Afp
POD VELOM TAJNE

Odvjetnik otkrio zašto svijet ne zna ništa o Schumacheru: ‘Jedni su ga već proglasili mrtvim‘

Obitelj i odvjetnici višestrukog prvaka F1 štite od javnosti i rijetko daju uvid u situaciju
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 29. listopad 2023. 12:11

Prije gotovo deset godina, 29. prosinca 2013., dogodila se teška skijaška nesreća u Méribelu u kojoj je teško ozlijeđen Michael Schumacher. Od tada je njegovo zdravlje ostalo tajna za obožavatelje i prijatelje. Obitelj i odvjetnici višestrukog prvaka Formule 1 u potpunosti ga štite od javnosti i rijetko daju uvid u situaciju. Nakon dugo vremena, oglasio se njegov odvjetnik Felix Damm i za LTO Legal Tribune Online objasnio zašto je to Schumijeva situacija i dalje tajna.

Damm Schumachera zastupa od 2008. godine i specijalizirao se prvenstveno za zaštitu privatnosti obitelji Schumacher. U razgovoru za "LTO" objasnio je da je bilo razmišljanja o objavi konačnog priopćenja o Schumacherovom zdravstvenom stanju radi zaštite privatnosti. No ta je ideja odbijena:

image
RAINER DAHMEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Jer to ne bi bio kraj i situacija bi se stalno morala ažurirati Jer kao oni koji su pogođeni, nemate moć narediti medijima da stanu na kraj na to. Mediji bi takvo izvješće mogli uzeti iznova i iznova i pitati o trenutnom zdravstvenom stanju - objasnio je Damm koje bi pravne probleme predstavljao za obitelj Michaela Schumachera.

- Ako bismo tada htjeli poduzeti mjere protiv ovog izvještavanja, morali bismo se pozabaviti argumentom dobrovoljnog samootkrivanja. Nadalje je objasnio da se nitko ne može pozivati ​​na privatnost ako je dobrovoljno dao informacije javnosti. U Schumijevom slučaju to bi značilo: ako obitelj Schumacher otkrije informaciju, mora živjeti i s izvješćivanjem koje bi uslijedilo.

image
GERARD JULIEN Afp

Ubrzo nakon nesreće Schumacherovi liječnici održali su konferencije za novinare kako bi dali informacije o njegovom stanju. To je prije bila tabu tema i zapravo je bila dio privatne sfere. Ali sudska odluka je odlučila da su informacije bile toliko općenite da ne opravdavaju nagađanja o Schumacherovom stanju. Damm je to komentirao riječima:

- Mislim da velika većina navijača može podnijeti da ne zna točno kako je Schumacher - a onda je dao skandalozan primjer moći medija:

- Jedan je časopis na svojoj naslovnici objavio: "On više nije s nama‘‘, To je ostavilo neukusan dojam da je Michael Schumacher umro. Ova lažna izjava koštala je časopis 100.000 eura, kako je naglasio Damm. Intervju je zaključio riječima: "Nije mi poznat slučaj da je za objavu kazne morala biti plaćena veća novčana naknada."

Linker
22. travanj 2024 01:42