Toni Tomas, Ante Nobilo, Matea Jelić i Dragan Primorac
 DAVOR PONGRACIC/CROPIX
SRETAN KRAJ

Najbolji trener ostaje u Hrvatskoj, odbio je sve unosne ponude iz inozemstva: ‘Ovo je moja država!‘

‘Ovo je peta ponuda iz drugih država, ali najozbiljnija. Priželjkivao sam da se to nikad ne dogodi‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. listopad 2021. 12:57

Odlična vijest za naš sport početkom tjedna. Najbolji hrvatski taekwondo trener, što je pak tvrdnja koju potkrjepljuju medalje osvojene za njegovog dosadašnjeg rada, kako u splitskom klubu Marjan, tako i u hrvatskoj taekwondo reprezentaciji, ostaje u domovini. Uglavljeno je to potpisivanjem ugovora Tonija Tomasa i Hrvatskog taekwondo saveza u zagrebačkom hotelu Westin, a za razdoblje od sljedeće tri godine ili do nakon OI u Parizu 2024..

Podsjetimo, nakon Olimpijskih igara u Tokiju i osvajanja zlata Mateje Jelić i bronce Tonija Kanaeta, posljednje dvoje odličnika iz Tonije "kuhinje", stigle su ponude iz inozemstva za usluga mladog, 35-godišnjeg splitskog stručnjaka.

Video: Davor Pongračić/Cropix



- Tko je i što je Toni Tomas, znamo svi, najbolje mi u Savezu. Ponuda iz inozemstva odmah nakon Tokija nije manjkalo i mi smo znali da će do toga i doći - spomenuo je u uvodu Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza.

- Toni mi je sam rekao kako ima ponude koje su vrlo unosne. Odmah smo se ove jeseni uputili u razgovore u Zagrebu jer smo pod svaku cijenu željeli zadržati takvog stručnjaka. Predugo smo stvarali ovako dobru i vrhunsku priču u Hrvatskoj da bi ju olako pustili. Možda malo manje znan podatak, koji čak ni medijski nije eksponiran, je da je na OI u Tokiju Hrvatska bila u taekwondou druga nacija na svijetu! Iza Rusije, a ispred jedne Koreje i da ne nabrajam dalje. Stoga sa zadovoljstvom mogu sada objaviti da Toni ostaje u Hrvatskoj. Vrhunske stručnjake, mlade ljude Hrvatska olako pušta u inozemstvo, mi smo odlučili napraviti korak u drugom smjeru - naglasio je predsjednik Nobilo.

Vrhunski strateg koji ostaje u Hrvatskoj i sljedeće najmanje tri godine, nadamo se ipak i duže, istaknuo je za početak.

- Sretan sam što sam ostao tu, doma. Hrvatska je moja država i najsretniji sam kada branim boje svoje domovine - u uvodu će, neposredno prije potpisa Toni Tomas.

- Moram priznati da je ovo peta ponuda iz drugih država, ali i najozbiljnija. Priželjkivao sam da se to nikad ne dogodi. Moram istaknuti kako nikako ne želim da stvari ostanu iste, kao i dosad, već da dodatno unaprijedimo još više i još bolje sve rezultate. U Tokiju smo imali 4 sportaša, a sasvim sam siguran da u Parizu možemo biti i još bolji - optimistično će Toni Tomas.

Ukoliko se pridoda da je Tomasov klub, splitski Marjan samo ove jeseni privukao čak 400-injak nove djece, da ima čak 1.000 registriranih sportašica i sportaša, te su najmasovniji klub u Splitu, onda je i to dodatan pokazatelj uspješnosti Tomasovog rada. U zadržavanju Tomasa u Hrvatskoj značajnu je dakako ulogu imao i Hrvatski olimpijski odbor bez čijeg zalaganja ovakav projekt ne bi ni uspio.

Prof. dr. Dragan Primorac, vrhunski liječnik, član Vijeća HOO-a, ali i usko vezan u taekwondo sportu, prisnažio je...

- Moja poruka danas je samo jedna. Hrvatska može! Ovo je model koji bi mogao biti uzor za sve, sačuvati izvrsnost doma. Ponuda Toniju Tomasu, a koja je stigla iz Njemačke je bila izvrsna, nije bilo lako i jednostavno tomu parirati. Toni će imati i po ovom ugovoru manje nego bi zarađivao vani, nego bi imao temeljem inozemnih ponuda, ali ovdje je ipak s jedne strane presudilo i srce, domoljublje. Nadalje, ovo je dokaz da je sve moguće. Najlakše bi bilo sjediti doma u fotelji, slegnuti s ramenima i ne činiti ništa. Zato pohvaljujem i predsjedniku Nobilu. Hrvatska bez ljudi, bez stručnjaka nema mogućnosti. Možemo imati auto-ceste, turizam, ali bez ljudi, stručnjaka, znanja ne bi imali budućnosti.

Prva hrvatska olimpijska pobjednica, jedna od učenica Tonija Tomasa, zlatna iz Tokija Mateja Jelić

- Odrasla sam, doista se radovala iskreno kao djevojčica dok sam promatrala uspjehe medalje sestre Zaninović s trenerom Tomasa. Meni je jako teško palo kada sam čula da Toni ima ponudu iz inozemstva. Bez njega dalje ne bi mogla napredovati - kratko će i jasno Matea Jelić.

Tomasov trenerski opus

Za Tomasov dosadašnji rad, kao najbolji ilustrator uspješnosti, poslužit će svakako osvojene medalje. Popis je impresivan, a ovdje navodimo samo one s najvećih natjecanja.

Olimpijske igre - 1 zlato i 2 bronce
Svjetska prvenstva - 1 zato, 2 srebra i 7 bronci
Europska prvenstva - 11 zlata, 5 srebra i 12 bronci
Grand Prix turniri - 4 zlata, 6 srebra, 13 bronci
Europske igre - 1 srebro i 1 bronca

Linker
18. travanj 2024 04:42