Hana Arapović

 MATIJA DJANJESIC Cropix
POMELA KONKURENCIJU

Od operacije tumora do europskog trona, mlada Hana potvrdila veliki potencijal: ‘Baš sam ponosna na ovo zlato‘

Silno nadarena Zagrepčanka već neko vrijeme slovi za ponajveću europsku stolnotenisku nadu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. travanj 2023. 19:32

Hana Arapović već dulji niz godina - iako se radi o mladoj djevojci od tek nepunih 19 godina - nije nepoznanica u domaćem, pa i malo šire od samo hrvatskog stolnoteniskog svijeta. Silno nadarena Zagrepčanka, višestruka prvakinja Hrvatske u svim dobnim uzrastima, neko već vrijeme slovi za ponajveću europsku stolnotenisku nadu.

Protekle je nedjelje ostvarila svoj dosad najveći uspjeh u pojedinačnom dijelu karijere, postavši u Sarajevu prvakinja Europe u uzrastu do 21 godine. Pune dvije godine višem ili starijem uzrastu negoli Hana ima godina. Doduše, bila je Hana već prvakinjom i to svijeta, ali u ekipnoj konkurenciji. Na ekipnom Svjetskom prvenstvu za kadete u Poljskoj, u nadmetanju reprezentacija kontinenata, Hana je baš predvodila Europu do zlata. Na ovakvim natjecanjima su inače, punih 60 godina do te 2019. mlade Azijatkinje redovite "isprašile" Europljanke. Sve do polufinala tog SP u Vladyslawowim, kada je Europa pobijedila Aziju 3-2. Arhitektica te pobjede bila je upravo Hana Arapović. Svladala je prvo Japanku Kaho Akae 3-1 (8, -6, 7, 7), a potom i Korejku Lee Yeonhui 3-2 (-13, 7, -8, 7, 4).

image

Hana Arapović

HSTS

Te je iste godine, uoči pandemije, Hana Arapović na Asian Open turniru za juniore i kadete, u glavnom mongolskom gradu Ulanbatoru, igrala kadetsko finale s Kineskinjom Chen Yi. Bila je Hana i zlatna na juniorskom EP u igri parova s Čehinjom Lindom Zaderovom u Beogradu 2022., te brončana u mješovitom paru s Ivorom Banom u Varaždinu 2021.

No, jedno još nije imala, ne do ovog travnja. Pojedinačno zlato na nekom velikom natjecanju, tipa prvenstvu Europe. Bila je, doduše, zlatna prošle godine na Top 10, ali opet... neko kontinentalno prvenstvo, najviši uspjeh na njem, to je još malčice nedostajalo. Sad je dočekala svoj trenutak.

Hana, početkom travnja 182. na seniorskom svjetskom rankingu, u Sarajevu je pomela konkurenciju na putu do zlata i naslova europske prvakinje do 21 godine.

- Četvrtfinalni doboj sa Zaharijom mi je svakako bio najteži dvoboj - iz Sarajeva će Hana o najtežem meču na Europskom prvenstvu, a pojasnila je i zašto.

- Znamo se već dugo, nema previše nepoznanica između nas. Sretna sam da sam pobijedila baš u meču za medalju. Kao i da sam napokon osvojila medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Europskom prvenstvu. Na tri prethodna EP-a do 15 i do 19 godina izgubila sam u četvrtfinalu, zato sam posebno ponosna na ovu medalju. Cijelo Europsko prvenstvo sam pružala konzistentnu igru, mentalno sam bila odlična. U finalu sam pokušala biti što smirenija. Igrala sam do zadnjeg poena kao da je riječ o početku meča. Uspjela sam tijekom cijelog susreta imati punu kontrolu.

image

Hana Arapović

MATIJA DJANJESIC Cropix

Hanin put do finala i zlata počeo je u skupini, s tri uvjerljive pobjede - protiv Njemice Klee (4:1), Ukrajinke Matiunine (4:0) i Grkinje Papadimitriou (4:0). Slijedila je osmina finala u kojoj je svladala Portugalku Matos 4:0 (8 6,9,6), a potom u četvrtfinalu braniteljicu naslova, Rumunjku Zahariju 4:2 (-8,6,10,11,-4,10). U polufinalu je s 4:0 (8,7,3,9) pobijedila Njemicu Miu Griesel, a u finalu "znanicu" iz skupine, Njemicu Sophiju Klee 4:1 (9,3,8,-5,9).

- Imao sam čak veća očekivanja u miksu s Ivorom Banom i u paru s Elenom Zaharijom, nego u pojedinačnoj konkurenciji. Iz razloga što Hana još uvijek ima 18 godina, a ostale djevojke su starije ili bolje plasirane - veli Darko Arapović, Hanin otac i trener.

- No, išli smo iz meča u meč, a ona je bila sve sigurnija. U trenutku kad je pobijedila Zahariju, najveću konkurenciju u dosadašnjoj karijeri, a pretežito je gubila od nje, onda su očekivanja porasla. Iako, nisam joj to rekao. Bez obzira na tu pobjedu, cijelo prvenstvo je bila mirna, igrala je dobro, a sve probleme je sama rješavala u igri. U finalu je kontrolirala cijeli susret, a rezultat je posljedica te dobre igre. Prezadovoljan sam jer je cijelo prvenstvo igrala dobro, a potom i osvojila naslov.

Nisu dugo trener i učenica mu, otac i kćer, proslavljali europsku krunu. Već na Uskrsni ponedjeljak bili su na putu za Crnu Goru, ITTF Youth Star Contender u Podgorici. Trofejna staza se nastavlja ili još malo ispravnije, imajući u vidu Haninu dob, ta je staza tek počela.

Stanka od dva mjeseca

Prije dvije godine dugotrajni bolovi u leđima Hane Arapović, nakon pomnijih liječničkih pregleda ustanovili su tumor jajnika, srećom dobroćudni.

Nekoliko dana nakon utvrđene dijagnoze, bila je na kirurškom stolu, iz bolnice je izašla nakon tjedan dana. To je Hanu odvojilo od stolnoteniskog stola i malog reketa na dva mjeseca, ali nije je odvojilo enormnog urođenog talenta, volje za radom, treninzima.

Nagrada za sav uložen trud počinje dolaziti.

Četvrto euro-zlato Hrvatske u mlađim uzrastima

Od osamostaljenja Hrvatske, Hanino sarajevsko zlato u konkurenciji do 21 godine je četvrto stolnoteniski naslov prvaka/prvakinje Europe u mlađim dobnim uzrastima.

Godine 1995. Tamara Boroš je bila juniorskom prvakinjom Europe u Den Haagu. pet godina kasnije, u Bratislavi 2000. juniorska prvakinja Starog kontinenta postala je Cornelia Vaida. Konačno, Tomislav Pucar je bio prvak Europe do 21 godine u ruskom gradu Sočiju, 2017.

Još prije četiri godine, Hana je na ekipnom SP-u za kadete, u nadmetanju reprezentacija kontinenata, predvodila Europu do zlata, nakon 60 godina dominacije Azijatkinja

Linker
25. travanj 2024 10:46