DUJE KLARIĆ/Cropix
JEDNI NA DRUGE TOPOVIMA

Nova drama u šahovskom savezu, na skupštini intervenirala policija, spominje se i mobbing

Prljava predizborna kampanja kulminirala je u nedjelju s dvije izborne skupštine u istom hotelu
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 27. veljača 2024. 12:39

Punih osam godina Hrvatski šahovski savez ne uspijeva imati predsjednika i vladu jer se uvijek pojavi žalba koja osporava izbor koji je donijela Skupština Saveza.

Mandati predsjednika Milana Brigljevića iz 2016. i predsjednika Davorina Bubalovića iz 2019. su proglašeni nevažećim od strane zagrebačkog Gradskog ureda za opću upravu zbog glasovanja delegata na Skupštini koji nisu bili u mandatu, a Skupštine su proglašene nevažećim. Nešto bolja situacija je bila sa predsjednikom Ivicom Brkićem koji je izabran 2021., ali je i on razvlašten početkom ove godine rješenjem Ministarstva pravosuđa zbog nepoštivanja procedura na Skupštini prilikom njegovog izbora.

U nedjelju se održala nova izborna Skupština HŠS-a, u hotelu Aristos u Buzinu, a delegati su se trebali odlučiti koga će podržati

- Ivicu Brkića iz Kaštel Novog, ili Nikolu Mihočku iz Đurđevca. Sama predizborna kampanja je bila poprilično prljava jer se prenijela na društvene mreže uz neviđeni mobbing preko mailova, a prednjačili su pristaše kandidata iz Đurđevaca.

Postojale su indicije da će na Skupštini biti incidenata, a delegati i "ne delegati" nas nisu razočarali, bilo je gore od očekivanog.

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije došli su, iako je njihov mandat istekao 31. siječnja 2024., pokušali su ući, ali im zaštitari nisu dozvolili jer je ovo Skupština samo za ovlaštene delegate koji su u mandatu. Pokušao je ući i drugi predstavnik Virovitičko-podravske županije, ali nije mogao jer njegova županija ima pravo na jednog delegata, a predsjednik te županije je već bio u dvorani s urednom vjerodajnicom. Najveći nered je napravila politička aktivistica jedne minorne političke stranke, koja je htjela biti na Skupštini, ali to joj nije uspjelo.

Unatoč pozivima da Mihočkini delegati uđu u dvoranu, oni to nisu htjeli pa je izborna Skupština počela sa 22 nazočna delegata, što je natpolovična većina od ukupnog broja delegata koji imaju pravo glasa, a to je 41. Potom su nezadovoljnici pozvali i policiju uz obrazloženje da im se onemogućuje nazočnost na Skupštini, policija je utvrdila da verificirani delegati mogu ući.

Međutim, po već unaprijed pripremljenom scenariju "nezadovoljnici" su održali "svoju" izbornu Skupštinu, u drugoj dvorani istog hotela (!), mora se priznati da su po maštovitosti nadmašili sva očekivanja šahovske zajednice.

Na legalnoj skupštini izabran je za predsjednika Ivica Brkić s 22 glasa, a izabran je Izvršni odbor i sva tijela Saveza. Novi Izvršni odbor sačinjavaju: Ivica Brkić - predsjednik, Mladen Palac - potpredsjednik, Ivoslav Ban, Ivan Đančević, Damir Gorup, Božo Mišković, Darko Močnik, Miroslav Tot i Leon Žulj.

Međutim, i Skupština "B" je izabrala s 24 glasa Nikolu Mihočku za predsjednika, Izvršni odbor i sva tijela Saveza. Kako su došli do broja 24 to nikome nije jasno. Njihov Izvršni obor sačinjavaju: Nikola Mihočka - predsjednik, Igor Ševo - potpredsjednik, Željko Matkun, Branimir Jukić, Milan Brigljević, Miro Tesla, Anto Majić, Nenad Vlašić i Veljko Šagi.

Sad je na potezu zagrebački Gradski ured za opću upravu i Ministarstvo pravosuđa jer jedna skupština mora biti nelegalna.

Linker
27. travanj 2024 03:59