- Afp
NEOČEKIVANI RASPLET

Nevjerojatni Kinez na krovu svijeta: Izdržao prozirne prijetnje, pa natjerao favorita na predaju

Veliki um s Istoka svojevremeno je postavio rekord od 100 partija bez poraza
Piše: HINAObjavljeno: 30. travanj 2023. 18:12

Nakon doigravanja ubrzanim tempom (25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza) 21. svjetski prvak u povijesti šaha postao je Kinez Liren Ding, koji je u dvoboju od četiri partije svladao Rusa Iana Nepomniaščija sa 2,5-1,5.

Prva partija završena je remijem u 35. potezu nakon vrlo oštre igre u kojoj je Nepomniašči kao crni ponudio žrtvu dame za dobitnički matni napad. Ding je odbio "poklon" i serijom izmjena neutralizirao prijetnje suparnika i osigurao remi u jednakoj topovskoj završnici.

U drugoj partiji Nepomniašči s bijelim figurama nije uspio nametnuti oštru igru i poslije raspleta u centru i niza izmjena opet je nastala jednaka topovska završnica, pa je u 47. potezu sklopljen remi. U trećoj partiji nije bilo nikakve napetosti jer je vrlo brzo nastala završnica s raznobojnim lovcima, a remi je sklopljen već u 33. potezu nakon ponavljanja pozicije.

Odluka o novom svjetskom prvaku pala je u četvrtoj partiji u kojoj se Nepomniašči u jednakoj poziciji nije htio pomiriti s podjelom boda. Žrtvovao je pješaka zbog prozirnih taktičkih prijetnji, Ding se lako obranio i napredovanjem svojih slobodnih pješaka prisilio Nepomniaščija na predaju u 68. potezu.

Tako je nakon šest šahistkinja (Xie Jun, Zhu Chen, Xu Juhua, Yifan Hou, Zhongyi Tan i Wenjun Ju) Kina dobila i prvog svjetskog prvaka u muškoj konkurenciji. Liren Ding rođen je u Wenzhou 1992. godine, a velemajstor je od 2009. U studenom 2018. godine postao je prvi kineski igrač s rejtingom većim od 2800 bodova, a u razdoblju od 2017.-2018. postavio je rekord ne izgubivši ni jednu od 100 odigranih partija.

Linker
28. travanj 2024 06:50