ARUN SANKAR Afp
NOVA ŠAHOVSKA DRAMA

Nastavlja se rat dvojice velemajstora! Carlsen odbio igrati sa Niemannom i odmah predao partiju

Izgleda da Magnus Carlses smatra da mladi Amerikanac i dalje vara i koristi nesportkse metode
Piše: HinaObjavljeno: 19. rujan 2022. 23:45

Na internetskoj stranici chess24.com odigrana su nova četiri kola sedme etape najznačajnijeg svjetskog on-line natjecanja pod nazivom "Meltwaterov Turnir prvaka", na kojem će se na najobjektivniji način odrediti najboljeg svjetskog igrača u ubrzanom šahu.

Drugog dana "Julius Baer Generation Cupa", u igri na 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza najuspješniji je bio Vijetnamac Liem Quang Le s tri pobjede i jednim remijem, a Indijac Arjun Erigaisi se sa dvije pobjede i dva remija probio na prvo mjesto.

Ipak, dan je obilježio svjetski prvak Magnus Carlsen, koji je nastavio "rat" s mladim Amerikancem Hansom Niemannom započet na "Sinquefield Kupu" u Saint Loiusu prije dva tjedna kad je nakon poraza napustio turnir. U 6. kolu odbio je igrati s njim i predao je partiju bez igre, što ide u prilog sumnjama da Carlsen i dalje vjeruje kako se Niemann služi nesportskim metodama i igra uz nedopuštenu pomoć elektronike.

Naš najbolji velemajstor Ivan Šarić je postigao jednu pobjedu i dva remija uz jedan poraz, ali je zaslužio povoljniji omjer. U prvoj partiji sa crnim je figurama izgradio je nadmoćnu poziciju protiv 15-godišnjeg Amerikanca Christophera Yooa i nakon žrtve figure odlučio se na ponavljanje pozicije umjesto da nastavi opasan napad. U drugoj partiji izvrsnom igrom u završnici iskoristio je prednost lovačkog para i protiv Poljaka Radoslawa Wojtaszeka pobjedom osvojio tri boda. U trećoj je odličnom igrom postigao bolju završnicu protiv Nijemca Vincenta Keymera i osvojio pješaka, ali je zapao u veliki vremenski tjesnac i nezasluženo pretrpio poraz. U četvrtoj partiji protiv Indijca Arjuna Erigaisija brzo je prešao u jednaku topovsku završnicu i remizirao ponavljanjem poteza.

S obzirom na specifičan način bodovanja (pobjeda donosi 3, a remi 1 bod) ovakav je poredak poslije 8 odigranih kola:

Erigaisi 17 bodova, Praggnanandhaa i Carlsen po 15, Ivančuk, Niemann i Duda po 13, Wojtaszek i Le po 12, Keymer i Aronian po 11, Giri 10, Šarić I. 9, Yoo 8, Navara 6, Gelfand 5 i Adhiban 3 boda.

U utorak se igraju nova četiri kola, a preksutra posljednja tri kola nakon kojih će slijediti eliminacijski dvoboji osmorice prvoplasiranih igrača.

Linker
18. travanj 2024 21:47