ZHONG FUBAO Imaginechina Via Afp
KARIJERA PUNA SKANDALA

Odlazak kontroverznog Mistera: Četiri dana prije smrti napisao je ‘vidimo se na drugoj strani‘...

Shawn Rhoden preminuo je u 46. godini života, vjerojatno od srčanog udara
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. studeni 2021. 09:12

Američki bodybuilder bio je najstariji pobjednik natjecanja Mister Olympia, kojeg je osvojio sa 43 godine i pet mjeseci. Riječ je o međunarodnom natjecanju koje se održava od 1965. godine, a među najpoznatijim osvajačima je glumac Arnold Schwarzenegger koji je sedam puta bio pobjednik.

Rhoden je bodybuilding otkrio 1992. godine te se njime počeo baviti amaterski. Međutim, imao je problema s ozljedama, a nakon smrti oca okrenuo se alkoholu. Završio je u bolnici zbog problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, te je nakon toga odlučio da će prekinuti s pićem.

Uspio je preokrenuti život i popeti se na tron, ali nepune tri godine nakon velikog trijumfa otišao je s ovog svijeta. Njegovu je smrt bliskim prijateljima potvrdio trener Chris Aceto, a njegovi kolege, stručnjaci i fanovi opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

A Rhoden je u svojoj posljednjoj objavi na Instagramu napisao:

''Ciglu po ciglu, potrebno je strpljenje. Vidimo se na drugoj strani. #thechallenge #train #fitness'', dok je u posljednjem storyju objavio meme na kojem je pisalo:

''Budi s nekim tko će se brinuti za tebe. Ne materijalno, nego za tvoju dušu, za tvoju dobrobit, tvoje srce i sve što jesi''.

Rhoden je rođen u Kingstonu na Jamajci te je kao dijete želio postati nogometaš.

- Na Jamajci nikad nisam vidio uteg. Želio sam biti sljedeći Pele, sljedeći Maradona. Nogomet je bio jedini sport za kojeg sam znao – rekao je jednom prilikom.

Ipak, okrenuo se bodybuildingu zahvaljujući Yohnnieu Shambourgeru, bivšem Mr. Universeu koji je osvojio zlatnu medalju u bodybuildingu na Panameričkim igrama u Argentini 1995. godine.

Rhoden je suspendiran iz svih natjecanja pod okriljem Međunarodne bodybuilding i fitness federacije (IFBB) nakon što je 2019. godine optužen da je seksualno uznemiravao jednu mladu bodybuildericu. Te optužbe do njegove smrti nisu ni opovrgnute ni dokazane.

Ranije ove godine preminuli su bodybuilderi George Peterson, John Meadows i Andy Haman, a srčani udar nedavno je preživio Chuck Kirkendall poznat i pod nadimkom Kali Muscle. On je završio na hitnoj operaciji nakon što je otkriveno da mu je lijeva arterija bila u potpunosti začepljena.

Doprvak natjecanja Mr. England Ben Haarnett umro je 2019. godine u dobi od 37 godina nakon što je uzeo steroide uoči bodybuilding natjecanja.

- Bio je ponosan na svoje tijelo, ali je postao preponosan te je u nastojanju da ga što bolje iskoristi počeo uzimati steroide. Iskreno se nadam da će, ako ništa drugo, Benova smrt odjeknuti bodybuilding svijetom i da će ljudi shvatiti u kakav rizik ulaze. Ovaj se gubitak nije trebao dogoditi – rekao je tada mrtvozornik Eric Armstrong.

Jedan od bodybuildera koji je otvoreno progovorio o problemu korištenja steroida bio je Rich Piana. On je 2016. godine priznao da je i sam koristio steroide, uz napomenu kako su oni štetni za tijelo. No, dodao je kako je njihova upotreba veoma raširena te da su kod profesionalaca gotovo neizbježni...

Linker
25. travanj 2024 12:05