dijelu nadležnosti, ali za sve ostalo radi, po skromnom sudu, sve veće pogreške.

- Uspjeli smo dobiti dvoranu u Društvenom domu u Sesvetskom Kraljevcu koji na papiru ima “100 korisnika”, a zapravo su korisnika valjda tri. Ja ih molim da nam izađu u korist, ali tvrde da imaju ugovore s drugim ljudima. Uzvraćam kako znam za to, ali, unatoč ugovoru, ne treniraju. Međutim, oni bi trebali prvo razvrgnuti postojeće ugovore da bi dali nešto nama. Ma mislim... začarani krug. Nikoga ne napadamo, ne prozivamo, samo apeliramo da smo u problemu.

Sad je i kiša odmogla
Kakvo je trenutačno stanje, odnosno koliko djece uopće trenira, ako trenira?

- Nitko! Do prošlog četvrtka smo radili vani, na otvorenom. Odgodio sam treninge prošlog petka, odgodio sam i danas (ponedjeljak, 28. rujna) jer je najava kiše. Ne mogu malu djecu na kišu staviti. Ima nogomet neku dvoranicu, voljni su nam je ustupiti, ali 200 kuna po satu. Slušajte, dva sata je 400 kuna, puta 5 dana u tjednu, to je 2000, a cijeli mjesec onda 8000 kuna. To je za nas ogroman novac! Toliko od članarina nemamo.
Koliko djece imate u klubu Sesvetski Kraljevec?
- Sigurno 150. Samo ja u četiri grupe u dvorani Iver imam skoro 70 djece u dvorani OŠ Iver. Soblinec i Adamovec nam uopće ne rade, a tamo imamo ukupno 20-ak djece, u Sesvetskom Kraljevcu oko 40, plus što imamo dvije grupe najmlađih, 5-7 godina, njih oko 30. Ma, imamo više od 150 djece. Imamo u Rugvici 10, i tamo smo ušli u dvoranu jer je u toj školi ravnatelj sportaš, kineziolog. U ovom trenutku nam je 150 djece na cesti - naglašava Dinko Kremić, predsjednik i glavni trener prvaka Hrvatske u hrvanju HK Sesvetski Kraljevec.

U samo jednom klubu 150 djece, a koliko je takvih klubova, sportova po cijeloj Hrvatskoj. Već smo pisali o ovom problemu i nećemo odustati. Dajte djeci trenirati. Zaklinjemo se u sport i djecu, pa dokažimo to i djelima. U ovom... Europskom tjednu sporta!

Linker
21. travanj 2024 15:51