Damjan i Sanjin Kovačić

 Nera Šimić/Cropix
SPORT KAO UMJETNOST

Objavljena Knjiga o mačevanju: Kako je opasna i destruktivna vještina prerasla u atraktivan olimpijski sport

Autori Sanjin i Damjan Kovačić u knjizi otkrivaju duboku povijest i ljepotu ovog izvanrednog sporta
Piše: SNObjavljeno: 21. rujan 2023. 16:43

Mačevalački savez Zagreb obilježava 65 godina rada u sportu. Javnosti je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prigodno predstavljena Knjiga o mačevanju autora Sanjina i Damjana Kovačića.

Glavni cilj autora je predstaviti mačevanje, izuzetno uzbudljiv i elegantan sport koji seže duboko u prošlost, a danas je popularan i prepoznatljiv širom svijeta. Ovaj drevni sport kombinira tehniku, brzinu i inteligenciju kako bi stvorio jedinstveno iskustvo za mačevaoce i ljubitelje. Mačevanje je više od obične borbe – to je spoj umjetnosti i discipline. Kroz oštre i precizne pokrete mačeva, sportaši se nadmeću u izazovima snage i spretnosti.

image
Nera Šimić/Cropix

Zagreb, kao grad s bogatom sportskom tradicijom, s ponosom predstavlja Knjigu o mačevanju, koja otkriva duboku povijest i suštinsku ljepotu ovog izvanrednog sporta. Prvi Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju bio je mačevalac Milan Neralić i mačevanje je odigralo ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatskog olimpijskog odbora 1992. godine, kao treći olimpijski sport (uz košarku i veslanje) koji je izborio priznanje svoje međunarodne federacije.

image
Nera Šimić/Cropix

Povodom predstavljanja, autor knjige Sanjin Kovačić ističe da je motiv za pisanje knjige bilo osobno dugogodišnje iskustvo i prisutnost u gotovo svim oblicima mačevanja (sportsko, povijesno, scensko) te je dodao:

- Knjiga o mačevanju predstavlja spoj mojeg osobnog doživljaja i stvarnih činjenica o jednoj opasnoj i destruktivnoj vještini koja je prerasla u lijep i atraktivan sport. Ovu humanu preobrazbu smatram najvrjednijim dosegom mačevanja, nasuprot mnogim slučajevima u kojima se išlo u obrnutom smjeru. Prva prepreka koju sam morao savladati bila mi je tematska odrednica knjige koja je pred vama, jednostavnim rječnikom – dilema o čemu pisati. Rješenje se nametnulo samo od sebe: valja mi napisati svaštaru o mačevanju. Knjigu koja nije niti pravi trenerski priručnik, niti povijesno-stručni rad, niti slikovnica za najmlađe, niti zbirka biografija uspješnih mačevalaca, a opet jest od svega toga po malo. Uz zahvalu onima koji su doprinijeli da se knjiga pojavi, nadam se da će svi koji je otvore pronaći zanimljivo i poučno štivo.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

U Hrvatskoj ne postoji dovoljno tekstova i literature koja bi pratila tematiku mačevanja, koja se svakako uzlaznim trendom razvija zadnjih godina u Hrvatskoj, čemu je Sanjin Kovačić također pridonio, a on je ove godine kandidat Mačevalačkog saveza Zagreba za godišnju državnu nagradu za sport Franjo Bučar. Knjiga o mačevanju objašnjava mačevanje kao sport, prati razvoj tog sporta u Hrvatskoj, prvo kao predmeta u osnovnim školama, a kasnije mačevanje postaje moderni olimpijski sport. Knjiga o mačevanju na jednom mjestu slavi uspjehe ovog sporta i navodi sve najveće sportske mačevalačke uspjehe hrvatskih sportaša.

image
Nera Šimić/Cropix
image

Ana Popovčić

Nera Šimić/Cropix

Filip Vuković, tajnik Mačevalačkog saveza Zagreba je na predstavljanju izjavio:

- Od svojih početaka kao službeni predmet u školi pa do modernog olimpijskog sporta, mačevanje ima bogatu tradiciju u Zagrebu i Hrvatskoj. Zbog toga su nam ovo djelo i ovaj događaj iznimno bitni - da zabilježimo brojne vrhunske sportaše iz prošlosti, prisjetimo se olimpijaca koji su predstavljali Zagreb i Hrvatsku te konačno da obilježimo i zahvalimo se svima koji su nam pomogli u razvoju mačevanja u Hrvatskoj. Uspjeli smo također okupiti sve živuće predsjednike i tajnike našeg sportskog saveza, a koji su svojim radom i zalaganjem aktivno radili na promociji i napretku našeg sporta. Veseli nas posebno što su se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupile brojne generacije mačevaoca - od generacije koja je trenirala još pod našim velikim trenerom Ivanom Vladimirom Mažuranićem pa do onih koji su još bili juniori, a danas seniori, za vrijeme Bojana Jovanovića.

image

Vjekoslav Šafranić

Nera Šimić/Cropix
image

Kristina Singer

Nera Šimić/Cropix

Knjiga je namijenjena svima koji zanima ova plemenita vještina, kao i svima koji na spomen riječi mačevanje osjete i najmanji bljesak interesa ili intrige. Knjigu je moguće naručiti preko Mačevalačkog saveza Zagreba.

Nakon predstavljanja knjige i obilježavanja 65. godišnjice rada, dodijeljene su i zahvalnice istaknutim trenerima, djelatnicima i svima koji su podrška razvoju mačevanja u Hrvatskoj. Događaju su prisustvovali predstavnici iz Hrvatskog olimpijskog odbora, Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te Sportskog saveza Grada Zagreba.

image

Sanjin Kovačić

Nera Šimić/Cropix
image

Filip Vuković

Nera Šimić/Cropix

Linker
17. travanj 2024 17:04