Joasia Zakrzewski

 Mark Sherman, Athletics Images
NISU MOGLI VJEROVATI

Neviđena prevara u Engleskoj, poznata maratonka šokirala podvalom: ‘Idiot sam, nisam to smjela napraviti‘

Bivša svjetska viceprvakinja Joasia Zakrzewski poslužila se nedozvoljenim sredstvima
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 19. travanj 2023. 17:40

Škotska ultramaratonka Joasia Zakrzewski prošla je treća kroz cilj u utrci od Manchestera do Liverpoola duljine 80 kilometara, ali njezin podvig ipak neće biti uzet u obzir zbog bizarne situacije. Naime, 47-godišnjakinja diskvalificirana jer je četiri kilometra prešla - automobilom.

Direktor GB Ultras utrke Wayne Drinkwater otkrio je da je nakon završetka utrke došla informacija da je Zakrzewski na nesportski način dobila prednost nakon što su je pratili pomoću sustava za praćenje trkača te da je slučaj proslijeđen Atletskom savezu Ujedinjenog kraljevstva. Treće mjesto naknadno je dodijeljeno britanskoj maratonki Mel Sykes, piše BBC.

Glavni čovjek škotske atletike David Ovens izjavio je da je "poprilično razočaravajuće što se ovo dogodilo", imajući na umu da je Zakrzewski imala dobro trkačko razdoblje zadnjih nekoliko godina.

- Nadam se da ona može staviti ovaj incident iza sebe te da će nastaviti svoju karijeru bez mrlja - kazao je.

"Osjećala se loše i htjela je odustati"

Zakrzewski se kasnije posula pepelom i priznala da je napravila "golemu pogrešku" kada je odlučila primiti medalju i drveni trofej za treće mjesto. Posebno se ispričala trećeplasiranoj Sykes.

- Idiot sam. Nije to bio zlonamjeran potez, nego pogreška u komunikaciji. Nikada ne bih namjerno varala, ali ne želim se sad opravdavati. Mel nije osvojila slavu na cilju i jako mi je žao zbog toga.

U kontaktu s ultramaratonkom tijekom ovih događanja bio je njen prijatelj Adrian Stott koji je rekao da je došla na utrku nakon dugog puta iz Australije te da je to ostavilo traga na njoj.

- Utrka nije išla po planu, osjećala se loše i htjela je odustati. Krivo joj je zbog ovih postupaka, ona je ipak ambasadorica ovog sporta te je inspirirala mnoge žene da se počnu baviti ovim - izjavio je Stott.

Joasia Zakrzewski ostvarila je mnoge uspjehe u ultramaratonu. U veljači je osvojila ultramaraton u Taipejiu te postavila svjetski rekord na 411,5 kilometara. Bila je srebrna 2011. te brončana 2014. i 2015. godine na Svjetskim prvenstvima na dionici od 100 kilometara te drži mnoge rekorde unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Linker
05. svibanj 2024 00:48