MICHAL CIZEK
SJAJNA KARLA

Nakon srebra plakala je čitavu noć, a onda je uzela broncu koja je gotovo sigurno vodi do OI u Tokiju

Ove je godine u razmaku od mjesec dana osvojila srebro, pa broncu na kontinentalnim prvenstvima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. prosinac 2020. 12:09

Sa Splićankama nije za šaliti se. Ne tako davno, iz tog su grada sportsku pozornost plijenile sestre Zaninović (Ana i Lucija u taekwondou), da bi ih slijedile i sestre Matić (Brigita i Barbara u judu). No, taj je grad dao i novo i iznimno uspješno lice. Djevojku koja je najsjajnije zasjala ove baš godine u kojoj je upravo ona, u biti, ostvarila najvredniji hrvatski judaški rezultat.
Ona je Karla Prodan, 22-godišnja judašica splitskih Pujanki, istog kluba iz kojeg je i nešto starija Barbara Matić. Karla nije baš slučajno ove godine osvojila čak dvije europske medalje. One su samo logičan slijed trijumfa iz mlađih uzrasta. Ipak govorimo o bivšoj kadetskoj prvakinji Europe i juniorskoj doprvakinji svijeta.

Ove je godine u razmaku od mjesec dana osvojila srebro, pa broncu na kontinentalnim prvenstvima. Prvi je na programu bio naš Poreč i EP do 23 godine na kojem je Karla Prodan došla do finala. Na tom je putu “porazbacala” suparnice iz Italije, Turske i Rumunjske, da bi joj u dvoboju za zlato suparnica bila Izraelka Inbar Lanir. Karla je bila 33 sekunde udaljena od europskog naslova. Naime, pri izjednačenom rezultatu, Izraelka je zaradila opomenu, te je Karla bila u prednosti. No, te kobne 33 sekunde do kraja, djelić sekunde dekoncentracija, Izraelka je izvela bacanje... Neovisno tomu, srebro je bio vrhunski uspjeh.

KLIKNITE OVDJE I SAZNAJTE SVE O IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA HRVATSKE U 2020. GODINI

Svima osim... Karli. Djevojka je, sama je to kasnije priznala, plakala nakon te borbe, još cijelu noć. Mjesec poslije slijedila je Budimpešta i seniorsko Europsko prvenstvo. Iskreno, malo je tko polagao u našem taboru nade u Karlu. Ona je svoje napravila u Poreču, ali Karla je sve iznenadila. Mlada i još nedovoljno iskusna 22-godišnjakinja imala je u 1. kolu za suparnicu u kategoriji do 78 kg, čak 12 godina stariju, daleko iskusniju i trofejima optočenu Nizozemku Marhinde Verkerk koja ima sa SP po jedno zlato i srebro, te 2 bronce, a s EP po jedno zlato i broncu, te 2 srebra. Karlu to nije dojmilo, uopće!

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

Slijedila je pobjeda nad Talijankom, poraz u polufinalu od vrlo snažne Njemice, da bi u borbi za brončano odličje, pobijedila Poljakinju Pacut wazarijem (bacanje) početkom 6. minute. Seniorska bronca Europe za djevojku koja je u prvoj punoj, pravoj seniorskoj sezoni. Dosadašnji uspjeh karijere i najveći rezultat hrvatskog juda u 2020. koji Karlu gotovo sigurno vodi do OI u Tokiju.

Linker
06. veljača 2023 12:51