LUKA GERLANC/CROPIX
NIJE IŠLO

Neviđena tuga u Češkoj! Hrvatska ostala bez Svjetskog prvenstva nakon penala i velike drame u Brnu

Hrvatska je u Češkoj poražena u drugoj utakmici playoffa za odlazak na SP u Litvi
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. studeni 2020. 17:37

Hrvatska je u dvorani u Brnu lovila svoje prvo Svjetsko prvenstvo od 2000. godine, ali ga nije uspjela ga uloviti! U 40 minuta prve utakmice u Zadru bilo je 2:2, kao i 50 minuta uzvrata u Češkoj. Presudili su šesterci u kojima je češki junak bio Ondrej Vahala, koji je obranio tri pokušaja Hrvatima, koji su imali meč-loptu koju nisu iskoristili. Imali su Hrvati bolje šanse i tijekom regularnog dijela, no nisu bili dovoljno prisebni. Reprezentacija Češke tako je izborila Svjetsko prvenstvo koji bi se u tri grada u Litvi trebalo igrati od 12. rujna do 3. listopada 2021. Izbornik Mato Stanković nije uspio odvesti Hrvatsku na natjecanje na kojem je jedini put bila još 2000. godine.

U prvom poluvremenu Hrvatska je dvaput imala prednost. Poveli su gosti već u 4. minuti. Korner je izveo Dario Marinović, izvana pucao Franco Jelovčić, a vratar Vahala, koji u prvoj utakmici u Zadru nije branio, loše je reagirao i odbio loptu samo u noge Tihomira Novaka, koji je mirno pogodio praktički nebranjenu mrežu.

image
Zadar, 071120.
Dvorana Kresimira Cosica.
Utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu izmedju reprezentacija Hrvatske i Ceske.
Na fotografiji: Michal Holy.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
LUKA GERLANC/CROPIX

No tri minute kasnije opet su u dobitnoj poziciji Česi. Prekid je izveo Radim Zaruba, a s desetak metara poentirao Michal Holy. Uslijedile su dobre i neiskorištene prilike Novaka i Jelovčića, pa i lijepa kontra Češke koju je dobrom reakcijom zaustavio vratar Zoran Primić. I onda u 17. minuti čudesni potez Marinovića. Uzeo je loptu na desnoj strani, prvim rolingom bacio na pod Tomaša Koudelku, drugim prošao Mateja Slovačeka, trećim Zarubu, pa mirno proigrao strijelca Vedrana Matoševića. Dugo će Česi pamtiti što im je u toj akciji napravio sjajni hrvatski napadač.

Nažalost, nije to bilo dovoljno da Stankovićeva momčad na odmor ode s prednošću. Do kraja prvog dijela bilo je 36 sekundi kad se najbolji češki pojedinac Zaruba odlučio za udarac s 15-ak metara i u nogu pogodio nesretnog Novaka, od kojeg se lopta odbila u kut vrata nemoćnog Primića.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Česi u obrani, Hrvati s loptom, ništa se ni u drugom poluvremenu nije promijenilo u igri u dvorani u Brnu. Sve je bilo poprilično mirno sve do 31. minute i nevjerojatnog promašaja Luke Perića. Marinović je odapeo iz daljine i pogodio vratnicu na kojoj je nekoliko centimetara od vrata bio Perić. Lopta mu je došla u noge, ali napadač slovenskog Doboveca nije se snašao, trema je uzela danak. Na kraju je još pomaknuo i vrata nakon što se presnažno primio za vratnicu. Bio je to znak za pojačavanje ofenzive, prijetnje gostije postale su učestalije u sljedećih par minuta. Česi su se obranili, iščupali se iz čvrstog hrvatskog zagrljaja pa i sami krenuli napadati. No obje napadačke strane ostale su bez pravog završnog udarca, završilo je 2:2 i utakmica je otišla u produžetak.

Hrvatska je odlučila do kraja pojačati ritam, Vahala je bio na ogromnim mukama, a nakon nekoliko šansi zicer je propustio Marinović, koji se loše snašao nakon kornera neometan na drugoj vratnici. Jedan gol Hrvatske u tim je trenucima značio da Česi moraju zabiti dva za odlazak u Litvu. No pogodaka više nije bilo.

I za kraj drama, raspucavanje šesteraca. Mijenjao je Stanković vratara, u drugoj i trećoj seriji na vrata je stavio Žarka Luketina pa u četvrtoj vratio Primića. I bio je to pravi potez, jer je Primić vrhunskom obranom zaustavio Zarubu. Mijenjao je i češki izbornik Tomaš Neumann, vratio je na vrata Vahalu u petoj seriji umjesto Nemeca, kada je Davor Kanjuh imao meč-loptu, ali mu je češki čuvar mreže obranio udarac. Seidler je zabio, pa Vahala obranio i Horvatu, ali je potom i Češka ispustila meč-loptu, jer je Luketin obranio udarac Krivaneku. Odluka je pala u osmoj seriji, pucao je Matošević, obranio Vahala, a Vokoun je Češkoj donio pobjedu.

-----------------------------------------------------------------------

ČEŠKA - HRVATSKA 2:2 (6:5 pen.) (Holy 8', Zaruba 22'/ Novak 4', Matošević 17')

Češka: Nemec, Rešetar, Seidler, Holy, Vnuk; Baran, Vokoun, Zaruba, Krivanek, Slovaček, Koudelka, Homola. Izbornik: T. Neumann.

Hrvatska: Primić, Kanjuh, Jelovčić, Perić, Postružin; Luketin, Matošević, Čekol, Đuraš, Marinović, Novak, J. Suton, Horvat, L. Suton. Izbornik: M. Stanković.

PENALI:

Hrvatska: Marinović o, Jelovčić o, Suton o, Perić o, Kanjuh x, Horvat x, Đuraš o, Matošević x.

Češka: Kudelka o, Vnuk o, Holy o, Zaruba x, Seidler o, Krivanek x, Slovaček o, Vokoun o.

-----------------------------------------------------------------------

LIVE PRIJENOS:

KRAJ! PUCAT ĆE SE PENALI

48. minuta - Pucao je Vnuk iskosa s desne strane, ali lopta odlazi pored gola

48. minuta - Jelovčić je pucao nakon asistencije Novaka, ali zaustavlja njegov pokušaj vratar Češke

Kraj prvog produžetka

45. minuta - Sjajno je Đuraš ostavio za Jelovičića na desnoj strani, ali ovaj pucao pored gola

43. minuta - Nakon udarca iz kuta potpuno sam na metar od gola našao se Marinović, ali promašio je prazna vrata

42. minuta - Marinović je poslao oštru loptu na drugu vratnicu, ali tamo kasni Perić

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA

Igrat će se produžeci dvaput po pet minuta!

38. minuta - Pucao je Novak s desetak metara s lijeve strane, ali vratar Češke zaustavlja njegov pokušaj

33. minuta - Pokušao je Zaruba petom prevariti Primića iz blizine, ali vratar Hrvatske bio je siguran

31. minuta - Sjajno je prošao po desnoj strani Marinović, poslao loptu na 'drugu stativu' za Perića, ali ovaj nije uspio reagirati. Propala je odlčna prilika za Hrvatsku

28. minuta - Đuraš je pucao isprve iz voleja s ruba šest metara, ali lopta je otišla malo iznad grede

24. minuta - Seidler je zapucao s desetak metara iskosa s lijeve strane, ali Primić je na mjestu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

GOOOL 20. minuta - Nažalost, nekoliko sekundi prije kraja prvog poluvremena Česi su zabili za izjednačenje. Zaruba je pucao iz daljine, a lopta se na putu do gola odbila od Novaka i prevarila vratara Primića

GOOOL 17. minuta - ​Marinović se s nekoliko sjajnih driblinga oslobodio dvojice čuvara i potom ostavio povratnu loptu za Matoševića na desetak metara koji zabija za novo vodstvo

16. minuta - U polsljednjih pet minuta Česi su stvorili dvije-tri, poluprilike, ali srećom kod svih su pokušaja bili izrazito neprecizni

11. minuta - Novak se na centru oslobodio svog čuvara, dodao na desnu stranu za Jelovčića koji puca iz blizine, ali iznad grede

GOOOL 8. minuta - Seidler je iz slobodog udarca odigrao sjajnu kombinaciju s Holyjem koji šalje loptu u mrežu za izjednačenje

5. minuta - Pucao je Seidler za goste, ali pokušaj gotovo iz mrtvog kuta otišao je u vanjski dio mreže

GOOOL 4. minuta - Nakon nekoliko sjajnih kombijacija i prijetnji Hrvatske, Tihomir Novak je postigao pogodak za vodstvo!

1. minuta - Počela je utakmica!

-----------------------------------------------------------------------

Linker
28. travanj 2024 03:56