Marijo
Možnik
 RONALD GORSIC/CROPIX
Upozorenje Marija Možnika

‘Ne pronađe li se rješenje vrlo brzo, klubovi će početi propadati. To je stvarno veliki problem‘

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza u samo nekoliko je tjedana obišao sve klubove u državi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. rujan 2020. 11:04

Ne znamo postoji li u Hrvatskoj predsjednik nekog sportskog saveza koji je u svega nekoliko tjedana na početku svog mandata uspio obići doslovno sve klubove u zemlji. Upravo je to napravio Marijo Možnik (33), nekadašnji europski prvak na preči i od 30. svibnja predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza. Vrlo brzo nakon izbora, sjeo je u auto i obišao Hrvatsku uzduž i poprijeko, od županije do županije, od grada do grada, od kluba do kluba.

U redu, gimnastika nije nogomet, nema toliki broj klubova, ali Možnikova energija svakako je pohvalna, a njegova turneja pokazuje s kolikom je ozbiljnošću prionuo novoj funkciji.

Strategija za dvoje OI

- Razmišljao sam da dolazim na odgovornu poziciju koja obuhvaća široki spektar stvari kojima se treba baviti, dakle brinuti o onima najboljima, ali i o klubovima koji možda nemaju vrhunsku gimnastiku, ali imaju masovnost i razvijaju sportu nekim manjim mjestima. Htio sam se na početku mandata upoznati sa stanjem na terenu, da vidim koga vodim, kako bih mogao dalje promišljati, pogotovo zato što sada na red dolazi i izrada strategije za sljedeća dva olimpijska ciklusa. Puno mi je pomoglo da vidim što imamo od klubova i infrastrukture, kakvi su odnosi između klubova i lokalne zajednice, te da čujem probleme koji ih muče i njihove prijedloge za poboljšanja - ističe Možnik.

image
Mi trenutno imamo 53 kluba s više od 12.000 članova, uglavnom djece i koja sad
nemaju gdje trenirati
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Koji su, dakle, glavni problemi klubova?
- Kao prvo, infrastruktura jer više od 50 posto klubova sportske i ritmičke gimnastike djeluje u školskim dvoranama koje su u svrhu borbe protiv koronavirusa zatvorene i to je trenutno veliki problem. Imamo nekoliko dvorana koje nisu u sklopu škola, tamo treniraju naši najbolji sportaši i oni se, srećom, mogu pripremati, ali to je manji broj gimnastičara, a mi trenutno imamo 53 kluba s više od 12.000 članova, uglavnom djece, od toga oko 3000 onih koji se aktivno natječu. Nadam se da će se brzo naći rješenje jer dolazi do osipanja članova, a klubovi se primarno i financiraju od članarina. To je stvarno veliki problem, ne samo za gimnastiku.

Upitno je u ovoj situaciji i kako održati Prvenstva Hrvatske jer klubovi koji ne mogu trenirati nisu u ravnopravnoj situaciji.
- Razmatramo kako to realizirati. PH ćemo organizirati uz sve mjere opreza, možda se mjere mogu malo pooštriti, ali nikako se ne smije u potpunosti zaustavljati sport jer klubovi na ovakav način propadaju, puno će ih se zatvoriti. Trenerima ne mogu isplatiti plaće, a neki su i u kreditima jer su kupovali sprave i to je stvarno strašan problem. Uvijek kažem da zdravlje jest na prvom mjestu, ali i sport je zdravlje, tako da treba pronaći kompromis, a ne samo skidati odgovornost sa sebe na način da se sve zatvori.
Drugi veliki problem gimnastičkih klubova je, ističe Možnik, stručni kadar.

Porezno rasterećenje

- Teško je naći ljude koji će raditi u sportu. Imamo nezahvalan sustav financiranja u sportu jer, kao što sam rekao, klubovi teško kroz članarine ljudima mogu omogućiti normalne plaće uz sve doprinose koje moraju zakonski davati. Definitivno bi tu trebalo nešto napraviti, na razini države, svim klubovima bi pomoglo da se sport porezno rastereti jer sport je nešto što je strateški bitno Hrvatskoj, ne samo zbog promidžbe, nego i zbog zdravlja. Ako se to počne primjenjivati, rezultati možda neće biti vidljivi sutra, ali dugoročno svakako hoće.

image
Ako klubovi ne rade, nema ni članarina, a ni trenerima se onda ne mogu isplatiti plaće, a neki su i u kreditima jer su kupovali sprave
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Da ne ispadne da je baš sve crno, Možnik hvali nedavno osnivanje Ličkog sokola u Gospiću, prvog gimnastičkog kluba u Ličko-senjskoj županiji, kao i pokretanje GK Knin. Uskoro bismo trebali dobiti i klub u Bjelovaru, a postoje slične najave i za Makarsku.

Cilj je EP u Zagrebu 2024.

- Unatoč teškim vremenima, nešto se ipak pokreće, jedan od ciljeva nam je da pokrijemo cijelu Hrvatsku s gimnastikom. Imamo tri velika centra, Zagreb, Nedelišće i Osijek, a ono što nam sigurno nedostaje je veliki gimnastički centar na jugu, jer u Splitu i oko njega imamo desetak klubova. Radit ću na tome da se tamo izgradi dvorana, kao i u Rijeci.
U Savezu su nedavno osnovane i Komisija sportaša (prvi predsjednik Robert Seligman), kao i Zdravstvena komisija, a pokrenuta je i CRO-GYM liga kako bi se našim najboljim gimnastičarima omogućilo kakvo-takvo natjecanje u ovoj korona-sezoni.

- Na žalost, morali smo odgoditi Svjetski kup u Osijeku. Otkad su nas počeli zatvarati, sportaši iz drugih zemalja jednostavno nisu htjeli riskirati dolaskom u Hrvatsku. Ali, dobili smo već novi termin, 12. i 13. lipnja sljedeće godine.
I za kraj jedna lijepa najava.
- Dugoročni cilj nam je dovesti Europsko prvenstvo 2024. u Hrvatsku, vjerojatno u Zagreb, i već smo polako počeli raditi na tome. Ideja je i organizacija izbornog kongresa Svjetske gimnastičke federacije 2024. u Dubrovnik.

Linker
21. travanj 2024 19:54