Magnus Carlsen

 B A RAJU The Times Of India Via Afp
TEMPO OD 15 MINUTA

Neprikosnoveni Magnus Carlsen osvojio četvrti naslov svjetskog prvaka u ubrzanom šahu

Carlsen je pobijedio s pola boda prednosti ispred Vincenta Keymera i Fabiana Caruane.
Piše: HinaObjavljeno: 28. prosinac 2022. 20:07

U najvećem kazahstanskom gradu Almatyju završeno je Svjetsko prvenstvo u ubrzanom (rapid) šahu na kojem je sudjelovalo 178 igrača iz 42 zemlje, među kojima čak 133 velemajstora.

Poslije 13 kola u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza po četvrti puta naslov svjetskog prvaka osvojio je aktualni prvak u standardnom šahu Norvežanin Magnus Carlsen.

Iako je posljednjeg dana u kojem su odigrana posljednja 4 kola pretrpio poraz od Rusa Vladislava Artemieva, Carlsen je u odlučujućem susretu svladao Nijemca Vincenta Keymera i pobijedio s pola boda prednosti ispred Keymera i Amerikanca Fabiana Caruane.

Nakon trijumfa 2014., 2015. i 2019. godine ovo je Carlsenu četvrti naslov svjetskog prvaka u ovoj atraktivnoj disciplini. Branitelj naslova Nodirbek Abdusattorov posljednjeg je dana remizirao tri partije, a jednu izgubio, pa je s diobe drugog pao na deseto mjesto.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika: 1. Carlsen 10 bodova, 2.-3. Keymer i Caruana po 9,5, 4.-8. Dubov, Erigaisi, Fedoseev, Artemiev i Rapport po 9, a onda slijedi skupina od 14 igrača sa po 8,5 bodova.

Sutra počinje dvodnevno Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom (blic) šahu na kojem će se odigrati 21 kolo u tempu od 3 minute za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza. Naslov prvaka brani Francuz Maxime Vachier-Lagrave, a najveći favorit opet je peterostruki prvak u ovoj disciplini Magnus Carlsen.

Zhongyi Tan svjetska prvakinja nakon doigravanja

U ženskoj konkurenciji poslije 11 kola prvo mjesto sa 8,5 bodova podijelile su nekadašnja svjetska prvakinja u standardnom šahu Kineskinja Zhongyi Tan i Kazahstanka Dinara Saduakassova, pa je odluka o prvakinji pala u doigravanju brzopoteznim tempom.

U mini-dvoboju od dvije partije u tempu od 3 minute i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza slavila je Zhongyi Tan s 1,5-0,5 i tako osvojila svoj prvi naslov svjetske prvakinje u ubrzanom šahu. Nekadašnja svjetska prvakinja u standardnom šahu i braniteljica naslova prvakinje u rapidu Aleksandra Kosteniuk završila je na 9. mjestu sa 7,5 bodova.

Linker
19. travanj 2024 04:49