Ana Viktorija Puljiz
 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
GRAND PRIX ZAGREB

Novi veliki uspjeh nade hrvatskog džuda: Ne mogu vjerovati da par dana poslije imam i seniorsku medalju!

‘Jako sam ponosna, presretna i samo želim još više i još bolje‘, kaže presretna hrvatska džudašica.
Piše: HinaObjavljeno: 24. rujan 2021. 20:09

Prvog dana džudaškog turnira Grand Prix Zagreb 2021. najbolji rezultat od četvero hrvatskih predstavnika ostvarila je juniorka Ana Viktorija Puljiz koja je osvojila broncu u kategoriji do 52 kilograma.

Iako tek druga godina juniorki, Puljiz je pokazala da je uvijek među najboljima, bilo to među juniorkama, bilo među seniorkama. Dobra taktička borba protiv iskusne Njemice Ballhaus, a zatim i pobjednički wazari u "golden scoreu" bili su recept za prolaz u četvrtfinale. Tamo je agresivnija i iskusnija bila Belgijanka Ryheul te je ipponom poslala Solinjanku u repasaž. Nakon toga popularna Vikica ulazi u pobjednički mod i dominantno pobjeđuje krasnim ipponom 36. na svijetu, Amerikanku Jarrell, a zatim protiv Španjolke Ballesteros Gonzalez pokazuje da je ovo njen dan. Još jednom je 19-godišnja Puljiz pokazala odličan džudo, kao i protiv Amerikanke te je ipponom došla do prve medalje na Grand Prix natjecanjima.

image
Ana Viktorija Puljiz
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

"Ne mogu vjerovati. Prije nekoliko dana bronca na Europskom juniorskom prvenstvu, a sada brončana medalja na Grand Prixu među seniorkama. Jako sam ponosna, presretna i samo želim još više i još bolje", presretna je bila Puljiz.

"Vikica je ovom medaljom pokazala i kvalitetu i upornost i pobjednički mentalitet. Tek je druga godina juniora i još ćemo se orijentirati na juniorska natjecanja, ali je fenomenalno vidjeti koliko može. Od 2017. je stalno u vrhu", zadovoljan i ponosan je bio trener Crnov iz JK Solin.

Uoči početka finalnog bloka, Grand Prix Zagreb 2021 svečano su otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Međunarodnog džudo saveza (IJF), Marius Vizer te predsjednica Hrvatskog džudo saveza, Sanda Čorak.

Natjecateljsko otvaranje u petak pripalo je mladom Nikoli Zorotoviću (do 60 kg). Osamnaestogodišnji Kaštelanin se dobro držao protiv iskusnijeg Kokolajeva, ali je u posljednjoj minuti borbe Izraelac iskoristio priliku za bacanje i wazarijem prošao dalje. Nedugo nakon Zorotovića na zagrebački tatami izašao je Robert Klačar (do 66 kg), uspio nadoknaditi wazari zaostatka protiv Britanca Shorta, ali zatim je još jednom pao, suci su procijenili da je bio wazari i tu je bio kraj za mladog Puljanina. Zagrepčanka Tena Šikić (do 57 kg) je išla na iznimno čvrstu Kosovarku Loxhu, koja je ipponom završila Tenin nastup.

U subotu na tatamiju Arene Zagreb na rasporedu su borbe desetero hrvatskih natjecatelja. U ženskoj konkurenciji, u kategoriji do 63 kg, nastupit će tri hrvatske predstavnice. Katarina Krišto, aktualna juniorska europska prvakinja u prvom kolu susrest će se s francuskom natjecateljicom Deketer. Iva Oberan u prvom kolu će se boriti protiv Njemice Bazynski, dok će Dora Bortas pokušati upisati svoju prvu pobjedu na ovogodišnjem Grand Prixu protiv poljske predstavnice Szymanske.

Lara Cvjetko, aktualna europska prvakinja do 23 godine u kategoriji do 70 kg, odmjerit će snage protiv još jedne poljske natjecateljice, Sobierskaje. U istoj kategoriji, Lara Kliba započinje svoj nastup u Zagrebu protiv Njemice Hoelterhoff. Još jedna hrvatska predstavnica u ovoj kategoriji, Anđela Violić, pokušat će ostvariti pobjedu protiv brazilske predstavnice Silve.

U muškoj konkurenciji, prvi će na strunjaču u subotnjem kvalifikacijskom dijelu natjecanja izaći Dino Strmotić (do 73 kg) protiv Izraelca Orona. Lovre Barišić (do 81 kg) svoje natjecanje započinje borbom protiv predstavnika Obale Bjelokosti, Dabonnea, a u istoj kategoriji svoj put do medalje tražit će i Dominik Družeta koji se u prvom kolu bori protiv Novozelanđanina Connollya. Marin Vujić (do 81 kg), dan će započeti borbom protiv Amerikanca Berlinera.

Linker
26. travanj 2024 16:08