EUROPSKO PRVENSTVO

Nezaustavljivi Gaćina, Hrvatima triler s Italijom, slijede Česi za 1/4 finale! ‘Vjerovao sam u preokret‘

Hrvatska u triler meču pobijedila Italiju (3;2), u četvrtak (9.00) nas čeka odlučujući dvoboj
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 29. rujan 2021. 14:30

Hrvatska nakon drugog dana ekipnog Europskog prvenstva ima dvije pobjede, naši stolnotenisači su s 3:2 pobijedili Italiju te ih u četvrtak (9.00) čeka dvoboj s Češkom za četvrtfinale!

Kakva drama, kakav triler i kakva pobjeda. Dan ranije smo dominirali nad Mađarima (3:0), a u srijedu je sve mirisalo da ćemo upisati poraz protiv Talijana. No, takav scenarij, na sreću, se nije dogodio. Junak dana je - Andrej Gaćina. Zadranin je još jednom pokazao da je 'kičma' ove reprezentacije. Zapravo se ne sjećamo kad je Gaćina izgubio nešto što se nije očekivalo, da nije bio pravi kad je trebalo. Ekipni dio za reprezentaciju mu je uvijek ležao, a to je dokazao i protiv Talijana.

- Iskreno, ne sjećam se baš svih mečeva, ali manje više sam uvijek bio dobar u ekipnom za Hrvatsku. Više sam kiksao u pojedinačnim nastupima ili za klub, pa sam gubio nešto što se i nije očekivalo - istaknuo je Gaćina nakon meča.
Dobio je na otvaranju Rech Daldossa (3:0), a potom je iščupao Hrvatsku iz ponora. Iako mu ništa nije išlo na ruku. Talijani su poveli 2:1, Stoyanov je nadigrao Pucara (3:0), dok je Mutti u petom meču svladao Kojića (3:2).

- Od početka je taj meč bio 50-50, tako je i završilo. Nisam pridavao pažnju rezultatu, koncentriram se na sebe i meč, što trebam raditi, a to u konačnici pomaže ekipi i meni. Najbitnije je u ekipnom dijelu maknuti emocije. Mi smo ipak pojedinačni sport i trebaš misliti na svoj meč. Ako daš 100 posto onda ti nitko ne može ništa prigovoriti. Ako tako napraviš onda odlučuje trenutna kvaliteta i nema se što prigovoriti - dodao je Gaćina.

Čekao ga je meč s njihovim najbolje rangiranim igračem i vrlo neugodnim Stoyanovim. Taj kad ima dan može svašta. Pogotovo ako 'pusti' ruku jer nema što za izgubiti. Kako je i bilo u ovom susretu. Talijan je vrlo brzo poveo 2:0. No, Gaćina je tvrda glava, njegov forte je upornost i rijetko će on jeftino prodati svoju kožu. Tako je i bilo. U trećem setu zadarski lisac preuzeo je konce igre. Stoyanov je u četvrtom setu vodio 5:3, ali tu je i stao. Gaćina je nanizao osam poena za peti set. U odlučujućem setu, kod 5:5, Talijanu se uvukao nemir, trebao je servirati no zatražio je timeout. Vidjelo se da nije više siguran kao u prvom meču, kada je nadigrao Pucara, ili u prva dva seta s Gaćinom. No, ni to mu nije pomoglo. Sljedeći poen je pripao Gaćini. Za 7:6 Gaćina je odlično servirao, Talijan nije ni dirao lopticu. Hrvatski as zaredao s još tri poena i ubrzo slavio s 11:8 te dao priliku Pucar da potvrdi pobjedu. Naš najbolje rangirani stolnotenisač je to i iskoristio te s 3:0 svladao Rech Daldossa za konačnih 3:2.
Ono što veseli je i reakcija naše klupe, koja je sigurno bila najglasnija u dvorani tijekom meča Gaćine i Stoyanova. Pa i kad smo gubili 2:0 moglo se čuti navijanje, bodrenje, pljeskanje itd.

-Stoyanov je prva dva seta igrao dosta riskantno, dok sam ja tražio svoju igru. Bio sam neprecizan, loše sam igrao i previše sam mu poklanjao. On je već tada znao da su ispali, igra s jačim igračem i znao je da nema što za izgubiti. Riskirao je i ulazilo mu je. Najbitnije da sam i na 0:2 ostao miran, pronašao sam taktiku, što sve nije lako. Nakon trećeg seta sam znao kako se postaviti, shvatio sam da treba što češće mijenjati servis. Naprimjer, za 6:6 u petom setu je riskirao i dobio. U tom trenutku sam si rekao 'Bravo, čestitam, ali nema odustajanja'. Ja ću i dalje 'peglati' po svojem.' Baš sam zadovoljan kako sam reagirao, bez obzira na sve glava je bila mirna. Vjerovao sam da se moguće vratiti i kad sam gubio 0:2.

Slijedi dvoboj s Česima, koji također imaju dvije pobjede. I prije početka Eura se znalo da su oni najjači suparnik, barem na papiru, te da je lako moguće da ćemo s njima imati taj odlučujući dvoboj. Tako je i ispalo, iako su i oni imali neizvjesne dvoboje s Talijanima (3:0) i Mađarima (3:1). U ta dva meča četiri puta su pobijedili nakon petog seta.

- To će isto biti meč 50-50. Malo su oslabljeni neigranjem SIručeka, ali dečki se bore i dobro izgledaju u areni. Imali su i oni muku s Talijanima, Jančarik je gubio 2:1 te 10:8 i 11:8 od Stoyanova. Polanski je protiv mađarskog igrača Szudija u petom setu gubio 8:4. Svašta je moglo biti da je Szudi dobio prvi meč. No, to je sad sve prošlost, sutra je novi dan. Moramo biti potpuno koncentrirani, provoditi taktiku bez kompromisa. Ako nešto treba mijenjati za vrijeme meča onda nema susprezanja. Nije važno hoćeš li dobiti ili ne, bitno je dati maksimum, a kasnije ćemo zbrajati i oduzimati - zaključio je Gaćina.


HRVATSKA - ITALIJA 3:2
Gaćina - Rech Daldosso 3:0 (7, 11, 5)
Pucar - Stoyanov 0:3 (-3, -8, -6)
Kojić - Mutti 2:3 (-6, 9, 10, -8, -9)
Gaćina - Stoyanov 3:2 (-6, -8, 8, 5, 8)
Pucar - Rech Daldosso 3:0 (7, 6, 9)
Poredak: Hrvatska 2-0, Češka 2-0, Italija 0-2, Mađarska 0-2

Linker
26. travanj 2024 09:32