RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
REGATA SVJETSKOG KUPA

Najveća utrka u rodnom gradu: ‘Svi su strani veslači oduševljeni Jarunom, kažu da je predivan‘

Nakon što su pokorili Europu i svijet braća Sinković dočekala su veliko natjecanje u svom Zagrebu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. travanj 2021. 14:27

Mnogi su hrvatski sportaši prijašnjih godina imali priliku osjetiti kako je to nastupiti na jednom velikom natjecanju u rodnom gradu. Zbog nekih su ta natjecanja dovedena u Hrvatsku, kao što je to slučaj s Kostelićima i Snježnom kraljicom, a neki su imali sreće da je takva priredba u njihovom gradu postojala još od ranije, poput Sandre Perković i Hanžekovićeva memorijala.

Ovaj će tjedan svoju šansu za veliki nastup na domaćem terenu napokon dočekati i dečki koji su posljednjih godina u Hrvatsku donijeli toliko medalja da pri svakom zbrajanju moramo dobro paziti da koju ne izostavimo. Zagreb će prvi put u povijesti ugostiti Svjetski kup u veslanju, a braća Martin i Valent Sinković su u svome gradu najveće zvijezde.

- Moram priznati da sam iznenađujuće smiren. Jesam uzbuđen, ali trema nije takva kakva sam mislio da će biti - priznaje Martin Sinković.

- Jučer ujutro smo prvi put vidjeli strane posade, Litvance, Norvežane, Poljake... Malo smo popričali s njima i zasad su svi oduševljeni, i Zagrebom i Jarunom, kažu da je predivno. Samo se svi nadamo ljepšem vremenu za vikend. Hoćemo li ih malo provesti gradom? Svi se uglavnom odmaramo kad je utrka blizu i nemamo baš običaj puno šetati po gradu, ali nikad se ne zna, možda u nedjelju poslije finala - dodaje mlađi brat našeg zlatnog dvojca bez kormilara.

Prednost je blizina grada

Pitali smo Martina zna li u koliko su gradova brat i on dosad veslali regate Svjetskog kupa prije nego što su dočekali da se pokažu u svome dvorištu.

image
Veslačka staza na Jarunu, a posebice popratni objekti (sudački toranj, hangari...) napokon su malo ušminkani nakon 30 godina
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Uh... Ne znam, ali vjerojatno 10-12, nije to toliko puno jer su se Luzern i München često ponavljali.
U pravu je Martin, izbrojali smo 11 gradova u kojima su Sinkovići u raznim posadama nastupali u Svjetskom kupu. Zagreb u odnosu na sve njih ima jednu veliku prednost.

- Najveća je prednost što je staza u samom gradu, automatski je dostupan i bolji smještaj, više je hotela. Sve su staze uglavnom izvan grada. Osim toga, naša staza je super i zato što inače nema puno vjetra, iako je, naravno, uvijek moguće da zapuše na dan utrke, nema pravila. Jarun je napravljen za veslanje, pa i ako puše jako, valovi nisu veliki. Inače, zna biti problem kad zapuše bočni vjetar jer onda uvjeti nisu fer, nisu sve staze jednako brze. Sjećam se da su nas takvi veliki valovi dočekali na Europskom prvenstvu u Brandenburgu 2016.

Ruku na srce, da nema Sinkovića i njihovih silnih uspjeha, malo je vjerojatno da bi Zagreb uopće ulazio u projekt Svjetskog kupa. A bez toga ne bi bilo ni radova na jarunskoj stazi koja je ušminkana nakon više od 30 godina.

- Da, teško da bi se išlo u to. I zato nam je ovo svakako jedna od najvećih utrka, ipak je to naš grad. Fora je gledati od kuće ono što smo dosad viđali samo vani, kako se spremaju reklame Međunarodne veslačke federacije, kako se postavljaju ‘banneri’ uz stazu. Sve što je napravljeno jako je lijepo, stvarno uživamo.

Sljedeći korak bi bila kandidatura za Svjetsko prvenstvo, ali za to ipak neće biti dovoljne samo kozmetičke promjene.

- Svi se tome nadamo i mislim da je realno, pogotovo sada kada se pokažemo. Vjerujem da će ljudi biti zadovoljni. Ali, za Svjetsko prvenstvo bi ipak trebalo odmuljiti Jarun. Nadam se da će biti volje u Gradu da se to i napravi jer ovo je velika prilika. Sljedeća tri SP-a su zauzeta, ali mislim da bismo kroz nekih 4-5 godina mogli dobiti organizaciju.

Španjolci i Francuzi

Šteta je u ovoj priči oko Svjetskog kupa jedino to što je korona zatvorila ulaz gledateljima na obnovljenu tribinu. Sinkovići, naravno, ne smiju pozivati ljude ni da sa šetnice prate natjecanje, ali ne sumnjamo da će brojni Zagrepčani koji vikendom dolaze na Jarun zastati i pogledati utrke izdaleka.

Pandemija je malo prorijedila i startne liste, ali naš će dvojac imati dobru konkurenciju u finalistima posljednjeg EP-a, Francuzima Thibaudu i Guillaumeu Turlanu, te finalistima prošlog SP-a, Španjolcima Jaimeu Canaleju i Javieru Garciji.

- Na žalost, čuo sam da Srbi Mačković i Vasić ipak ne dolaze jer je jedan od njih dobio crijevnu virozu. Šteta, jer to je posada koja nam je trebala biti najveća konkurencija. Ali zato dolaze Španjolci koji će sigurno biti brzi, jednako kao i Francuzi koji su dosta neugodni u prvom dijelu staze. Imali smo na EP-u dvije utrke protiv njih i u obje su nam na 1000 metara bili blizu, tako da će svakako biti neugodni. Bit će nam ovo dobar test i sigurno nećemo ići lagano, veslat ćemo kao da su svi najbolji ovdje.

U Zagrebu će se veslati na kronometar

Imat će zagrebačka regata Svjetskog kupa i jednu posebnost - kvalifikacije će se, naime, veslati na kronometar. Dakle, posade će veslati jedna iza druge u istoj stazi i svakoj će se posebno mjeriti vrijeme.
- Testiraju to jednom u 3-4 godine za velika natjecanja, za slučaj kad uvjeti nisu isti u svim stazama, a Zagreb su odredili još ranije. Ideja je da svima bude isto kad su vremenski uvjeti loši, premda nikad nije svima jednako. U kvalifikacijama se vidi tko je najbrži, pa onda u polufinalu one najbrže stavljaju u bolje staze. Imali smo već 2-3 puta takve utrke, nitko to od veslača ne voli, nismo baš ni sada oduševljeni, ali svima je isto.

GDJE SU SINKOVIĆI VESLALI U SVJETSKOM KUPU

München (Njemačka)
Banyoles (Španjolska)
Bled (Slovenija)
Luzern (Švicarska)
Hamburg (Njemačka)
Beograd (Srbija)
Eton (Velika Britanija)
Aiguebelette (Francuska)
Varese (Italija)
Linz (Austrija)
Plovdiv (Bugarska)

Linker
17. svibanj 2024 07:01