Ilustracija

 ANDREY ZHURAVLEV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
POTRES ZA POTRESOM

Novi veliki šahovski skandal! Pala ostavka nakon šokantnog priznanja: ‘Evo kako sam varao...‘

‘Jesmo li vjerovali da je vjerojatno varao? Da, bili smo jako sumnjičavi...‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. listopad 2022. 22:37

Joachim Birger Nilsen je dao ostavku na mjestu predsjednika Norveškog šahovskog saveza. Ovaj 29-godišnjak je ostavku podnio dan nakon što je priznao da je varao na Chess.comu u sezoni 2016./2017. u jednom od mečeva Pro Chess lige.

Nilsen je nastupao u ekipi Norway Gnomes u kojoj je u to vrijeme bio i Magnus Carlsen. Nilsen je priznao da je varao nakon što su tri različita izvora u medije izašla s pričom kako je varao dok je igrao za Norway Gnomese. U petak je sve priznao radiju NRK i otrkio kako je u jednom od mečeva kvalifikacijske grupe, tijekom tri od četiri brze igre, imao pomoć od druge osobe koja je bila u sobi u kojoj je igrao.

"To nije dozvoljeno, morate igrati sami, bez pomoći. Nije to bilo legalno i to mi je sasvim jasno. To što se to dogodilo prije puno godina nema nikakve veze. Ne smijete to raditi", iskren je bio Nilsen koji je priznao i kako je bilo sumnji da je radio nešto nedozvoljeno, ali i dalje mu je dopušteno da nastavi turnir.

Njegove tvrdne potvrido je i član Fair Play tima Chess.coma.

"Bili smo jako zabrinuti zbog njega, ali nismo imali hrabrosti povući okidač."

Chess.com je tada poslao email kapetanu Nilsenova tima Jonu Ludvigu Hammeru, a kad je on suočio Nilsena s optužbama, on ih je odbacio. Glavni šahovski direktor Chess.coma Danny Rensch se oglasio o ovom slučaju i odgovorio na upite mnogih zašto nije bilo reakcije.

"Znamo da se mnogi pitaju zašto nismo zatvorili njegov račun ili ga izbacili zbog te četiri igre, ali razmotrite slijedeće... Zamislite da taj nivo igre igrač njegovog kalibra može postići samo jednom u tisuću puta.

Sad uzmite u obzir da svaki mjesec tisuće igrača igraju na Chess.comu. Kada bi smo zatvarali račune na temelju 1/1000 šanse da budemo u krivu, to bi značilo da svaki mjesec potencijalno zatvaramo nekoliko računa potpuno nepošteno. Dakle, jesmo li trebali zatvoriti Nilsenov račun iako bi ta promjena u našim standardima mogla značiti i nepravedno zatvaranje drugih računa?

Jesmo li vjerovali da je vjerojatno varao? Da, bili smo jako sumnjičavi i kontaktirali smo norvešku ekipu kao što je i pravilo Pro Chess lige kada se nekog od igrača označi kao sumnjivog.

S obzirom na ovo, nismo zatvorili račun jer smo zaključili da bi lažne optužbe i zatvaranje računa bile neprihvatljive i ne bi bile pravedne. Jesu li nas naši standardi ponekad učinili nespremnim i sporim u reakcijama? Jesu, ali ulog koji nosi kriva optužba je još veći. Reagiramo samo kada smo potpuno sigurni. Nadamo se da razumijete", poručio je Rensch.

Jedan od glavnih organizatora Pro Chess lige Greg Shahade je komentirao Nilsenovu prevaru.

"Mislim da nije fer da se njemu posvećuje toliko negativne pažnje. Nije morao podijeliti ovu informaciju, to se dogodilo prije puno godina, a deseci drugih jakih igrača su također varali", rekao je Shahade pa dodao:

"Varanje je ozbiljna prijetnja šahu, posebno kada se igra preko interneta, no vjerujem da Chess.com radi sve što je u njihovoj moći da se bori protiv ovog problema. Nadam se da će vremenom igrači dobro razmisliti hoće li varati u online turnirima, baš kao što im ne pada na pamet da varaju kada se igra uživo."

Nilsen je u petak podnio ostavku na mjestu predsjednika norveškog Saveza.

"Jedina ispravna stvar koju mogu napraviti je da dam ostavku, to je najbolje za Savez, ali i za društvo u cjelini", rekao je Nilsen koji se nakon ostavke još nije ponovno oglasio i nije bio dostupan za komentare.

Ovaj slučaj dodatno raspiruje i vatru u ratu Carlsena i Niemanna koji se vodi zadnjih tjedana. Nekoliko velemajstora je otkrilo kako je varanje raširenije od onoga što misli šahovska zajednica, a prošli tjedan je u javnost izašla i prepiska između Chess.coma i rusko-američkog velemajstora Maxima Dlugyja koji je priznao da je varao na ovoj stranici. Tako se nastavlja niz velikih skandala u ovom sportu.

Linker
25. travanj 2024 23:53