MARCO BERTORELLO Afp
NEVIĐENA DOMINACIJA

Nevjerojatni Tadej Pogačar novom etapnom pobjedom ruši sve rekorde na Tour de Franceu

Uoči posljednje etape, 33.7 kilometara dugačkog pojedinačnog kronometra od Monaca do Nice ima 5:14 minuta prednosti ispred drugog Vingegaarda
Piše: HinaObjavljeno: 20. srpanj 2024. 19:10

Fenomenalni slovenski biciklist Tadej Pogačar (UAE Emirates) u subotu je stigao do svoje pete etapne pobjede na ovogodišnjem "Tour de Franceu" prošavši prvi ciljem 20. etape vožene od Nice do vrha uspona na Colde la Couillole u dužini od 132.8 kilometara čime je dodatno povećao svoju prednost u ukupnom redoslijedu.

Nakon dviju uzastopnih etapnih slavlja u Pirenejima prošlog vikenda, Pogačar je isto ponovio i u Alpama osvojivši 19. i 20. etapu u petak i subotu. Usto je osvojio je i četvrtu etapu u prvom tjednu kada je utrka prelazila iz Italije u Francusku preko Alpa te je tako postao prvi vozač koji je osvojio pet brdskih etapa na jednom "Touru" još od 1948. godine i Talijana Gina Bartalija.

Kako je još ranije osigurao ukupnu pobjedu, Pogačar je u subotu mogao voziti defenzivno te je samo pokrivao napade svojih najbližih konkurenata. Na pretposljednjem usponu dana, Col de la Colmiane na čelo pelotona je stala momčad trećeg u ukupnom redoslijedu Belgijanca Remca Evenepoela Soudal-QuickStep što je jasno dalo naznačiti kako će Evenepoel na posljednjem usponu pokušati napasti drugoplasiranog Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike). To se i dogodilo osam kilometara prije cilja, no Evenepoelov napad nije dugo trajao, Vingegaard je odgovorio protunapadom na koji je reagirati mogao samo Pogačar.

Taj je dvojac u posljednjih pet kilometara sustavno pohvatao sve vozače koji su se nalazili u ranom bijegu, posljednjeg su uhvatili Ekvadorca Richarda Carašaza (EF Education-EasyPost) dva kilometra prije kraja i tada je bilo jasno kako će upravo Vingegaard i Pogačar u završnici odlučivati o etapnom pobjedniku. Dvjesto metara prije cilja Pogačar je ubrzao na što Vingegaard nije imao odgovor te je Slovenac ciljem prošao sa sedam sekundi prednosti u odnosu na Danca.

Uoči posljednje etape, 33.7 kilometara dugačkog pojedinačnog kronometra od Monaca do Nice Pogačar ima 5:14 minuta prednosti ispred drugog Vingegaarda, odnosno 8:04 minuta ispred trećeg Evenepoela te će zasigurno potvrditi svoju treću pobjedu na "Touru" u karijeri, nakon 2020. i 2021. Usto ima i dva druga mjesta iz 2022. i 2023., a postat će i osmi vozač u povijesti biciklizma s pobjedama na dvije najveće trotjedne utrke na svijetu, "Giru d‘Italia" i "Touru" u istoj godini. Do pobjede na "Giru" u svibnju je stigao sa šest etapnih pobjeda, pa bi u slučaju pobjede na nedjeljnom kronometru mogao stići i do šest etapnih slavlja na "Touru".

Linker
06. listopad 2024 15:26