Toni Tomas, osnivač Taekwondo kluba Marjan



 
 SASA BURIC/CROPIX Cropix
NA PRIJELOMNICI

Njemačka želi dovesti tvorca hrvatskog taekwondo čuda: ‘Ovo je ponuda koju je teško odbiti...‘

‘U pitanju su veliki novci i fantastični uvjeti za rad. Nemjerljivo s onim što imam u Hrvatskoj‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. rujan 2021. 11:23

Toni Tomas veliko je ime hrvatskog taekwondoa, trener koji je ovaj sport kod nas odveo na iznimno visoku dimenziju. Tomas je osnivač taekwondo kluba Marjan, čija je priča jedinstvena vjerojatno u cijelom svijetu. Tomas je kao trener donio 29 medalja na Europskim prvenstvima, od toga 7 zlatnih, 11 medalja na svjetskim prvenstvima, te 3 olimpijske medalje. Nije stoga čudno da Tomas ima posebnu vrijednost i u svjetskim okvirima, te da bi ga mnogi rado imali u svojim redovima.

Tako mu je prije nekoliko dana na vrata pokucala i delegacija iz Njemačke. S vrlo unosnom i konkretnom ponudom, na koju Toni Tomas nije ostao imun.

- Da vam budem iskren, ovo je peta ponuda koju sam dobio unazad nekoliko godina, prethodne sam odbio. Međutim, ova je najjača, drugačija od svih po svim pitanjima. U pitanju su veliki novci i fantastični uvjeti za rad. Nemjerljivo s onim što imam u Hrvatskoj - iskreno nam je kazao Tomas.

Osjećamo da vam nije svejedno?

- Istina je, lomim se. Imam obitelj, djecu, a život je jedan, karijera je jedna. Stavite se u moju poziciju i mislim da će vam biti jasno da je to ponuda koju je teško odbiti. Imamo mi taj dišpet i prkos, talent i znanje koji su nas doveli do ovakvih ostvarenja, ali u nekom trenutku moraš se zapitati i o nekim drugim stvarima u životu.

Ne dvojimo da bi ostanak u Hrvatskoj bio vaš prvi izbor?

- Apsolutno! No, opet ću ponoviti, nisam baš sam na ovom svijetu, doista se lomim.

Toni Tomas ima samo 40 godina, napravio je fantastične stvari, ali jasno je da su najbolje godine tek ispred njega. Doista bi za hrvatski taekwondo, za hrvatski sport bio težak udarac izgubiti nekoga poput Tomasa. A pitanje hoće li ostati više ne treba postavljati Tomasu, nego ga potražiti na nekim drugim adresama.

- Mi smo se dugo pribojavali ovakvog raspleta - kaže nam Anto Nobilo, predsjednik taekwondo saveza:

- Mi smo svjetska taekwondo velesila, a Tomas je kreator svega, organizacijski i stručno. Ono što je Rimac u industriji električnih automobila, on je Tomas u ovom sportu. U Tokiju smo bili drugi po uspješnosti. Jedna Koreja u kojoj je taekwondo osnovan, jedna Kina koja ima 70 milijuna registriranih boraca ostali su iza nas. Da ne nabrajamo SAD, Veliku Britaniju, Njemačku....

Nažalost, znali smo da ćemo se kat tad morati susreti s realizmom, jer kod nas je puno toga zasnovano na idealizmu. Sport je biznis, Njemačka puno ulaže i želi rezultate pa traži najbolje. Ona nudi Tomasu puno bolje uvjete. Mi nismo bogat savez, ne možemo se usporediti s njima ni po čemu, posebno ne kad su financije u pitanju.

Što napraviti?

- Trebamo pomoć HOO-a, Vlade RH. Hoćemo li dozvoliti našim vrhunskim stručnjacima da samo tako odu? Tomas ima tek 40 godina, on još sljedećih 30 treba dati još i bolje od ovoga što je do sada dao. Ne možemo ga samo tako pustiti, takvi su ljudi nenadoknadivi. Po našim procjenama mi smo u Parizu spremni uzeti tri ili četiri medalje, a nakon toga tko zna još koliko.
Tomas nam je rekao da nije u pitanju samo novac?

- Sve velike taekwondo sile imaju nacionalne centre taekwondoa. Samo mi takav centar nemamo. To je problem zbog kojeg patimo, ali snalazimo se kako god možemo. No, prave ljude ne možeš nadomjestiti, Tomas je jedinstven, nema drugog. A siguran sam da bi on ostao i za puno manji novac od onog koji mu nude Nijemci.

Prof.dr. Dragan Primorac, član je Vijeća HOO-a i predstavnik Hrvatskog taekwondo saveza u Skupštini HOO:

- Svaka osoba koja doprinosi razvoju Hrvatske je dragocjena, a posebno potporu treba pružiti izvrsnima, jer oni Hrvatskoj daju svjetsku prepoznatljivost i podižu njenu globalnu konkurentnost. Upravo je Toni Tomas čovjek koji svjedoči izvrsnost, a njegovi dosadašnji rezultati ga pozicioniraju na mjesto najuspješnijeg izbornika u povijesti Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama. Toni je skroman čovjek, goleme energije i znanja koji svojim djelima pokazuje koliko mu je stalo do sporta i Hrvatske. Ne dvojim da će se pronaći način kako zadržati Tonija u Hrvatskoj, jer bi bilo koja druga varijanta značila golemi gubitak za hrvatski sport. Sad je pravi trenutak pružiti mu svu potrebnu potporu kako bi za dobrobit hrvatskog sporta ostao i daje stvarao u Hrvatskoj. Osobno vjerujem da će Hrvatska danas već kao velesila u taekwondo-u pod njegovim vodstvom u Parizu 2024. napraviti sjajan rezultat.
Taekwondo danas u svijetu vježba više od 100 milijuna sportaša te je iza nogometa drugi najmasovniji sport. Ukupno 210 država registriralo je svoje nacionalne saveze pri The World Taekwondo Federation. U Hrvatskoj je registrirano 120 klubova s više od 20.000 članova.

I među svima njima samo je jedan Toni Tomas. Jedinstveni stručnjak kojeg bismo morali zadržati pod svaku cijenu. Da se razumijemo, tu nema priče o milijunima, toga u taekwondo sportu nema..

Linker
23. travanj 2024 12:16