Potpisan nastavak suradnje Hrvatske i Kine
 HSTS
Uspješno partnerstvo

Nastavak suradnje Hrvatske i Kine: Najjača stolnoteniska nacija i dalje će biti partner HSTS-u

2019. u Hrvatskoj su radila trojica kineskih stolnoteniskih trenera Sportskog sveučilišta u Šangaju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. rujan 2020. 17:15

U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora je putem video konferencije o sportskoj suradnji Hrvatske i Kine, produžen Memorandum o razumijevanju između Hrvatskog stolnoteniskog saveza i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj. Riječ je dijelom o novčanoj potpori u trajanju godine dana, a djelomice u radu kineskih trenera koji bi došli u Hrvatsku.

Primjerice, prošle 2019. godine u Hrvatskoj su radila trojica kineskih stolnoteniskih trenera Sportskog sveučilišta u Šangaju. Oni su obišli praktički cijelu našu državu, radili u mnogim klubovima, te prenosili svoje znanje i metode rada najbolje stolnoteniske škole na svijetu, našim stručnjacima i mladim igračima odnosno igračicama. U svijetu ovog sporta, veću i bolju pomoć je teško uopće i pojmiti.

- Nadam se da je naše kineske prijatelje koji su nepobjedivi u ovom sportu možda nagnalo i to što su tu njihovu nepobjedivost, svojedobno prekinuli jedino hrvatski nažalost pokojni asovi, Dragutin Šurbek i Antun Stipančić - uz riječi zahvale pripomenuo je Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj, Njezina Ekscelencija Xu Erwen prisjetila se u prigodnom govoru putem video-veze velikih sportskih uspjeha Hrvatske u posljednje vrijeme, poglavito trijumfa tenisača u Davis Cupu i srebra nogometaša na SP u Rusiji 2018., pridodavši kako Hrvatska i Kina u sportu surađuju ne samo u stolnom tenisu, već jednako tako i u vaterpolu, rukometu, gimnastici...

- Ono što je uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, da im nije jasno kako jedna država od samo 4 milijuna ljudi može imati tako izvrsne svjetske rezultate u praktički svim sportovima - pripomenula je kineska veleposlanica.
Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, diplomant sa Sportskog sveučilišta u Pekingu naglasio je i rukometnu suradnju.

- Prošle je sezone u regionalnoj SEHA ligi, prvi puta sudjelovala i jedna kineska momčad. Došli su s druge strane svijeta, trenirali su i bili smješteni u Hrvatskoj, ovdje su igrali domaće utakmice, a i vodio ih je hrvatski stručni stožer. To je jedinstveni primjer da je neka kineska momčad ili ekipa igrala službeno natjecanje u Europi, a poveznica je bila upravo Hrvatska. Međutim, suradnja Hrvatske i Kine se ne razvija samo na sportskom polju već i u svim drugim aspektima, a onaj u posljednje vrijeme medijski najeksponiraniji i najvredniji je izgradnja Pelješkog mosta.

Istom prigodom, nazočnima se obratila i Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske.

Linker
23. travanj 2024 13:22