SALTY BUSINESS Hrvatski paraolimpijski Odbor
KONFERENCIJA UOČI IGARA

Održana medijska radionica uoči odlaska paraolimpijaca na Paraolimpijske igre u Pariz

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama
Piše: SNObjavljeno: 17. lipanj 2024. 18:40

Od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara koje okupljaju 4.400 najuspješnijih svjetskih paraolimpijskih sportaša i sportašica u 22 paraolimpijske discipline. Do sada je potvrđeno trinaest evidentnih kandidata čija imena je na početku konferencije s javnosti podijelio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić. Uz Ratka Kovačića, javnosti se uvodno obratila i Marijana Jakovac, predsjednice uprave osiguravajućeg društva Allianz Hrvatska.

image
SALTY BUSINESS Hrvatski paraolimpijski odbor

Svrha konferencije za medije bila je ne samo najaviti odlazak hrvatskih predstavnika na Paraolimpijske igre već i upoznati javnost o iskoracima koje Pariz čini u sportskom i društvenom pogledu kada je riječ o osobama s invaliditetom te obavijestiti kako se javnost može uključiti i bodriti hrvatske paraolimpijce na putu prema Parizu 2024.

- Unutar paraolimpijske zajednice uzbuđenje u susret Parizu raste iz dana u dan. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija. Također, preko 2,5 milijuna gledatelja bodrit će paraolimpijske sportaše i sportašice na tribinama i svjedočiti transformativnoj moći paraolimpijskog sporta. Svakako očekujemo fantastičnu atmosferu, na borilištima i izvan stadiona - izjavio je Ratko Kovačić te pročitao listu potvrđenih predstavnika u Parizu.

Na listi imena potvrđenih kandidata za Pariz 2024. našli su se paraatletičari Deni Černi, Ivan Katanušić, Erik Fabijan Kaurin i Matija Sloup, boćari Anamaria Arambašić i Davor Komar, paraplivači Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić, Borna Zohil i Helena Dretar Karić te parataekwondoist Ivan Mikulić.

image
SALTY BUSINESS Hrvatski paraolimpijski odbor

Očekuje se plasman jednog paratriatlonca, te još četvero paraatletičara i jedna parastolnotenisačica i jedna parasportašica u boccia što ukupno čini 20 parasportaša.

Marijana Jakovac, predsjednica uprave Allianz Hrvatska je naglasila kako je Allianz s ponosom višegodišnji partner s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, dodavši kako su paraolimpijci nepresušan izvor inspiracije.

- Izuzetno smo ponosni na naše dugogodišnje uspješno partnerstvo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom u sklopu kojega naše paraolimpijce pratimo zadnja 4 ciklusa Paraolimpijskih Igara. Nastup na Paraolimpijskim igrama vrhunac je svakog sportaša s invaliditetom, stoga nas mogućnost da ih u tome podržimo čini zaista sretnima. Našim paraolimpijcima na Paraolimpijskim igrama u Parizu želimo puno sreće i mnogo medalja, a mi ih i i dalje nastavljamo bodriti i podržavati - izjavila je Marijana Jakovac.

Nakon uvodnog obraćanja, uslijedila je panelica u kojoj su sudjelovali paraolimpijci Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Ivan Mikulić i Matija Sloup. Panelisti su s javnosti podijelili svoje iskustvo iz paraolimpijskog ciklusa, kako je tekao proces priprema te kakva su njihova očekivanja u kontekstu Pariza.

image
SALTY BUSINESS Hrvatski paraolimpijski odbor

Podsjetimo, Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine s 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju bilo 22 predstavnika. Do sada je četrnaest hrvatskih paraolimpijaca osiguralo vizu za Pariz, no kvalifikacije još uvijek traju tako da će se konačan broj predstavnika znati do kraja srpnja. Ovo je prvi put u povijesti da će Pariz biti domaćin najboljim paraolimpijskim sportašima i sportašicama na svijetu, a po prvi put će se ceremonija otvaranja i zatvaranja igara održati na otvorenom, u samom centru grada. Predviđanja organizacijskog tima u kontekstu gledatelja su više od 2,5 milijuna ljudi na tribinama čime će Pariz oboriti rekord koji je do sada držao London 2012.

Linker
24. kolovoz 2024 20:52