Zasluženi odmor - Ivica i Calliste Antoine

 IVICA KOSTELIĆ
TEŠKI UVJETI

Nikad skromniji rođendan jednog od najvećih HR sportaša ikad! Torta od pločice čokolade između dva dvopeka

Legenda je u utorak navršila 42 godine, a rođendanska ‘torta‘ je definitivno bila posebna...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. studeni 2021. 15:42

Velika jedriličarska utrka dvojaca Transat Jacques Vabre u utorak, 23. studenoga, ušla je u svoj 16. dan, tri sata nakon ponoći cilj na Martiniqueu prošao je prvi brod ovogodišnjeg izdanja, Primonial u klasi Ocean Fifty, a za Ivica Kostelića bio je to poseban dan iako je njemu, kao i svim brodovima u njegovoj Klasi 40, cilj još bio daleko...

- Kao dio kaubojske-macho škole moga oca, prema kojoj su rođendanska slavlja namijenjena djeci i ženama, ni ja obično ne slavim svoj rođendan, ali ovoga puta smo ga ipak iskoristili kao izliku za slavlje kako bi barem na kratko razbili monotoniju života na brodu - napisao je Ivica koji je u utorak navršio 42 godine, a rođendanska "torta" je definitivno bila posebna...

- Za proslavu smo žrtvovali zadnju pločicu čokolade, koju smo smjestili između dva komada dvopeka da glumi rođendansku tortu. Pridodali smo još i kompot od kruške, kojeg smo posebno čuvali za ovu prigodu. U "tortu" smo umjesto svjećice zaboli vilicu, a na njezin vrh nataknuli komadić papira kojeg smo onda pripalili. Improvizacija je jedna od najbitnijih vještina u offshore jedrenju. Ta veselja što ih pružaju mala zadovoljstva, toliko karakteristična za život na divljim prostranstvima, bilo na moru ili na snijegu, gotovo su se izgubila u civilizaciji. Dok su naši roditelji bili presretni s nekoliko naranči ispod bora, mi smo nesretni jer nismo dobili najnoviji model mobitela nego onu dva mjeseca stariju varijantu sa slabijom kamerom. Čini mi se da je ovaj konflikt samo dio mnogo dublje agende sažete u poglavlju "imati ili biti" u sklopu priče o ljudskoj sreći.

image

Ivica Kostelić Transat Jacques Vabre

Ivicu i njegovog partnera Callistea Antoinea u utorak rano poslijepodne od cilja je dijelilo oko 1400 nautičkih milja, a Croatia Full of Life bila je u Top 15 poretka u klasi 40 u kojoj su u utrci ostala 43 od 45 brodova koliko je startalo u Le Havreu. Ivičin jedriličarski izvještaj o prethodnim satima glasio je ovako...

- U međuvremenu smo se probili na jug i uhvatili priključak s vodećom skupinom. Ovo prebacivanje na jug donijelo nam je pad u poretku, ali smo ipak uspjeli uhvatiti vlak s najbržima. Preko dana je vruće, posebno u kabini gdje sunce zagrije trup broda i atmosfera je kao u sauni.

A šest minuta prije 3 sata 23. studenoga ciljnu crtu utrke kod stijene Diamond na Martiniqueu prošao je prvi brod ovogodišnjeg izdanja utrke - Primonial u klasi Ocean Fifty. Francuski par Sebastien Rogues i Matthieu Souben slavili su ispred broda Koesio s također francuskim jedriličarima (Erwan Le Roux i Xavier Macairea) koji su cilj dotaknuli u 5.22, a treći je bio Leyton s Britancem Samom Goodchildom i Francuzom Aymericom Chappellierom.

image

Rođendanska proslava na Atlantiku - Ivica Kostelić

CALLISTE ANTOINE

Primonialu je trebalo 15 dana 13 sati 27 minuta i 14 sekundi za prelazak 5800 teorijskih milja od Le Havrea do Martiniquea uz prosječnu brzinu od 15,4 čvora, a zapravo su prošli 6536,56 stvarnih milja brzinom od 17,50 čvorova.

- Nismo očekivali da će biti lako, rekli smo prije početka da nema favorita. To je stvarno sjajna utrka, ali je bila teška jer je bila duga, dulja od očekivanog. Trebalo je puno zalaganja, šah na vodi je počeo rano. Dali smo sve od sebe i sada smo potpuno iscrpljeni - rekao je Matthieu Souben iz pobjedničke posade.

U utorak poslijepodne cilj je dohvatio i prvi brod u klasi Ultime - Maxi Edmond de Rothschild s francuskim parom jedriličara (Franck Cammas i Charles Caudrelier).

Linker
19. travanj 2024 22:56