Tin Srbić zaokružio je nastup Hrvata novim srebrom
 MINAS PANAGIOTAKIS
DAN ZA POVIJEST

Najuspješnije Europsko prvenstvo za Hrvatsku u povijesti! Tin Srbić u šokantnom raspletu ostao bez zlata

Prvi put u povijesti naša se reprezentacija na jednom Europskom prvenstvu okitila s tri medalje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. prosinac 2020. 14:23

Nakon srebra Aurela Benovića na parteru i srebra Filipa Udea na konju s hvataljkama, srebrnu medalju osvojio je i Tin Srbić na preči!

Bila je to velika nedjelja hrvatske gimnastike, dan koji će nedvojbeno ući u povijest ovoga sporta u našoj zemlji. Dan u kojem je Hrvatska osvojila čak tri medalje i još jedno četvrto mjesto na Europskom prvenstvu kojem je domaćin bio turski Mersin.

image
Tin Srbić, Robert Tvorogaler i Alexander Myakinin na postolju
SERKAN AVCI

Istina, rasplet nije bio u potpunosti onakav kakav smo očekivali, a "krivac" je prvenstveno 26-godišnji Litavac Robert Tvorogal koji je izveo vježbu života i uzeo zlato na preči ispred nosa našem Tinu Srbiću. Bio je to najveći šok EP-a, nitko nije očekivao da je Tvorogal u stanju odraditi takvu vježbu i to gotovo bez pogreške, ali i takve su priče čar sporta. Tin je svakako potpisao još jedan ogroman uspjeh - sa samo 24 godina iza sebe ima naslov svjetskog prvaka, te dva europska i jedno svjetsko srebro.

Do još jedne velike medalje u bogatoj karijeri stigao je i neuništivi Čakovčanin Filip Ude (34) kojeg ni Covid-19 nije uspio zaustaviti na putu do drugog mjesta na konju s hvataljkama, a svakako najugodnije iznenađenje priredio je 20-godišnji Aurel Benović srebrnom medaljom na parteru. Osječki klinac na impresivan je način ušao u društvo velikih dečki i donio Hrvatskoj prvu medalju na tlu na najvećim natjecanjima. Njegov sugrađanin i klupski kolega Robert Seligman okončao je nastup na četvrtom mjestu na konju.

Da, nije ovo bilo najjače moguće Europsko prvenstvo, ne treba od toga bježati. Mnogo je zemalja otkazalo sudjelovanje zbog situacije oko pandemije koronavirusa, ali to ne umanjuje uspjehe naših medaljaša jer bi s ocjenama koje su dobili bili konkurentni za vrh na svim velikim natjecanjima. A to je sjajna vijest za sve ono što nas čeka za sve što je pred nama u, nadajmo se, normalnim okolnostima.

Tin Srbić došao je u Mersin kao apsolutni favorit na preči i jedna od glavnih zvijezda natjecanja. Najavljivao je da će sam sebi biti najveći protivnik na ovom prvenstvu, ali na kraju nije ispalo tako. Odradio je ono što je trebao i planirao, izveo je u finalu vježbu startne ocjene 6,2 u kojoj je vezao četiri teška puštanja praktički bez pogreške. Ni u ostatku vježbe nije bilo većih grešaka i dobio je ukupnu ocjenu 14,600. Svi su u dvorani u tom trenutku vjerojatno bili uvjereni da će mu to biti i više nego dovoljno za zlato, ali sport je pun nevjerojatnih priča, a jednu je takvu jučer ispričao Litavac Tvorogal, čovjek koji dosad nije imao nijednu veliku medalju u karijeri.

On je u odnosu na kvalifikacije pojačao vježbu gotovo za čitavi bod (s 5,5 na 6,4), ali tko bi se usudio i pomisliti da je u stanju odraditi je gotovo savršeno. No, bio je to dan u kojem je Tvorogalu baš sve polazilo za rukom. Za izvedbu je dobio istu ocjenu kao i Tin, ali je zahvaljujući višoj startnoj, na kraju imao ukupnih 14,800 i zlato je neočekivano završilo oko njegova vrata.

image
Aurel Benović
VLADO KOS/CROPIX

Sjajan hrvatski dan otvorio je Aurel Benović, mladi Osječanin koji iz godine u godinu napreduje ogromnim koracima. Odradio je vježbu znatno bolje nego u kvalifikacijama, baš kako je i najavio, i zasluženo dobio visoku ocjenu 14,600. Bolji od njega je bio samo legendarni Izraelac Artem Dolgopjat (15,000), aktualni svjetski doprvak u ovoj disciplini. Mersin se tako potvrdio kao sretno mjesto za Aurela jer je ovdje lani osvojio i svoje prve zlato na turnirima Svjetskog kupa.

Nakon Benovića na scenu su stupili najbolji Europljani na konju s hvataljkama, a među njima i naš neuništivi dvojac Filip Ude i Robert Seligman. Čakovčanin je bio sjajan, pogotovo kad se uzme u obzir da je neposredno prije EP-a prebolio Covid-19, što mu je znatno utjecalo na formu jer je dva tjedna bio bez treninga. Vidjelo se to i u kvalifikacijama, ali u finalu je Filip stisnuo zube, odradio odličnu vježbu i zaradio ocjenu 14,533. Nije bilo dovoljno za zlato jer je Albanac ruskog porijekla Matvej Petrov dobio 14,566, ali Ude je širokim osmijehom pokazao koliko je zadovoljan. S druge strane, iako je bio prvi u kvalifikacijama i vjerovao da se može boriti i za zlato, Seligman je na kraju ostao bez postolja. Napravio je dosta pogrešaka tijekom vježbe i u svom je devetom europskom finalu već peti put zauzeo četvrto mjesto (14,366).

Parter:

1. Aretm Dolgopjat (Izr) 15,000

2. AUREL BENOVIĆ (HRV) 14,600

3. Jahor Šaramkov (Bje) 14,533

Konj s hvataljkama:

1. Matvej Petrov (Alb) 14,566

2. FILIP UDE (HRV) 14,533

3. Ferhat Arican (Tur) 14,433

4. ROBERT SELIGMAN (HRV) 14,366

Karike:

1. Ibrahim Čolak (Tur) 15,000

2. Vinzenz Höck (Aut) 14,800

3. Igor Radivilov (Ukr) 14,766

Preskok:

1. Igor Radivilov (Ukr) 14,733

2. Jahor Šaramkov (Bje) 14,700

3. Artem Dolgopjat (Izr) 14,483

Ruče:

1. Ferhat Arican (Tur) 15,100

2. Petro Pahnjuk (Ukr) 14,766

3. Robert Tvorogal (Lit) 14,500

Preča:

1. Robert Tvorogal (Lit) 14,800

2. TIN SRBIĆ (HRV) 14,600

3. Alexander Mjakinin (Izr) 14,200

Linker
16. travanj 2024 12:12