Toshiro Muto
 BEHROUZ MEHRI Afp
BALON JE PROBIJEN

Nije isključeno otkazivanje Igara u zadnji čas!? Evo koliko je u Tokiju u utorak bilo ukupno zaraženih

Brojka zaraženih koja je povezana izravno s Igrama, je naglo skočila na 68
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. srpanj 2021. 22:05

Do predviđenog početka ili otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju preostala su još samo 2 dana. Međutim, iznenadno i još uvijek, ne postoje stopostotna jamstva da će se Igre i održati! Ovakvo što navode i vodeći, ozbiljni svjetski mediji poput Reutersa, CNN-a, CNBC-a...


Naime, u Tokiju je u utorak održana konferencija za novinare na kojoj je postavljeno pitanje je li moguće i otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju. Izvršni direktor OI Tokio 2020., Toshiro Muto nije bio decidiranog odgovora. Nije potvrdio, niti zanijekao tu opciju rekavši.
- Ne možemo predvidjeti što će se s pandemijom događati u budućnosti. Nastavit ćemo motriti situaciju, te ako se poveća broj pozitivnih slučajeva, to ćemo i raspraviti - dosta je diplomatski zatvoreno rekao Toshiro Muto kojeg japanska javnost i poznaje kao čovjeka koji daje vrlo oprezne izjave, a blisko je povezan s vladajućom strankom.

- U ovom trenutku je moguće da se stanje s koronavirusom pogorša, ali i da se popravi, tako da ćemo o tomu misliti, razgovarati s nadležnima ako se stanje pokvari.

image
BEHROUZ MEHRI Afp


U utorak je u Tokiju počela i dvodnevna Sesija (Skupština) MOO-a na kojoj o opciji odgode, otkazivanja u zadnji trenutak nije bilo riječi. Ujedno, iz MOO-a dosad nisu odgovorili na CNN-ove i Reutersove upite i komentare na ovu temu. Tek je nešto kasnije, glasnogovornik OI u Tokiju izjavio šturo.


- Stopostotno smo usredotočeni na organizaciju uspješnih Igara.


Ono što je potaknulo uopće ovakvo razmišljanje je povećanje broja slučajeva koronavirusa u Tokiju, a posebno povezano s OI. Prema organizatorima, brojka zaraženih koronavirusom, a koja je povezana izravno s Olimpijskim igrama, sportašima koji su počeli dolaziti, volonterima itd. je naglo skočila na 68. U posljednja 24 sata zabilježeno je 10 novih slučajeva među osobama koji su akreditirani na Olimpijskim igrama.

U utorak, 20. srpnja je brojka ukupno zaraženih u gradu Tokiju dosegla 1.387 što je najveća brojka ondje od 21. siječnja. Jedan od čelnika javnozdravstvenog sustava Tokija, dr. Kenji Shibuya je u jučerašnjem intervjuu za Reuters izjavio da je “olimpijski balon-sustav je djelomice probijen, te je očito došlo do neke vrste interakcije gostiju, posjetitelja i gradskog stanovništva”.


Stanje nije jednostavno, vrijeme u kojem živimo je doista specifično, pa nam stoga više ni opcija otkazivanja OI u posljednji trenutak ne zvuči poput znanstvene fantastike, iako ipak... Nadamo se da to neće biti opcija.

Linker
20. travanj 2024 03:11