RONALD GORSIC/CROPIX
U LOV NA EURO KRUNU

Novi pohod zlatne braće! ‘Zadnji tjedni su bili psihički teški, ali idemo po novo zlato!‘

"Tijekom lockdowna smo trenirali u zatvorenom, pa je to bilo kao na zimu, ergometar i bicikl"
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. listopad 2020. 19:10

U godini u kojoj je sve okrenuto naglavačke, u kojoj su u svijetu sporta dominirali termini “otkaz” i “odgoda”, ipak su dočekali jedno veliko natjecanje. I među rijetkim su elitnim hrvatskim sportašima koji će u 2020. imati priliku napasti (ili u njihovom slučaju braniti) jedno veliko zlato. Braća Martin i Valent Sinković, vladari svjetskog veslanja, odrađivali su jučer posljednje pripreme uoči odlaska na Europsko prvenstvo kojem će od petka do nedjelje domaćin biti poljski grad Poznanj. Kiša im je malo poremetila jutarnje planove, ali nadoknadili su sve popodne i spremni kreću u novu sportsku avanturu.

- Moramo još ići na testiranje na Covid-19 prije puta da imamo friške rezultate za prelazak granica. Trebamo proći Sloveniju, Austriju, Češku i Poljsku, ali protokoli ne bi trebali biti komplicirani, dovoljno je imati test i razlog zbog kojeg putuješ. Tamo će maske biti cijelo vrijeme dok smo na suhom, tuširat ćemo se u hotelu, proglašenje će biti s maskama - nabrajaju braća kako izgleda nova sportska svakodnevica.

Stisneš zube i odradiš

Daleko je sve to od normalnoga, ali sretni su što nakon više od godinu dana ponovno pred sobom imaju jedno međunarodno natjecanje. Stanka zbog korone im, vjeruju, nije previše utjecala na formu.
- Tijekom lockdowna smo trenirali u zatvorenom, pa je to bilo kao na zimu, ergometar i bicikl. Mislim da to nije previše utjecalo na formu. Jedino nam je naštetio izostanak natjecanja jer kroz njih također dižemo formu. Ali, čini mi se da smo brzi, da čamac dobro ide. Naravno, trening nije isto što i utrka, ali mislim da smo u redu - kaže Martin, a stariji brat potvrđuje:

- Pokazatelji s treninga su slični kao prošle godine uoči Svjetskog prvenstva, mislim da čak možda i malo bolje idemo.
Koliki je bio problem motivirati se na treninzima nakon što su odgođene Olimpijske igre, otkazane sve regate Svjetskog kupa, a dugo je vladala neizvjesnost i oko ovog EP-a?
- Nije nam bio problem trenirati do zadnja dva, tri tjedna. Tada je postalo psihički malo teže jer dugo je trajalo to razdoblje bez natjecanja. No, sad kad je već EP toliko blizu, stisneš zube i odradiš. Nikome nije drago, ali što je tu je.

Odlazak na veliko natjecanje, u ovom slučaju i glavno u cijeloj sezoni, bez ijedne međunarodne provjere prije toga, nije ni uobičajen ni jednostavan.
- Čudno je, još nikad nismo bili u takvoj situaciji i sigurno će biti teže. Jer ti se kroz utrke dižeš i sve ti postaje lakše. Očekujemo da će nam utrke biti fizički teške jer ne možeš biti na vrhuncu forme, potpuno spreman, ako nisu odradio koju utrku, ali tako je i drugima, pa nitko neće biti u prednosti. Jednostavno ćemo morati to prebroditi. Imamo dovoljno iskustva u karijeri, tako da ćemo znati to kompenzirati - uvjeren je Valent.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

U Poznanju će loviti treću uzastopnu europsku krunu u dvojcu bez kormilara, a kad tome dodamo da imaju i dvije u dvojcu na pariće, pa ukupno šest svjetskih naslova u tri discipline i olimpijsko zlato iz Rio de Janeira, jasno je da u Poljsku putuju kao favoriti. Od čega ni sami ne bježe.

- Od 2010. smo uvijek favoriti za zlato, tako da smo navikli na pritisak, a i sami uvijek otvoreno kažemo što očekujemo. Možda jednog dana neće biti tako, ali trenutno je situacija još takva da kad dobro napravimo treninge i kad nema ozljeda, zapravo smo zlatni. Znamo što treba napraviti za to, nije to samo tako. Ne tvrdimo da ćemo se vratiti sa zlatom, ali da to očekujemo - očekujemo - iskren je stariji brat.

Slobodna dva tjedna

U Poljskoj ih čekaju ozbiljni suparnici, prije svih Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino koji su ih pobijedili prije tri godine na SP-u u Sarasoti. U Poznanju će biti i Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa, srebrni s lanjskog EP-a u Luzernu, kao i finalisti prošlogodišnjeg SP-a Jaime Canalejo Javier Garcia iz Španjolske, te Valentin i Theophile Onfroy iz Francuske.
- Najviše bih izdvojio Talijane, oni imaju najviše prostora da nas stisnu, baš me zanima u kakvoj su formi. Njih smo nekako vidimo i kao najveću konkurenciju za OI iduće godine, tako da će nam dobro doći da vidimo gdje smo - kaže Valent.

Nakon EP-a napokon ih čeka i malo odmora koji će, s obzirom na situaciju, provesti u Hrvatskoj.
- Brale (trener Nikola Bralić, op. a.) nam je rekao da uzmemo dva ili tri tjedna slobodno, ali vjerojatno će biti dva. Kad ti Brale da izbor, a ti uzmeš minimum, uvijek je zadovoljan - uz smijeh zaključuju braća.

Linker
24. travanj 2024 21:36