Matej Mohorič
 THOMAS SAMSON Afp
TOUR DE FRANCE

Ni najveći optimisti u Deželi nisu očekivali tako nešto: Pogačaru predah, ali opet je pobijedio Slovenac

Matej Mohorič došao je do druge etapne pobjede. Bio je više od 200 kilometara u bijegu...
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 16. srpanj 2021. 19:07

Siguran sam da ni najveći optimisti i najveći navijači slovenskih biciklista nisu očekivali ovakav Tour. Nisu mogli očekivati da će Slovenci osvojiti najviše etapa, a za dva dana u Parizu Tadej Pogačar proslavit će i drugu uzastopnu pobjedu na najvećoj biciklističkoj utrci na svijetu. No, baš se to dogodilo.

Matej Mohorič u petak je došao do druge etapne pobjede ove godine u Francuskoj. Bio je više od 200 kilometara u bijegu, u skupini njih ukupno 20, da bi 26 kilometara prije cilja ostao sam i došao sam na cilj.

- Znali smo da bi ovo mogla biti prilika i da se sprinterske momčadi neće upustiti u tako veliki bijeg. Točno tako se i dogodilo, a onda kad sam ostao sam bilo je samo pitanje hoće li noge izdržati.

Dva dana ranije u hotelu u kojem stanuje momčad Mohoriča Bahrain Victorious upala je policija u traganju za, kako su rekli, kriminalnim radnjama. Sve su sobe pretražili i onda otišli.

- O tome sam razmišljao posljednji kilometar. Znam da su takve stvari neophodne i da policija vodi brigu o eventualnom dopingu, ali nije ugodno kad ti policajci upadnu u sobu. Osjećaš se poput kriminalca, a znaš da ništa nisi skrivio.

Ovo je bila treća pobjeda Slovenaca u nizu i peta ukupno ove godine, a uoči subotnjeg kronometra sve je odlučeno na Touru osim zelene majice za najboljeg sprintera ili osvajača bodova u prolaznim ciljevima. Mark Cavendish vodi s 304 boda ili 35 više od Michaela Matthewsa i pokušat će doći do 35. etapne pobjede na Tour de Franceu čime bi nadmašio legendarnog Belgijanca Eddyja Merckxa s kojim se uoči starta 19. etape fotografirao i nekoliko minuta razgovarao.

Bilo je jasno da momčad Quickstepa neće inzistirati na pobjedi u 19. etapi, osim što je jedna od najdužih, željeli su pokušaj obaranja rekorda ostaviti za posljednji dan, za paradnu utrku ulicama Pariza, a čini se da je i Cavendish želio da se tako nešto dogodi. No, bez obzira hoće li prestići Merckxa, on je već ostvario više nego što je bilo tko mogao zamisliti. Naime, prije 11 godina je osvojio prvu i jedinu zelenu majicu i sad mu se pruža prilika osvojiti ju opet. S 36 godina još uvijek je u velikoj formi.

U subotu je na rasporedu pretposljednja etapa u kojoj će Tadej Pogačar ponovno biti jedan od favorita za pobjedu, a radi se o pojedinačnom kronometru od Libournea do Saint-Emiliona, dužine 30,8 km.

19. ETAPA:

1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 4:19:17 sati,

2. Christophe Laporte (Fra/Cofidis) +0:58,

3. Casper Pedersen (Dan/DSM),

4. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma),

5. Nils Politt (Njem/Bora-Hansgrohe) +1:08,

6. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo),

7. Michael Valgren (Dan/EF Education-Nippo),

8. Georg Zimmermann (Njem/Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux),

9. Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies),

10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)...

UKUPNO:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 79:40:09 sati,

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) +5:45,

3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) +5:51,

4. Ben O'Connor (Aus/AG2R Citroen) +8:18,

5. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe) +8:50,

6. Enric Mas (Špa/Movistar) +10:11,

7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech) +11:22,

8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +12:46,

9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) +13:48,

10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo) +16:25...

Linker
26. travanj 2024 06:00