Elena Vorobjeva
 DUJE KLARIC/CROPIX
NEZASLUŽENI PENAL

Odličan start naše predstavnice, njezin trener: ‘Nakon takve odluke nekad bih reagirao primitivno...‘

‘Ranije bih napadao suce, svašta im govorio, ponižavao ih, nazivao slugama. Danas više ne‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. srpanj 2021. 22:00

Hrvatska jedriličarka Elena Vorobjeva nalazi se na 3. mjestu u ukupnom poretku klase laser radial nakon što su odjedrene prve dvije regate u Kamakuri, naša Ruskinja (promijenila je državljanstvo prije nekoliko godina, preselila sa suprugom u Split, trener joj je Tonči Antunović) je najprije zauzela 11. mjesto, a onda je u drugoj regati bila sjajna druga, odmah iza Njemice Svenje Weger, te ispred Norvežanke Line Flem Hoest.

Članica JK Split je čak vodila u prvom plovu, nakon okreta na prvoj bovi, pa se uglavnom držala između 8. i 13. mjesta, te kroz cilj prošla na 11. poziciji. Pobjedu je odnijela Španjolka Cristina Pujol Bajo. U drugom izlasku na more Vorobjeva je bila još bolja. Od početka je bila na drugom mjestu, držala Norvežanku na distanci po vjetru od sedam čvorova.

Nezasluženi penal

U laser radialu se planira održati deset regata plus plov za medalje. Dakle, ovo je tek početak, Vorobjeva je oduševila, no još je puno posla pred njom da bi se održala u vrhu.

- Iznimno smo zadovoljni kvalitetom jedrenja prvog dana, to je rezultiralo visokim plasmanima u cilju, što je dobro, jer nam daje potvrdu da je Elena ovdje u izvrsnoj formi - rekao je njen trener Antunović.

- Žao nam je nezasluženog penala u prvoj regati, jer da se suci nisu poigrali s Elenom kada je bila ispred svih, sada bi imala prvo i drugo mjesto, što bi bio odličan kredit za naredne dane. Ali to je tako, prihvatili smo njihovu odluku i idemo dalje. Ovaj penal je veliki uteg kojeg će Elena nositi do kraja natjecanja, ali se nadam da ćemo odoljeti tom pritisku i u ovom ritmu nastaviti do kraja. Imala je odlične startove, odličnu brzinu, koncentraciju tijekom obje regate i to je dobro.

image
Tonči Antunović
DUJE KLARIC/CROPIX

Antunović se još jednom dotakao penala, dodatnog okreta na bovi:

- Mogu reći da kada sam ja davno jedrio ili tek počinjao s trenerskim pozivom, onda bih na ovakve odluke dosta neprimjereno, nekulturno i primitivno reagirao, napadao suce i svađao se s njima, svašta bi im govorio, ponižavao ih i vrijeđao, nazivao ‘’običnim slugama’’. Ali, danas je situacija drugačija, mnogo sam pametniji i iskusniji te njihove odluke drugačije gledam. Smatram da su i oni ljudi, te da je normalno da i oni donesu pogrešnu odluku na moru. Nekada su te odluke u tvoju korist, a nekada, kao ova, na tvoju štetu, to je dio sporta i to tako prihvaćam.

Očekuju se jači vjetrovi

Narednih dana bit će zanimljivo, najavljuje se promjena vremena.

- Na vrijeme i vjetrove na regatnom polju imat će veliki utjecaj tornado koji prolazi jako blizu Tokija, te se očekuju značajno jači vjetrovi nego što je to bilo sada, ali mislim da nam takvi jači vjetrovi i više odgovaraju. Svejedno, mislim da nas do kraja čeka rezultatski jako neizvjesna i dinamična regata koja će imati mnoga iznenađenja.

Linker
09. svibanj 2024 05:40