Vjekoslav Šafranić

 DAVOR PONGRACIC Cropix
DI SU PARE?

Novi skandal u Zagrebu: Grad ukinuo potporu najboljim sportašima! Predsjednik: ‘Vratit ćemo im to‘

Država je uvela nacionalne stipendije, a najveći i najbogatiji grad u Hrvatskoj ukinuo je lokalnu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. lipanj 2023. 17:11

S Novom godinom ili stupanjem na snagu novog Zakona o sportu, uvedena je i značajna novost koja je ispravila silnu dotadašnju nelogičnost i nepravednost u tretiranju vrhunskih sportaša u našoj domovini. Naime, sportaši koji su temeljem svojih rezultata svrstani u određene kategorije, ostvarivali su pravo na stipendiranje svojih lokalnih sredina. No, budući da jednaku svotu novca nemaju Zagreb, Split, Ludbreg, Rijeka, Metković ili Vinkovci, onda smo bili svjedoci nepravde. Događalo se da recimo, sportaš/sportašica iz Zagreba i primjerice Vukovara, za potpuno iste domete, rezultate ne dobivaju jednaku stipendiju. Tu je na scenu stupila država, nakon dosta godina i naših medijskih napisa po ovom pitanju, te je uvedena nacionalna stipendija koja je potpuno ista za sve, neovisno u kojem dijelu Hrvatske živjeli. Palac gore.

Doduše, ovaj se novinar sjeća kako je tijekom siječnja, veljače znao pričati s ponekim dužnosnicima HOO-a, Ministarstva turizma i sporta, te kako smo zajednički iskazali bojazan u koju ipak nismo željeli povjerovati, da će se netko jako "mudar" u nekoj sredini dosjetiti, kako može onda ukinuti lokalnu stipendiju jer sportaš već prima državnu. Nismo željeli vjerovati da bi itko za tako nečim posegnuo. Hrvatska škola naive.

Naravno da se netko takav pojavio. Ne bilo tko, već onaj tko ima najveći sportski proračun u državi, tko ima najviše novca. Da, i onaj koji ima najviše sportskih administrativaca s daleko najvećim plaćama, na razini ministarskih. Dakle - Zagreb! Ovog puta čak ne upiremo prst u Gradsku upravu, iako ona nema nimalo sluha za sport i sport ju nimalo ne zanima. Ovog puta prst upiremo u ustanovu koja se krije iza akronima SSGZ.

To nije Skup skandala Grada Zagreba (iako nisu daleko od toga), već je to Sportski savez Grada Zagreba. Tijelo na čijem je čelu višedesetljetni sportaš, Vjekoslav Šafranić koji se zaklinje u odanost sportu, sportašima i trenerima. To je tijelo, Sportski savez Grada Zagreba ukinuo stipendije zagrebačkim sportašima i sportašicama! Preciznije, onima iz prve kategorije je smanjena s 212 eura bruto na 159.26 eura u pojedinačnim sportovima, te na 106.18 eura članovima posada, štafeta, posada i timova.

Međutim, u cijelosti je ukinuta mjesečna stipendija sportašima 2. kategorije (185.81 eura) i 3. kategorije (79.63 eura). Nije to sve. Ukinuta je stipendija i svim parasportašicama i parasportašima. Ovo je jednostavno nešto što ostavlja bez teksta.

Možda su bez teksta ostali i u SSGZ jer već 4-5 dana čekamo pisani odgovor na jednako tako upućeno pitanje na ovu temu, a koje se da svesti pod zajednički nazivnik - "zašto?". Zašto je oduzet novac sportašima, onima najboljima u metropoli? Zašto glavni grad radi suprotno pohvalnoj odluci, mjeri Vlade RH? Odmah valja naglasiti kako nigdje ne piše da lokalna zajednica obvezno mora pomagati, stipendirati sport, ali... Svi u cijeloj Hrvatskoj koji to mogu, to i čine. U Zagrebu se tako radilo cijelo vrijeme do prije mjesec dana. Osim toga, pa u nekim od zadataka iz aktivnosti SSGZ stoji "...skrb o sportu i sportašima...".

Odluku je donio Izvršni odbor SSGZ, ali sad dolazimo do još jednog problema koji zrcali rad u SSGZ. Naime, članovi IO SSGZ nerijetko, pa tako i u ovoj prilici, dobivaju radne materijale na dan sazvane sjednice!? Nekoliko sati prije? Tu zna biti i na stotine stranica. I, kako se onda pripremiti? Ukoliko se ne glasuje, pao bi proračun, stalo bi sve financiranje. Tako je onda, na vrat-na nos i izglasovan nedavno Financijski plan nakon pola godine kašnjenja, tobože novi, a u biti kopija prethodnog! Ovakva aljkava priprema i rad SSGZ je krimen čovjeka koji to vodi. Onda možemo govoriti i o stručnim službama, a javnost može postaviti i pitanje, pa rade li uopće svoj posao itd.

Vjekoslav Šafranić, aktualni predsjednik SSGZ je u izborima najavljivao povećanje plaća trenerima. Nije se dogodilo. No, zato je oduzeo novac sportašima. Doznajemo iz različitih izvora kako je "ovo samo privremeno, da će se vratiti sportašima". Uz dužno štovanje svima... ne vjerujemo. Više ne vjerujemo, ne dok se stvarno ne dogodi. Dosta nam je slušanja predizbornih obećanja. Ovo je izravan udar na sportaše, a ove se novine zovu "Sportske novosti" i mi smo uvijek branili sportaše i zastupali sport. Dakle, sad je vrijeme za isukati mač!

Gdje je 50-ak tisuća eura?

Popis ZG sportaša koji su temeljem kategorije bili dosad gradski stipendisti, varira od mjeseca do mjeseca, ali primjerice u prosincu 2022. takvih je bilo 488.

1. kategorija - 70

2. kategorija - 81

3. kategorija - 33.

Sportašima 1. kategorije je smanjena stipendija za 53.1 euro. Onima iz 2. kategorije je oduzeto svih 185.81 euro, a 3. kategoriji kompletna stipendija od 79.63 eura.

Kada sve to zbrojite, ispada lijepa svota od 45.602 eura koje je SSGZ uskratio sportašima. I da, tu nismo uračunali još i 29 parasportaša i 27 gluhih sportašica/sportaša. Ukupna svota je dakle najmanje 50.000 eura. U samo jednom mjesecu. Gdje je taj novac? Javno pitanje predsjedniku Šafraniću i svim nadležnima u Sportskom savezu Grada Zagreba. Ovo je pitanje koje nećemo prestati postavljati dok ne dobijemo odgovor. Gdje je novac? Gdje su desetine tisuća eura? Na što su utrošene? Čekamo odgovor, čekaju ga sportaši, javnost jer to je novac nas, građana i poreznih obveznika. Imamo itekako pravo pitati - Gdje je novac?

Nacionalne stipendije

Temeljem Zakona o sportu, Republika Hrvatska dodjeljuje mjesečne nacionalne stipendije najboljim hrvatskim sportašicama i sportašima u sljedećim iznosima:

1. kategorija - 265 eura

2. kategorija - 200 eura

3. kategorija - 135 eura

Linker
30. ožujak 2024 18:32